Καστοριά

Πανηγυρικός Εσπερινός για τον Πολιούχο Άγιο Μηνά (φωτογραφίες)

Τον Άγιο Μεγαλομάρτυρα Μηνά τον θαυματουργό, Πολιούχο και Ελευθερωτή της Καστοριάς, τιμάει και γεραίρει η Ιερά Μητρόπολη Καστορίας, επ’ ευκαιρία της εορτής της ιεράς μνήμης του Αγίου αλλά και της συμπληρώσεως 105 χρόνων από την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού.

Σήμερα το απόγευμα, παραμονή της εορτής, στον Ιερό μεταβυζαντινό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου Μουζεβίκη – Αγίου Μηνά τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κεφαλληνίας κ. Δημητρίου και συγχοροστατούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσοστόμου και Καστορίας κ. Σεραφείμ, παρόντων των αρχόντων του τόπου και πλήθους πιστών Καστοριέων χριστιανών.

Κλήρος και λαός ύμνησε τον Πολιούχο Άγιο της Καστοριάς και τον ικέτευσε να συνεχίζει να προστατεύει την πόλη αυτή αλλά και να πρεσβεύει για τον φωτισμό και τη σωτηρία τους.

Ο Μητροπολίτης Καστορίας κ. Σεραφείμ εξέφρασε τις ευχαριστίες του και την ευγνωμοσύνη του στους αγίους Αρχιερείς γιατί η παρουσία τους λαμπρύνει τις εορταστικές εκδηλώσεις για τον Ελευθερωτή Άγιο Μηνά και τους ευχήθηκε ο Κύριός μας, διά πρεσβειών του Αγίου, να τους χαρίζει κρυστάλλινη υγεία και πολλά έτη αρχιερατικής διακονίας.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Κεφαλληνίας κ. Δημήτριος, ο οποίος αναφέρθηκε στον βίο του Αγίου Μηνά, στην ανδρεία του και την τόλμη να δίνει τη μαρτυρία του ονόματος του Χριστού, τόσο στο οικογενειακό του περιβάλλον όσο και στο στράτευμά του, παρότι η πλειονότητα ήταν ειδωλολάτρες.

Και συνέχισε περιγράφοντας την παρουσία του καστοριανού στο διάβα των αιώνων, αλλά και όλων των Ελλήνων και των Ορθοδόξων που έζησαν υπό τουρκική σκλαβιά. Ήταν οι πρόγονοί μας αυτοί που διετήρησαν υπό αντίξοες συνθήκες τη φλόγα της πίστης αναμμένη και κράτησαν ανόθευτη την παράδοση της πατρίδος και της Εκκλησίας μας. Ότι παρέλαβαν από τους προπάτορές τους αυτό και παρέδωσαν στα παιδιά τους. Κι αυτό θα πρέπει να κάνουμε κι εμείς σήμερα, να διατηρήσουμε την πίστη μας στον Χριστό και την Ελλάδα, να μείνουμε στέρεοι στην παράδοσή μας και απαραχάρακτα να τα παραδώσουμε στις επόμενες γενεές.

Τέλος, να σημειώσουμε ότι παρόντες στην Ακολουθία του Εσπερινού ήταν εκπαιδευτικοί και μαθητές από το Λύκειο Αγίου Αντωνίου της Λεμεσού Κύπρου, οι οποίοι βρίσκονται στην Καστοριά και συνεορτάζουν τον Πολιούχο της πόλεως.

imkastorias.gr

 

 

περισσότερα
Back to top button