“Τρεις σχεδόν άγνωστοι Μακεδονομάχοι”, ήταν το θέμα της διάλεξης η οποία πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα Καστοριάς
Ομιλητής στην εκδήλωση, που έγινε στο πλαίσιο των δράσεων του Σπουδαστηρίου Τοπικής Ιστορίας, ήταν ο Φιλόλογος, Καθηγητής ε.τ της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης Αλέξανδρος Μπακαϊμης, ο οποίος αναφέρθηκε στη δράση των Μακεδονομάχων Νικόλαου Κανούτα από τα Γρεβενά, Στέργιου Τσιούμα από το Βόιο και Αριστείδη Μαργαρίτη από την Καστοριά.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στον Καστοριανό Μακεδονομάχο Αριστείδη Μαργαρίτη ο οποίος σύμφωνα με προφορικές μαρτυρίες, συνελήφθη κατά τη διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνα από το σώμα του Γεωργίου Τσόντου και εκτελέστηκε με την κατηγορία ότι πρόδιδε τις κινήσεις των ελληνικών σωμάτων στους Βουλγάρους.
Ο κ. Μπακαϊμης, αναφέρθηκε στα όσα έχουν ειπωθεί σχετικά με την εκτέλεση του Μακεδονομάχου και παρουσιάζοντας επίσης νέα στοιχεία για το συγκεκριμένο συμβάν. Πρότεινε παράλληλα να γίνουν από πλευράς του Δήμου Καστοριάς, οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να εντοπιστεί ο τάφος του Μακεδονομάχου ο οποίος βρίσκεται σε ένα βουνό κοντά στην Γαλατινή Βοίου.
Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιάννης Τόμου ο οποίος ήταν παρών στην εκδήλωση, δεσμεύτηκε ότι στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα μεταφέρει την πρότασή στον Δήμαρχο Καστοριάς προκειμένου μετά από συντονισμένες και νόμιμες ενέργειες με τη διοίκηση του Συλλόγου Φίλων Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, να μεταφερθούν στην Καστοριά, στην γενέτειρα γη τα οστά του Αριστείδη Μαργαρίτη.
Η Βουλευτής Νέας Δημοκρατίας Καστοριάς Μαρία Αντωνίου που επίσης παρευρέθηκε, δήλωσε ότι και αυτή από την πλευρά της θα συμβάλει για τη διευθέτηση του συγκεκριμένου ζητήματος.
Στο τέλος της εκδήλωσης πήρε τον λόγο ο Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου «Φίλοι Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα Μάρκος Λάτσιος και ανακοίνωσε στο ακροατήριο τη βράβευση του Προέδρου του συλλόγου κ. Παπασταύρου από την Ακαδημία Κοινωνικών – Εθνικών και Πολιτιστικών Σχεδιασμών Θεσσαλονίκης, για την πολυσχιδή προσφορά του στους τομείς πολιτιστικής, πολιτισμικής, κοινωνικής, ανθρωπιστικής, εκκλησιαστικής, παιδαγωγικής και εθνικής δράσης.
Ε.Ψ.