Το 2016 ξεκίνησε μια καινοτομία στην εγχώρια εκπαίδευση. Ειδικότερα, είχε αποσταλεί έγγραφο από το Υπουργείο Παιδείας, μέσω του οποίου ζητήθηκε από τους Διευθυντές των σχολείων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης να δηλώσουν την πρόθεσή τους εάν επιθυμούν να εμπλέξουν τις σχολικές τους μονάδες στο πρόγραμμα δωρεάν παροχής σίτισης μαθητών, δηλαδή στα λεγόμενα “Σχολικά Γεύματα”.
Της Χρύσας Κοσμίδου
Όσον αφορά στην Π.Ε. Καστοριάς, το πρόγραμμα “Σχολικά Γεύματα” θα εφαρμοστεί σε 15 σχολεία και απευθύνεται σε όλους τους μαθητές, ανεξάρτητα με το εάν παρακολουθούν το ολοήμερο πρόγραμμα, αρκεί να πληρούν τις προϋποθέσεις ένταξης «Είχε θεωρηθεί πως το πρόγραμμα απευθύνεται μόνο στους μαθητές του ολοήμερου σχολείου. Βέβαια, μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα οι μαθητές των ολοήμερων να καλύπτονται με ποιοτικά γεύματα τα οποία έχουν εξασφαλίσει εκ των προτέρων και να συνάδουν με τη σωστή διαιτολόγια και με ό,τι μπορεί να θεωρηθεί ασφαλές για αυτή τη ηλικία», ενημέρωσε ο Διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς Νίκος Μπουτσιάδης.
Το Υπουργείο Κοινωνικής Ασφάλειας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, αποφάσισαν ότι θα διανεμηθεί συγκεκριμένος αριθμός γευμάτων στα σχολεία των Δήμων Καστοριάς, Άργους Ορεστικού και Νεστορίου.
Στα 15 σχολεία της Π.Ε. Καστοριάς που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα, θα διανέμονται σε καθημερινή βάση 1.200 γεύματα «Μας ξάφνιασε λίγο η απόφαση αυτή των Υπουργείων», τόνισε ο κ. Μπουτσιάδης καθώς ορισμένοι θεώρησαν ανεδαφικό το όλο εγχείρημα «Τελικά, η όλη ιδέα έγινε πραγματικότητα. Βέβαια στην αρχή υπήρξε η εντύπωση πως όλα τα σχολεία, που δήλωσαν τη θετική τους πρόθεση, θα ενταχθούν στο πρόγραμμα, ωστόσο υπήρξε ένα περιοριστικό νούμερο».
Εκτός προγράμματος, τουλάχιστον για αυτή την πρώτη φάση, έμειναν εκτός 9 σχολεία της Π.Ε. Καστοριάς.
Στόχος του προγράμματος είναι η κάλυψη των διατροφικών αναγκών των μαθητών των Δημοτικών Σχολείων που συμμετέχουν, στο πλαίσιο της υγιεινής μεσογειακής διατροφής, ώστε να επιτευχθούν η μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων και του κοινωνικού αποκλεισμού και η βελτίωση των παιδαγωγικών και γνωστικών αποτελεσμάτων της παρεχόμενης εκπαίδευσης.
Τα “Σχολικά Γεύματα”, όπως προαναφέρθηκε θα είναι δωρεάν προς τους μαθητές, με προδιαγραφές συγκεκριμένες και με ειδικό διαιτολόγιο. «Είναι ένα πρόγραμμα πειραματικό, αλλά ταυτόχρονα πρωτοποριακό και καινοτόμο. Επιτέλους θα μπει σε μια σειρά η σχέση μεταξύ της εκπαίδευσης και της σίτισης των μαθητών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Η σωστή σίτιση, πέρα από την υγεία, συνδέεται και με την απόδοση των μαθητών», ήταν τα λόγια του κ. Μπουτσιάδη.
Μέσα από μια Τριμελή Επιτροπή, η οποία σε κάθε σχολείο που πραγματοποιείται το πρόγραμμα θα αποτελείται από το Διευθυντή, τον Υποδιευθυντή και έναν Εκπαιδευτικό, θα ελέγχεται και παρακολουθείται η ποιότητα και η ποσότητα των γευμάτων. Δηλαδή θα υπάρχουν ορισμένες προδιαγραφές, όπου ο πάροχος των γευμάτων θα πρέπει να πληροί όλες τις προϋποθέσεις. Σε πρώτο χρόνο, ο έλεγχος θα είναι καθημερινός, σε δεύτερο χρόνο η Τριμελής Επιτροπή θα πρέπει να συντάσσει κάθε εβδομάδα μια συγκεντρωτική κατάσταση για το τι συμβαίνει στο σχολείο και σε τρίτο χρόνο στο τέλος κάθε μήνα θα στέλνονται τα στοιχεία στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Καστοριάς, η οποία θα ελέγχει τη συνολική κατάσταση.
Πραγματικά, πρόκειται για ένα αξιόλογο εγχείρημα καθώς 1.200 μαθητές μόνο στην Π.Ε. Καστοριάς θα εξασφαλίσουν την καθημερινή τους σίτιση. Από την άλλη μεριά το πρόγραμμα των “Σχολικών Γευμάτων” δημιουργεί διάφορα ερωτηματικά. Εύκολα λοιπόν θα μπορούσε να σκεφτεί ο καθένας, σε τι άσχημη οικονομική κατάσταση έχει περιέλθει η χώρα που πλέον οι γονείς και οι κηδεμόνες δεν μπορούν να παρέχουν στα παιδιά τους την καθημερινή τους τροφή με αποτέλεσμα να μοιράζονται συσσίτια στα σχολεία.
Ωστόσο ο κ. Μπουτσιάδης έχει μια εντελώς διαφορετική άποψη επ’ αυτού και τεκμηρίωσε λέγοντας πως «Επιτέλους μπαίνουμε σε έναν προγραμματισμό μέσα από τον οποίο μπορούμε να ελέγξουμε πώς σιτίζονται τα παιδιά μας. Ίσως κάποιες οικογένειες δεν μπορούν να παρέχουν στα παιδιά τους τις σωστές τροφές, θεωρώ όμως ότι η υπόθεση σίτιση για τα παιδιά μας, πρέπει να είναι και προγραμματισμένη και ελεγχόμενη, πέρα από το εάν υπάρχει οικονομικό θέμα ή κάποιο άλλο ζήτημα το οποίο μας βάζει σε αυτού του είδους τις σκέψεις. Σε προηγμένα οικονομικά κράτη, η παροχή σίτισης στα παιδιά ήδη γίνεται και μάλιστα σε μεγαλύτερη έκταση και ίσως αποτελεί και για εμάς ένα πολύ σημαντικό κίνητρο, ώστε να φτάσουμε κάποτε σε αυτό το επίπεδο».
Τέλος να σημειωθεί πως το πρόγραμμα “Σχολικά Γεύματα” θα ξεκινήσει άμεσα στην Π.Ε. Καστοριάς.