Καστοριανοί παραδοσιακοί σάλιαροι με κατασταλαή (σταχτόνερο)
ΥΛΙΚΑ:
- ½ φλιτζάνι του καφέ ξίδι
- 3 ποτήρια του νερού λάδι
- ½ κουταλάκι κανέλλα
- ½ κουταλάκι γαρύφαλλο
- 1 κούπα καρύδια
- αλεύρι όσο πάρει
- 1 ποτήρι κατασταλαή*
- άχνη για πασπάλισμα
- και 1 μπουκιά ψωμάκι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Αρχικά, καίμε το λάδι σε ένα τηγάνι μαζί με μια μπουκιά ψωμάκι. Μόλις ροδίσει το ψωμάκι, το αφαιρούμε από το τηγάνι και ρίχνουμε το ξίδι. Κλείνουμε αμέσως το καπάκι και περιμένουμε να ησυχάσει.
Στη συνέχεια, καβουρδίζουμε το αλεύρι στο λάδι, σιγά σιγά. Το ανακατεύουμε στη φωτιά, μέχρι να αλλάξει χρώμα και έπειτα το κατεβάζουμε.
Σε μια μεγάλη γαβάθα ετοιμάζουμε τη ζύμη. Βάζουμε το καβουρδισμένο αλεύρι και ανακατεύουμε με την κατασταλαή, δηλαδή το σταχτόνερο ή αλισίβα. Ζυμώνουμε για να πετύχουμε μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη.
*Για να φτιάξουμε την κατασταλαή, βράζουμε σε 3 ποτήρια νερό, 3 κουταλιές της σούπας στάχτη από τα κάρβουνα του τζακιού μας. Αφού πάρουν βράση, το κατεβάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κατασταλάξει. Μόλις η στάχτη καθίσει στον πάτο της κατσαρόλας, παίρνουμε ένα ποτήρι από το νερό της επιφάνειας. Αυτό ονομάζεται κατασταλαή.
Σε ένα δεύτερο μπολ ετοιμάζουμε τη γέμιση, ανακατεύουμε τα καρύδια με το γαρύφαλλο και την κανέλλα και γεμίζουμε μπαλάκια της ζύμης. Τα κλείνουμε σε σχήμα μισοφέγγαρου ή σαλίγκαρου και ψήνουμε σε βουτυρωμένο ταψί στους 180ºC για 25 περίπου λεπτά.
Οι σάλιαροι φτιάχνονται κάθε Χριστούγεννα από τις νοικοκυρές της Καστοριάς. Το όνομά τους έρχεται από το σχήμα τους, που θυμίζει σαλίγκαρο.
Αφού ψηθούν, τους αχνίζουμε με τη ζάχαρη και τους σερβίρουμε σε μια μεγάλη Χριστουγεννιάτικη πιατέλα.
Καλή όρεξη!