Αναγνώστης του ΦΟΥΙΤ θέτει μία ακόμη πρόταση για το επίμαχο δημοτικό οικόπεδο της Λεωφόρου των κύκνων.
Με αφορμή την συζήτηση που ξεκίνησε στο διαδίκτυο, αλλά προφανώς και μέσα σε γραφεία, για την ανέγερση νέου Ιερού Ναού αφιερωμένο στον Πολιούχο και προστάτη της πόλης μας , Άγιο Μηνά , διατυπώθηκαν πολλές απόψεις και βέβαια όλες είναι σεβαστές. Η ιδέα δεν είναι κακή με δεδομένο ότι ο Ιερός Ναός του πολιούχου της πόλης μας πράγματι θα χρειαζόταν έναν επιβλητικό και σύγχρονο ναό. Θα μπορούσε να αποτελέσει και ένα στολίδι για την πόλη μας αλλά και ταυτόχρονα θα αφύπνιζε ακόμη περισσότερο το θρησκευτικό συναίσθημα των πολιτών της πόλης μας και όχι μόνο, ένα συναίσθημα το οποίο είναι έντονα ανεπτυγμένο από αιώνες πριν και αυτό το μαρτυρεί η παρουσία εξήντα και πλέον μικρών εκκλησιών βυζαντινών και μετά βυζαντινών εντός του ιστορικού κέντρου της πόλης.
Η επιλογή του χώρου στον οποίο θα μπορούσε να οικοδομηθεί ένας τέτοιος ναός σίγουρα θα πρέπει να είναι στρατηγικός. Να είναι εύκολα προσβάσιμος , να είναι ορατός από όλα τα σημεία του ορίζοντα, να έχει μεγάλους βοηθητικούς και αύλειους χώρους . Ο χώρος, που τουλάχιστον από το διαδίκτυο παρουσιάστηκε και είναι το μεγάλο οικόπεδο δίπλα από το ενυδρείο πράγματι θα ήταν ένας στρατηγικός χώρος ανέγερσης του Ναού και θα πληρούσε ίσως όλες τις προδιαγραφές .
Όμως το τοπίο το ξεκαθάρισε ο κύριος Δήμαρχος της πόλης σε μία ομιλία του, λέγοντας ότι σε αυτό το οικόπεδο θα ανεγερθούν, Πνευματικό Κέντρο, βιβλιοθήκη και αθλητικές εγκαταστάσεις ήπιου χαρακτήρα.
Τα δύσκολα όμως ξεκινάνε από εδώ και πέρα.
Μια οργανωμένη κοινωνία, μια πόλη δεν παύει ποτέ να έχει και να δημιουργεί νέες ανάγκες . Οι ανάγκες αυτές είναι αποτέλεσμα της ίδιας κοινωνικής εξέλιξης, είναι αποτέλεσμα της τεχνολογικής εξέλιξης , είναι αποτέλεσμα των νέων γενικότερα αντιλήψεων και συνθηκών για την ζωή. Η πολιτεία και η εκκλησία λοιπόν ως ακατάπαυστη κυψέλη μελισσών προσπαθεί να ικανοποιήσει όλες τις νέες ανάγκες που γεννιούνται, προσπαθεί να φυλάξει την βασίλισσα από όλες τις κακοτοπιές και επιβουλές και στην προκειμένη περίπτωση η βασίλισσα είναι η ίδια μας η ζωή.
Η πολιτεία από την μια μεριά προσπαθεί να ικανοποιήσει όλες τις νέες ανάγκες που γεννιούνται προκειμένου να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των πολιτών της και αυτό αν θέλετε είναι και η υποχρέωση της ως ενδιάμεσος φορέας ανταπόδοσης των φόρων που η ίδια επιβάλλει στους πολίτες της. Από την άλλη, η εκκλησία προσπαθεί να διατηρεί και να ενδυναμώνει τo θρησκευτικό συναίσθημα των πιστών της- πολιτών , μέσα από φιλανθρωπικές δράσεις και βοήθειες , μέσα από θρησκευτικές λειτουργίες αλλά και μέσα από την ίδρυση – ανέγερση νέων ιερών Ναών. Και οι δύο όμως (πολιτεία και εκκλησία) είναι αδύνατον να ικανοποιήσουν όλες τις ανάγκες μαζί. Αναγκαστικά μπαίνουν στην διαδικασία της αξιολόγησης των αναγκών τους. Παρατηρείται όμως πολλές φορές το φαινόμενο της διάχυσης, δηλαδή η πολιτεία να παρεμβαίνει στην εκκλησία και η εκκλησία στην πολιτεία με αποτέλεσμα να έχουμε σύγχυση ρόλων. Ας παραβλέψουμε όμως το παραπάνω και ας πάμε παρακάτω.
Στην ατζέντα της ικανοποίησης αναγκών της πόλης μας αλλά και ολόκληρου του νομού Καστοριάς τα τελευταία χρόνια δια επιτάσεως έχει τεθεί και το θέμα ανέγερσης νέου Αστυνομικού μεγάρου. Είναι μια πραγματική ανάγκη που έχει να κάνει τόσο με τις άθλιες συνθήκες εργασίας του προσωπικού αλλά και το βασικότερο με την ασφάλεια των πολιτών . Το υπάρχον κτίριο που στεγάζει εδώ και δεκαετίες το αστυνομικό μέγαρο δεν ικανοποιεί πλήρως τις πιο πάνω ανάγκες. Αστυνομικά οχήματα στοιβάζονται επί της Γράμμου δυσχεραίνοντας την κυκλοφορία και γραφεία εντός του κτιρίου έχουν καταλάβει χώρους δωματίων όπως κουζίνας, σαλονιού, κρεβατοκάμαρας , παιδικού δωματίου και καθημερινού μιας και η οικοδομή αποτελείται από διαμερίσματα κατοικιών. Πραγματικά όμως παρόλες τις αντίξοες συνθήκες η αστυνόμευση του τόπου μας είναι σε πάρα πολύ καλά χέρια και το αίσθημα ασφάλειας είναι βαθιά εμπεδωμένο στην συνείδηση μας.
Τι λέμε μέχρι τώρα…..
Λέμε λοιπόν ότι έχουν δημιουργηθεί βασικές και απαραίτητες ανάγκες που πρέπει να ικανοποιηθούν .
- Νέος Ιερός Ναός του Αγίου Μηνά,
- Πνευματικό Κέντρο , βιβλιοθήκη και χώρος αθλοπαιδιών
- Αστυνομικό Μέγαρο.
Όλες είναι απαραίτητες και πρέπει να υλοποιηθούν. Μπορούμε όμως να τις υλοποιήσουμε όλες μαζί; Όχι βέβαια. Και εξηγούμαι:
Η πρώτη και δεύτερη ανάγκη ζητά ως χώρο ανέγερσης των υποδομών αυτών, το ίδιο οικόπεδο δίπλα από το ενυδρείο. Η τρίτη ανάγκη η οποία έχει και εξασφαλισμένη χρηματοδότηση (πίστωση) έχει εμπλακεί στα γρανάζια της γραφειοκρατίας και σε έναν απίστευτο κυκεώνα ενστάσεων και διεκδικήσεων, σε ότι έχει σχέση με τον χώρο που υποδείχθηκε για την ανέγερση του, στο πρώην στρατόπεδο του Μαθιουδάκη.
Στο σημείο αυτό να αναφερθεί ότι οι ανάγκες αυτού του τόπου που περιγράψαμε παραπάνω δεν είναι οι μοναδικές , πριν σπεύσουν κάποιοι και πούνε κάτι άλλο .Σαφώς και υπάρχουν, αλλά για τις ανάγκες του κειμένου θα περιοριστούμε σε αυτές που προαναφέραμε θεωρώντας ότι είναι και ποιο άμεσες και οι οποίες βέβαια έχουν τεθεί επί τάπητος.
Άρα , αναγκαστικά μπαίνουμε στην διαδικασία της αξιολόγησης και ιεράρχησης των αναγκών αυτών. Με ποια διαδικασία θα αξιολογήσουμε και θα ιεραρχήσουμε.
Α) Το κριτήριο της χρηματοδότησης
Β) Το κριτήριο της άμεσης ανάγκης
Γ) Το κριτήριο του βασικότερου πυλώνα ενός ευνομούμενου κράτους το οποίο είναι η ασφάλεια των πολιτών (παρεμπιπτόντως κατά την δική μου άποψη οι άλλοι δύο πυλώνες είναι η υγεία και η παιδεία).
Δ) Το κριτήριο της παραγωγικότητας της επένδυσης.
Ε) Το κριτήριο βελτίωσης των συνθηκών ζωής των πολιτών.
ΣΤ) Το κριτήριο του θρησκευτικού τουρισμού και ενδυνάμωσης του θρησκευτικού συναισθήματος.
Ζ) Το κριτήριο του πολιτισμού και αθλητισμού.
Κάποιοι θα προσθέσουν ή θα αφαιρέσουν κάποια κριτήρια. Ο καθένας έχει δικαίωμα να προσεγγίζει το θέμα σύμφωνα με την δική του σκέψη.
Από τα πιο πάνω κριτήρια μόνο η ανέγερση νέου Αστυνομικού Μεγάρου προκρίνεται ως η πιο άμεση. Ταυτόχρονα έχει εξασφαλισμένη πίστωση. Βασική προϋπόθεση για την υλοποίηση του. Οι άλλες δύο βασικές ανάγκες ,του Νέου Ιερού Ναού και του Πνευματικού Κέντρου δεν πληρούν τα κριτήρια που προαναφέρθηκαν τουλάχιστον μέχρι σήμερα και το βασικότερο δεν έχουν καμία πίστωση εξασφαλισμένη. Ίσως στο μέλλον να πληρούν τα κριτήρια αυτά και άλλα, και να υλοποιηθούν. Άλλωστε το συγκεκριμένο οικόπεδο, επειδή είναι πάρα πολύ μεγάλο μπορούν να ανεγερθούν και περισσότερα του ενός κτιρίου.
Το μπερδέψαμε αρκετά το θέμα εσκεμμένα, για να προσπαθήσουμε να το αναλύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο. Και πράγματι τώρα κάποιος εύλογα θα διερωτηθεί τι δουλειά έχει ο Δήμος Καστοριάς με το αστυνομικό μέγαρο; Έχει και πολύ μάλιστα. Γιατί να παραχωρήσει ένα δημοτικό οικόπεδο (τμήμα του ίσως) για την ανέγερση του αστυνομικού μεγάρου και να απωλέσει μέρος της περιουσίας του; Η περιουσία του κάθε Δήμου είναι περιουσία των πολιτών του. Και κάθε πολίτη τον ενδιαφέρει άμεσα η ασφάλεια του και πόσο μάλλον αυτά τα δύσκολα χρόνια που διάγει η Ελλάδα που καθημερινώς κάτι παράνομο και κακό ακούμε.
Είναι καιρός λοιπόν να αφυπνιστούν και να καθίσουν στο τραπέζι όλοι οι αρμόδιοι του τόπου μας και με σύντομες διαδικασίες (ακύρωση των παλαιών) νέων μελετών, αδειών ,εγκρίσεων και συσκέψεων μετά των αρμοδίων του Υπουργείου να συμφωνήσουν στην ανέγερση του αστυνομικού μεγάρου στο οικόπεδο που προαναφέρθηκε και το οποίο είναι καθαρό, χωρίς διεκδικήσεις όμορων ιδιοκτητών και ιστορικών κτιρίων.
Θέλω να πιστεύω ότι όταν για πρώτη φορά κατατέθηκε το αίτημα για ανέγερση νέου Αστυνομικού Μεγάρου, κάποιοι να το πρότειναν ή να το σκέφτηκαν το συγκεκριμένο οικόπεδο και κάποιοι να φέρανε τις αντιρρήσεις τους . Σήμερα όμως που τα πράγματα πήραν αυτήν την τροπή για τον χώρο στο πρώην στρατόπεδο Μαθιουδάκη, θα πρέπει , Δημοτική Αρχή, βουλευτές, Περιφερειάρχης, Αντιπεριφερειάρχης, Αστυνομική Διεύθυνση Καστοριάς να δώσουν σάρκα και οστά σε αυτό το μείζον πρόβλημα που απασχολεί την τοπική κοινωνία μας. Κάθε εμπόδιο που θα παρουσιαστεί, πάση θυσία πρέπει να ξεπεραστεί. Είναι κρίμα να χαθεί η πίστωση για την ανέγερση που υπάρχει ήδη και περιμένει. Η ιστορία θα σας γράψει με χρυσά γράμματα. Κυρίαρχος είναι ο ρόλος της Δημοτικής Αρχής και δη του Δημάρχου της πόλης μας.
Σπεύδω να σας ενημερώσω ότι δεν είμαι ένστολος, και ούτε είμαι μέλος κάποιας κίνησης πολιτών, αλλά είμαι ένας απλός πολίτης αυτής της πόλης που πραγματικά θα ήθελα να ικανοποιηθούν όλες οι πιο πάνω ανάγκες που περιγράψαμε με πλήρη όμως αξιολόγηση και ιεράρχηση και για ευνόητους λόγους κρατάω την ανωνυμία μου.
Α.Κ.