ΕλλάδαΚόσμος

Πόσο υγιής είναι ο εγκέφαλός σας; – Κάντε το τεστ των 20”

a8584a9a057f17a204ee429dc7dd3c69_LΘέλετε να μάθετε σε τι κατάσταση βρίσκεται ο εγκέφαλός σας, ανεξάρτητα από την ηλικία σας;

Επιστήμονες από την Ιαπωνία επινόησαν ένα απλό τεστ, το οποίο μπορεί να πραγματοποιηθεί στο σπίτι, και αποκαλύπτει εάν υπάρχουν βλάβες στα μικρά αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου και μειωμένη νοητική λειτουργία σε φαινομενικά υγιείς ενήλικες.

Για τις ανάγκες της μελέτης που προηγήθηκε και η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Stroke», οι ερευνητές συνεργάστηκαν με 841 γυναίκες και 546 άνδρες, ηλικίας άνω των 50 ετών.

Πώς να κάνετε το τεστ

Είναι εξαιρετικά εύκολο. Προσπαθήστε να σταθείτε στο ένα πόδι επί τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, έχοντας ανοικτά και τα δύο μάτια σας.

Σύμφωνα με τους ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κιότο, η ύπαρξη της εγκεφαλικής μικροαγγειοπάθειας συσχετίζεται με αδυναμία ισορροπίας στο ένα πόδι επί περισσότερο από 20 δευτερόλεπτα, καθώς και με χαμηλές επιδόσεις στα τεστ νοητικής λειτουργικότητας.

Ωστόσο, δεν προκαλεί εμφανή συμπτώματα και έτσι οι ασθενείς δεν ξέρουν ότι πάσχουν από αυτήν.

Επιπλέον, συσχετιζόταν με την παρουσία μικρών υποκλινικών εμφράκτων, αποφράξεις, δηλαδή, στα αγγεία του, που διακόπτουν τη ροή του αίματος και έτσι οδηγούν σε νέκρωση των κυττάρων που τροφοδοτούνται από αυτά τα αγγεία.

Για τον παραπάνω λόγο, οι επιστήμονες θεωρούν ότι η συγκεκριμένη νόσος, η συχνότητα της οποίας αυξάνεται με την ηλικία, αποτελεί ένδειξη αυξημένου κινδύνου για μελλοντικό σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι «η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι αποτελεί σημαντικό τεστ αξιολόγησης της υγείας του εγκεφάλου», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Γιασουχάρου Ταμπάρα, από το Κέντρο Γενομικής Ιατρικής του Κιότο.

Προγενέστερες μελέτες την έχουν επίσης συσχετίσει με απώλεια του συντονισμού των κινήσεων και νοητική διαταραχή.

onmed.gr

περισσότερα
Back to top button