Κόσμος

Οι κορυφαίες λάθος προβλέψεις για το μέλλον – Δείτε πόσο έξω πέσανε!

Δείτε πόσο έξω πέσανε!

 Γεγονότα

Εμείς θα σας θάψουμε.” – Nikita Krushchev, σοβιετικός στρατιωτικός που προέβλεψε την νίκη του σοβιετικού κομμουνισμού έναντι στον καπιταλισμό των Η.Π.Α.

Ότι ήταν να εφευρεθεί, έχει ήδη εφευρεθεί.” – Charles H. Duell, υπάλληλος του γραφείου ευρεσιτεχνίας των Η.Π.Α., 1989.

Δεν βλέπω κάποιον λόγο, για τον οποίο οι απόψεις αυτού του βιβλίου, θα μπορούσαν να σοκάρουν τις θρησκευτικές ευαισθησίες κάποιου.” Κάρολος Δαρβίνος, στον πρόλογο του βιβλίου του «The Origin Of  The Species”, 1869.

Αν κάτι πρόκειται να μείνει αμετάβλητο, αυτό είναι ο ρόλος των γυναικών.” – David Riesman, συντηρητικός αμερικάνος κοινωνικός επιστήμονας, 1967.

Θα έχει ξεχαστεί μέχρι τον Ιούνιο.” – Εφημερίδα Variety, εκφέροντας γνώμη για το Rock ‘n’ Roll, 1955.

Η Δημοκρατία θα έχει πεθάνει μέχρι το 1950.” – John Langdon-Davies, “A Short History of the Future”, 1936.

Και για τους τουρίστες που θέλουν να φύγουν μακριά από τα πάντα, προτείνουμε σαφάρι στο Βιετνάμ.” – Εφημερίδα Newsweek, προβλέποντας δημοφιλής προορισμούς για διακοπές, τέλη δεκαετίας 1960.

Τα ψώνια από απόσταση, αν και απολύτως εφικτά, δεν θα λειτουργήσουν, γιατί στις γυναίκες αρέσει να βγαίνουν έξω για ψώνια και να «αγγίζουν» τα προϊόντα.” – περιοδικό TIME, 1966, με μια πρόταση, ξέγραψε το online shopping πολύ πριν ακόμα κανείς είχε ακούσει για αυτό.

Δεν θα μπορούσε να πετύχει ούτε ελέφαντα σε τέτοια απόσταση.” – Τα τελευταία λόγια του στρατηγού John Sedgwick, καθώς κοίταζε τις γραμμές του εχθρού πάνω από τα χαρακώματα, κατά την διάρκεια της μάχης του Spotsylvania, το 1864.

Η χώρα μας έχει αναλάβει συνειδητά ένα μεγάλο οικονομικό και κοινωνικό πείραμα, με ευγενές κίνητρα και μακρόπνοο σκοπό.” – Herbert Hoover, κατά την ποτοαπαγόρευση, 1928.

Θα περάσουν χρόνια, πολύ αργότερα από εμένα, πριν κάποια γυναίκα γίνει πρωθυπουργός.” – Margaret Thatcher, μελλοντική πρωθυπουργός, 26 Οκτωβρίου 1969.

Διάβασε τα χείλη μου: ΟΧΙ ΑΛΛΟΙ ΦΟΡΟΙ” – George Bush, 1988.

Θα είστε στα σπίτια σας, πριν αυτά τα φύλλα πέσουν από τα δέντρα.” – Kaiser Wilhelm, στους γερμανούς στρατιώτες, 1914.

Αυτός ο ιός είναι παιχνιδάκι.” – Dr. Peter Duesberg, καθηγητής μοριακής βιολογίας στο πανεπιστήμιο του Berkley, σχετικά με το Aids, 1988.

Ο Reagan δεν έχει αυτό το προεδρικό βλέμμα που ψάχνουμε.” – United Artists Executive, απορρίπτοντας τον Reagan για τον ρόλο του προέδρου στην ταινία του 1964 “The Best Man”.

Οι λογικές και υπεύθυνες γυναίκες δεν θέλουν να ψηφίσουν.” – Grover Cleveland, πρόεδρος των Η.Π.Α., 1905.

Ο άνθρωπος δεν πρόκειται να πετάξει τα επόμενα 50 χρόνια.” – Wilbur Wright, αμερικάνος πρωτοπόρος της αεροπορίας, στον αδερφό του Orville, μετά από ένα απογοητευτικό πείραμα να πετάξει το 1901. (η πρώτη πετυχημένη πτήση έγινε το 1903)

Έχω κουραστεί από όλο αυτό το πράγμα που αποκαλείται επιστήμη. Έχουμε ξοδέψει εκατομμύρια τα τελευταία χρόνια και ήρθε ο καιρός να σταματήσει.” – Simon Cameron, Γερουσιαστής των Η.Π.Α., 1901.

Οι αμερικάνοι είναι καλοί στο να φτιάχνουν φανταχτερά αυτοκίνητα και ψυγεία, αλλά αυτόδεν σημαίνει ότι είναι καλοί στο να φτιάχνουν αεροπλάνα. Μπλοφάρουν. Είναι άριστοι στην μπλόφα.” – Hermann Goering, Διοικητής της Γερμανικής Πολεμικής Αεροπορίας, 1942.

Με πάνω από 15 διαφορετικούς τύπους αυτοκινήτων στην αγορά, η Ιαπωνική βιομηχανία αυτοκινήτων δεν νομίζω να πάρει μεγάλο μερίδιο από την αγορά.” – περιοδικό Business Week, 2 Αυγούστου 1968.

Η δικιά μας αποστολή είναι η πρώτη και αναμφισβήτητα η τελευταία που επισκέπτεται αυτό τον ανωφελή τόπο.” – υπολοχαγός Joseph Ives, μετά την επίσκεψη του στο Grand Canyon το 1861.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το καθεστώς του Saddam Hussein διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής. Καθώς αυτή η επιχείρηση συνεχίζεται, τα όπλα αυτά θα αναγνωριστούν και θα βρεθούν μαζί με τους ανθρώπους που τα παρήγαγαν και αυτούς που τα φυλάνε.” – ταγματάρχης Tommy Franks, 22 Μαρτίου 2003.

Λάμπες

Αρκετά καλό για τους υπερατλαντικούς φίλους μας, αλλά ανάξιο προσοχής για πρακτική ή επιστημονική χρήση.” – Βρετανική Κοινοβουλευτική Επιτροπή, αναφερόμενη στον λαμπτήρα του Edison, 1878.

Τέτοιες τρομακτικές ανακοινώσεις όπως αυτές, θα έπρεπε να καταργηθούν ως ανάξιες για την επιστήμη και ανωφελής για την πραγματική πρόοδο.” – Sir William Siemens, για τον λαμπτήρα του Edison, 1880.

Ο καθένας που είναι εξοικειωμένος με το θέμα, θα αναγνωρίσει την εμφανή αποτυχία.” – Henry Morton, πρόεδρος του Ινστιτούτου Επιστημών, για τον λαμπτήρα του Edison, 1880.

Αυτοκίνητα

Το άλογο είναι εδώ για να μείνει, αλλά το αυτοκίνητο είναι απλά ένας νεωτερισμός, μια μανία.” – Ο πρόεδρος της τράπεζας του Michigan ενώ συμβούλευε τον δικηγόρο του Henry Ford να μην επενδύσει στην Ford Motor Co., 1903.

Το ότι το αυτοκίνητο έχει σχεδόν φτάσει στα όρια της ανάπτυξης του, φαίνεται από το γεγονός ότι κατά την διάρκεια των τελευταίων ετών δεν έχει γίνει καμία σημαντική βελτίωση.” – περιοδικό Scientific American1909.

Η κανονική «μεταφορά χωρίς άλογα» είναι μια πολυτέλεια των πλουσίων και αν και η τιμή θα πέσει στο μέλλον, δεν πρόκειται ποτέ να χρησιμοποιηθεί τόσο πολύ όσο το ποδήλατο.” – περιοδικό Literary Digest, 1899.

Αεροπλάνα

Η πτήση με μηχανές βαρύτερες του αέρα είναι ανεφάρμοστη και ασήμαντη, αν όχι εντελώς αδύνατη.” – Simon Newcomb. Οι αδερφοί Wright πέταξαν στο Kittyhawk 18 μήνες αργότερα.

Το να πετάξουν μηχανές βαρύτερες από τον αέρα είναι αδύνατο.” – λόρδος Kelvin, βρετανός μαθηματικός και φυσικός, πρόεδρος της Βρετανικής Βασιλικής Εταιρείας, 1985.

Είναι προφανές για εμένα ότι οι δυνατότητες ενός αεροπλάνου, που δυο-τρία χρόνια πριν σκεφτόμασταν ότι είναι η λύση για μια ιπτάμενη μηχανή, έχουν εξαντληθεί και πρέπει να στραφούμε κάπου αλλού.” – Thomas Edison, αμερικάνος εφευρέτης, 1895.

Τα αεροπλάνα είναι ενδιαφέροντα παιχνίδια, αλλά δεν έχουν καμία στρατιωτική αξία.” – Marechal Ferdinand Foch, καθηγητής στρατηγικής, 1904.

Δεν πρόκειται ποτέ να κατασκευαστεί μεγαλύτερο αεροπλάνο.” – ένας μηχανικός των Boeing, μετά την πρώτη πτήση του Boeing 247, ενός δικινητήριου αεροπλάνου που χώραγε 10 άτομα.

Υπολογιστές

Ενώ ένας υπολογιστής ENIAC είναι εξοπλισμένος με 18.000 λυχνίες και ζυγίζει 30 τόνους,οι υπολογιστές στο μέλλον θα έχουν μόνο 1.000 λυχνίες και θα ζυγίζουν μόνο 1,5 τόνο.” – περιοδικό Popular Mechanics, 1949.

Δεν υπάρχει κανένας λόγος, κάποιος να θέλει να έχει έναν υπολογιστή στο σπίτι του.” – Ken Olson, πρόεδρος και ιδρυτής της Digital Equipment Corp., κατασκευάστριας υπολογιστών για μεγάλες επιχειρήσεις, 1977.

Έχω ταξιδέψει σε όλα τα μήκη και πλάτη αυτής της χώρας και έχω μιλήσει στους καλύτερους ανθρώπους και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η επεξεργασία δεδομένων είναι μια μόδα που δεν θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του έτους.” – ο υπεύθυνος εκδόσεων της εταιρείας Prentice Hall, 1957.

Αλλά, που θα χρησιμεύσει;” – ο Robert Lloyd της IBM, αναφερόμενος στονμικροεπεξεργαστή του 1968, την καρδιά των σημερινών υπολογιστών.

Ραδιόφωνο

Το ραδιόφωνο δεν έχει μέλλον.” – λόρδος Kelvin, βρετανός μαθηματικός και φυσικός, πρόεδρος της Βρετανικής Βασιλικής Εταιρείας, 1897.

Το ασύρματο μουσικό κουτί δεν έχει καμία εμπορική αξία. Ποιος θα πλήρωνε για να στείλει ένα μήνυμα σε κανέναν συγκεκριμένα;” – συνεργάτες του David Sarnoff ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του για να επενδύσουν στο ραδιόφωνο, 1921.

Ο Lee DeForest έχει πει σε πολλές εφημερίδες ότι θα ήταν δυνατή η μετάδοση της ανθρώπινης φωνής πέρα από τον Ατλαντικό πριν πολλά χρόνια. Με βάση αυτές τις παράλογες και παραπλανητικές δηλώσεις…με έπεισε να αγοράσω μετοχές της επιχείρησης του.” – ένας αμερικάνος εισαγγελέας που άσκησε δίωξη στον αμερικάνο εφευρέτη Lee DeForest επειδή πούλαγε μετοχές, που νόμιζαν ότι ήταν απάτη, για την επιχείρηση του Radio Telephone Company, 1913.

Ταξίδι στο Διάστημα

Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα οι τηλεπικοινωνιακοί δορυφόροι να χρησιμοποιηθούν για την παροχή καλύτερης τηλεφωνικής, τηλεοπτικής ή ραδιοφωνικής υπηρεσίας στο εσωτερικό των Ηνωμένων Πολιτειών.” – T. Craven, Επίτροπος της FCC, 1961. (η πρώτη εμπορική επικοινωνία μέσω δορυφόρου έγινε το 1965)

Το ταξίδι στο διάστημα δεν πρόκειται να συμβεί.” – Richard Van Der Riet Woolley, καθώς ανελάμβανε την θέση του αστρονόμου στην Βασιλική Ακαδημία, 1956.

Το ταξίδι στο διάστημα είναι αδύνατο.” – Harold Spencer Jones, αστρονόμος της Βασιλικής Ακαδημίας της Αγγλίας, 1957. (2 εβδομάδες αργότερα ο Sputnik μπήκε σε τροχιά γύρω από τη Γη)

Το να τοποθετήσεις έναν άνθρωπο σε μια ρουκέτα πολλαπλών σταδίων και να τον στείλεις στο βαρυτικό πεδίο της Σελήνης, όπου οι επιβάτες μπορούν να κάνουν επιστημονικές παρατηρήσεις και έπειτα να επιστρέφουν στην Γη, αποτελεί ένα τρελό όνειρο που αξίζει για βιβλίο του Ιούλιου Βερν. Είμαι τολμηρός αρκετά για να πω, ότι τέτοια ταξίδια δεν πρόκειται να γίνουν ποτέ, ανεξάρτητα από όλες τις μελλοντικές εξελίξεις.” – Lee DeForest, αμερικάνος πρωτοπόρος του ραδιοφώνου και εφευρέτης του κενού σωλήνα, 1926.

Πύραυλοι

 Στεκόμαστε στο κατώφλι της αλληλογραφίας μέσω πυραύλων.” – Arthur Summerfield, διοικητής των αμερικάνικων ταχυδρομείων, 1959.

Πολύ τραβηγμένο για να ισχύει.” – συντάκτης του Scientific American, σε ένα γράμμα στον Robert Goddard, σχετικά με την ιδέα του Goddard για ένα πύραυλο βόμβα, 1940 (οι γερμανικοί πύραυλοι V2 έπεσαν στο Λονδίνο 3 χρόνια αργότερα)

Ένας πύραυλος δεν θα μπορέσει ποτέ να βγει έξω από την ατμόσφαιρα της Γης.” – εφημερίδα New York Times, 1936.

Ατομική και Πυρηνική Ενέργεια

Τα βασικά ερωτήματα σχεδιασμού, υλικών και θωράκισης, για τον συνδυασμό ενός πυρηνικού αντιδραστήρα με τον λέβητα ενός σπιτιού, δεν είναι πλέον πρόβλημα.. Το σύστημα αυτό θα θερμαίνει και θα ψύξει ένα σπίτι, θα παρέχει απεριόριστο ζεστό νερό και θα λιώνει το χιόνι από τα πεζοδρόμια και τους δρόμους. Όλα αυτά θα μπορούσαν να γίνουν για έξι χρόνια με μια μόνο φόρτιση και με κόστος περίπου 300 $.” – Robert Ferry, στέλεχος στο αμερικάνικο ινστιτούτο λέβητα και θερμαντικών σωμάτων, 1955.

Οι πυρηνικές ηλεκτρικές σκούπες θα είναι πραγματικότητα σε 10 χρόνια.” – Alex Lewyt, πρόεδρος της εταιρείας παραγωγής ηλεκτρικών σκουπών Lewyt Corp., 1955

Αυτό είναι η μεγαλύτερη ανοησία για το οποίο έχουμε κάνει έρευνα ποτέ…Η βόμβα δεν πρόκειται ποτέ να εκραγεί. Μιλάω σαν ειδικός στα εκρηκτικά.” –William D. Leathy, ναύαρχος του Αμερικάνικου Πολεμικού Ναυτικού που δούλευε πάνω στο πρόγραμμα της Πυρηνικής Βόμβας, ενώ συμβούλευε τον πρόεδρο Truman για τα ατομικά όπλα, 1944.

Η ατομική ενέργεια είναι τόσο καλή όσο τα σημερινά εκρηκτικά, αλλά είναι απίθανο να παράγει κάτι πολύ πιο επικίνδυνο.” – Winston Churchill, βρετανός πρωθυπουργός, 1939.

 “Η ενέργεια που παράγεται από την διάσπαση του ατόμου είναι πολύ φτωχή. Όποιος περιμένει μια πηγή ενέργειας από την διάσπαση αυτή, ονειρεύεται.” – Ernest Rutherford, λίγο μετά την πρώτη διάσπαση του ατόμου.

Δεν υπάρχει η παραμικρή ένδειξη ότι η πυρηνική ενέργεια θα μπορέσει να αποκτηθεί. Θα σήμαινε ότι το άτομο μπορεί να συντριβεί κατά βούληση.” – Albert Einstein, 1932.

Δεν υπάρχει πιθανότητα ο άνθρωπος να μπορέσει να αξιοποιήσει την δύναμη του ατόμου.” – Robert Millikan, αμερικάνος φυσικός και νικητής βραβείου Νόμπελ, 1923.

Ταινίες

Ποιος στο καλό θέλει να ακούσει τους ηθοποιούς να μιλάνε;” – H.M. Warner, συνιδρυτής της Warner Bros, 1927.

Ο κινηματογράφος είναι κάτι περισσότερο μια μόδα. Είναι κονσερβοποιημένο δράμα. Αυτό που το κοινό θέλει πραγματικά να δει, είναι σάρκα και αίμα επί σκηνής.” – Charlie Chaplin, ηθοποιός, παραγωγός, σκηνοθέτης και ιδρυτής στούντιο, 1916.

Τηλέφωνο

Αυτό το «τηλέφωνο» έχει πάρα πολλές αδυναμίες που θα πρέπει να εξεταστεί σοβαρά για μέσο επικοινωνίας. Η συσκευή αυτή δεν έχει καμία αξία για εμάς.” – ένα υπόμνημα στηνWestern Union, 1878.

Οι Αμερικάνοι έχουν ανάγκη το τηλέφωνο, αλλά εμείς όχι. Έχουμε αρκετούς ταχυδρόμους.” – William Preece, αρχιμηχανικός στα Βρετανικά Ταχυδρομεία, 1878.

Είναι σπουδαία εφεύρεση, αλλά ποιος θα ήθελε να την χρησιμοποιήσει τέλος πάντων;” – Rutherford B. Hayes, πρόεδρος των Η.Π.Α., μετά από μια επίδειξη του τηλεφώνου του Alexander Bell, 1876.

Ένας άντρας συνελήφθη στην Νέα Υόρκη στην προσπάθεια του να αποσπάσει κεφάλαια από αδαείς ανθρώπους, στους οποίους έλεγε ότι μπορεί να μεταφέρει την ανθρώπινη φωνή σε απόσταση μέσω μεταλλικών συρμάτων, ώστε να ακούγεται σε κάποιον στο άλλο άκρο. Αποκαλεί αυτή την συσκευή τηλέφωνο. Οι καλά ενημερωμένοι άνθρωποι γνωρίζουν ότι είναι αδύνατο να μεταφερθεί η ανθρώπινη φωνή μέσω καλωδίων.” – εφημερίδα της Νέας Υόρκης1868.

 Τηλεόραση

Η τηλεόραση δεν θα διαρκέσει. Είναι κάτι που θα περάσει.” – Mary Somerville, εφευρέτης των εκπαιδευτικών ραδιοφωνικών εκπομπών, 1948.

Η τηλεόραση δεν θα αντέξει, επειδή οι άνθρωποι σύντομα θα βαρεθούν να κοιτάζουν ένα ξύλινο κουτί κάθε βράδυ.” – Darryl Zanuck, παραγωγός ταινιών, 20th Century Fox, 1946.

“Αν και θεωρητικά και τεχνικά, οι τηλεοράσεις μπορούν να είναι εφικτές, εμπορικά και οικονομικά δεν έχουν καμία αξία.” – Lee DeForest, Αμερικάνος Εφευρέτης, 1926

Σιδηρόδρομοι

Αγαπητέ κ. Πρόεδρε: Το σύστημα καναλιών της χώρας απειλείται από μια νέα μορφή μεταφοράς που είναι γνωστή σας “σιδηρόδρομοι”. Όπως γνωρίζετε κ. Πρόεδρε, τα βαγόνια αυτά κινούνται με την τεράστια ταχύτητα των 25 χλμ. μέσω μηχανών, οι οποίες εκτός από το ότι θέτουν σε κίνδυνο τις ζωή και την σωματική ακεραιότητα των επιβατών, βρυχήζουν, περνάνε μέσα από την ύπαιθρο βάζοντας φωτιά στις καλλιέργειες και τρομάζουν τα ζώα, τις γυναίκες και τα παιδιά. Ο παντοδύναμος ποτέ δεν σκόπευε οι άνθρωποι να ταξιδεύουν με τέτοια ιλιγγιώδη ταχύτητα.” – Martin Van Buren, κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, 1830.

Τι μπορεί να είναι ολοφάνερα πιο παράλογο, από την προοπτική των ατμομηχανών να ταξιδεύουν πιο γρήγορα από τις άμαξες;” – εφημερίδα Quarterly Review, Μάρτιος 1825.

Τα σιδηροδρομικά ταξίδια σε υψηλές ταχύτητες είναι αδύνατα, επειδή οι επιβάτες δεν θα μπορούν να αναπνεύσουν και θα πεθάνουν από ασφυξία.” – Dr Dionysys Larder (1793-1859), καθηγητής της Φυσικής Φιλοσοφίας και Αστρονομίας.

Άλλες Τεχνολογίες

Η διαβίβαση εγγράφων μέσω τηλεφωνικών καλωδίων είναι δυνατή, αλλά η απαιτούμενη συσκευή είναι τόσο ακριβή που δεν πρόκειται ποτέ να γίνει πρακτικό.” – Dennis Gabor, Βρετανός φυσικός και συγγραφέας του «Εφευρίσκοντας το Μέλλον», 1962.

Μέχρι το 1985, οι μηχανές θα είναι σε θέση να κάνουν οποιαδήποτε εργασία κάνει ο άνθρωπος.” – Herbrt A. Simon (θεωρείται ο ιδρυτής του τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης), πανεπιστήμιο του Carnegie Mellon, 1965.

Η παγκόσμια δυνητική αγορά για τα φωτοαντιγραφικά είναι 5.000 το πολύ.” – η IBM προς τους ενδεχόμενους ιδρυτές της Xerox, λέγοντας τους ότι το φωτοτυπικό μηχάνημα δεν είχε αγορά αρκετά μεγάλη, ώστε να δικαιολογεί την παραγωγή του, 1959.

Πρέπει να ομολογήσω ότι η φαντασία μου αρνείται να δει οποιοδήποτε υποβρύχιο να κάνει κάτι άλλο, εκτός από το να πνίγει από ασφυξία το πλήρωμα του και να παραδέρνει στην θάλασσα.” – HG Wells, Βρετανός μυθιστοριογράφος, 1959.

Οι ακτινογραφίες θα αποδειχθούν απάτη.” – Lord Kelvin, πρόεδρος της Βασιλικής Εταιρίας, 1883.

Πολύ ενδιαφέρον αγόρι μου, αλλά ποτέ δεν πρόκειται να λειτουργήσει.” – καθηγητής αεροναυτικής στο Cambridge, όταν ο Frank Whittle του έδειξε τα σχέδια του για έναν κινητήρα τζετ.

Η ιδέα ότι το ιππικό θα αντικατασταθεί από αυτά τα σιδερένια λεωφορεία είναι παράλογη.” – σχόλιο προς τον στρατάρχη Haig κατά την επίδειξη τανκς, 1916.

Πως μπορούσε να κάνει ένα πλοίο να πλέει αντίθετα στον άνεμο και τα ρεύματα με το να ανάψεις μια φωτιά κάτω από την γέφυρα του; Συγνώμη, αλλά δεν έχω χρόνο να ακούω αυτές τις ανοησίες.” – Ναπολέων Βοναπάρτης, όταν του είπαν για το ατμόπλοιο του Rober Fulton, 1800.

Ο φωνόγραφος δεν έχει καμία απολύτως εμπορική αξία.” – Thomas Edison, Αμερικάνος εφευρέτης, 1880.

Το να ασχολείσαι με το εναλλασσόμενο ρεύμα είναι χάσιμο χρόνου. Κανείς δεν πρόκειται να το χρησιμοποιήσει ποτέ.” – Thomas Edison, Αμερικάνος εφευρέτης, 1889. (Ο Edison γελοιοποιούσε συχνά τα επιχειρήματα του ανταγωνιστή του George Westinghouse για το εναλλασσόμενο ρεύμα)

dailyarticle.gr

περισσότερα
Back to top button