Ελλάδα

Δώδεκα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα αφηγούνται τις ιστορίες τους

«Φεύγουμε από την πατρίδα μας, γιατί παραμονεύει ο θάνατος. Συναντούμε τον θάνατο κατά τη διάρκεια του ταξιδιού

. Κόσμος πνίγεται, χάνεται προσπαθώντας να σώσει τη ζωή του. Δεν είναι λύση η φυγή. Η μόνη λύση είναι να σταματήσει ο πόλεμος».

Ο 18χρονος Μοχάμεντ έφυγε από τη Συρία μόνος του για να γλυτώσει από τον πόλεμο, αφήνοντας πίσω τους γονείς και τα αδέλφια του. Έπειτα από ένα ταξίδι γεμάτο κινδύνους και δυσκολίες έφτασε πριν από τέσσερα χρόνια στην Ελλάδα, όπου μένει μέχρι σήμερα, σε έναν από τους ξενώνες για ασυνόδευτα παιδιά της Praksis. Ο Μοχάμεντ είναι ένα από τα δώδεκα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα που είδαν τις αφηγήσεις τους να γίνονται βιβλίο, με τίτλο «Μέσα από τα Μάτια τους». Ο ίδιος αισθάνεται χαρούμενος που βλέπει την ιστορία του σε βιβλίο, όπως εξομολογείται μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Μέσα από αυτό θέλω να μάθει ο κόσμος για τη ζωή και την κατάσταση στη Συρία. Πρέπει να στείλουμε το μήνυμα: σταματήστε τους πολέμους».

Τις ιστορίες των παιδιών κατέγραψε η συγγραφέας και αστυνομικός, Φωτεινή Κωνσταντοπούλου, έπειτα από πρόσκληση του αείμνηστου προέδρου της Praksis, Τζανέτου Αντύπα, ο οποίος εμπνεόμενος από τις ιστορίες των παιδιών που μένουν στους ξενώνες της οργάνωσης, πρότεινε στη συγγραφέα να συνεργαστούν. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ελληνοεκδοτική», σε εικονογράφηση της Μαρίας Μανουρά και φωτογραφίες του Θεόφιλου Βενάρδου. Μέρος των εσόδων θα διατεθεί για την ενίσχυση της οργάνωσης.

«Δεν είναι ένα παιδικό βιβλίο, γιατί τα παιδιά αυτά έχασαν ένα μέρος της παιδικότητάς τους και εμείς πρέπει να είμαστε παρόντες για να την αναβιώσουμε», επισήμανε χαρακτηριστικά η συγγραφέας, η οποία έχει λάβει τιμητική αναγνώριση από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

«Τα παιδιά έχουν να μας διδάξουν πολλά», συνέχισε η κ. Κωνσταντοπούλου, «και αυτό που μου δίδαξαν είναι ότι σημασία έχει τι κάνω γι’ αυτό τον κόσμο».

«Όταν διάβασα το βιβλίο, είδα πόσο πιστά η Φωτεινή Κωνσταντοπούλου και οι συνεργάτες της έχουν αναπαραστήσει τα προβλήματα των παιδιών και τη λαχτάρα τους για ζωή, τη λαχτάρα τους για ένα καλύτερο μέλλον και πιστεύω ότι ο τόπος μας παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα που έχει, έχει φιλοξενήσει όσο το δυνατόν καλύτερα αυτά τα παιδιά και τους γονείς τους και έχει απαλύνει λίγο τη δυστυχία τους», παρατήρησε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, προλογίζοντας την αποψινή εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου.

Όπως πρόσθεσε ο κ. Τόσκας, «το βιβλίο αυτό δείχνει επίσης ότι άνθρωποι που δουλεύουν μέσα στον κρατικό μηχανισμό, μέσα στον αστυνομικό χώρο, μπορούν να έχουν και έχουν τις ευαισθησίες που χρειάζονται» και αυτό φαίνεται «όχι μόνο από τη δουλειά της Φωτεινής αλλά και από την καθημερινή δουλειά τόσων αστυνομικών που έχουν προσφέρει εξαιρετικές υπηρεσίες και στα νησιά και στον ηπειρωτικό χώρο».

Σχετικά με τις ρατσιστικές επιθέσεις των προηγούμενων ημερών, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη σχολίασε στη συνέχεια ότι «δεν πρέπει ποτέ να καθησυχάζουμε. Τα φαινόμενα αυτά θέλουν πολλαπλές αντιμετωπίσεις και αυτές θα έχουν. Ο αγώνας για την εδραίωση της δημοκρατίας είναι αγώνας καθημερινός και πάνω από όλα αγώνας συλλογικός».

1.652 ασυνόδευτα στη λίστα αναμονής

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (στις 30 Σεπτεμβρίου), τα οποία παρουσίασε η διευθύντρια θεσμικών πόρων της Praksis, Μαρία Μουδάτσου, 1.652 ασυνόδευτα παιδιά βρίσκονται στη λίστα αναμονής για να τοποθετηθούν σε ξενώνες φιλοξενίας. «Τα παιδιά αυτά μένουν σε διάφορα σημεία και ένα από αυτά είναι η προστατευτική κράτηση. Δηλαδή φυλακίζεις ένα παιδί γιατί δεν έχεις πού αλλού να το βάλεις», παρατήρησε η ίδια. .

Όπως υπογράμμισε ο Συνήγορος του Παιδιού, Γιώργος Μόσχος, «έχουμε ως χώρα να διαμηνύσουμε στην ελληνική κοινωνία ότι αυτά τα παιδιά που προέρχονται από πολέμους, φυγή και διώξεις, περνώντας στη χώρα μας, πρέπει να τα αναγνωρίσουμε ως υποκείμενα δικαιωμάτων, ισότιμα με όλα τα άλλα παιδιά». Ο ίδιος σχολίασε ότι «η κατάσταση στα νησιά, στα χοτσποτ, που δεν οφείλεται μόνο στην Ελλάδα, αλλά κατεξοχήν στην ευρωπαϊκή πολιτική, είναι εξαιρετικά προβληματική».

«Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι είμαστε όλοι άνθρωποι, δεν είμαστε αριθμοί που απλά περνάμε στα νησιά», υπενθύμισε από την πλευρά του ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, Φιλίπ Λεκλέρκ.

Εξάλλου, σε μήνυμα που απέστειλε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, τόνισε ότι «τα παιδιά είναι ό,τι πολυτιμότερο έχουμε και οφείλουμε να συμβάλουμε στην εκπαίδευση, την υγιή ανάπτυξη και τη δημιουργία συνθηκών που θα οδηγήσουν στην ομαλή πορεία προς την ενηλικίωσή τους».

Την αποψινή παρουσίαση συντόνισε η δημοσιογράφος, Ντίνα Δασκαλοπούλου, η οποία παρατήρησε ότι το βιβλίο αυτό στέλνει το μήνυμα «ότι η ελληνική κοινωνία αντιστέκεται σθεναρά, παραμένει αλληλέγγυα στους πρόσφυγες, απορρίπτει τη ρητορική του μίσους και υπερασπίζεται τη δημοκρατία».

περισσότερα
Back to top button