Άργος ΟρεστικόΚαστοριάΚόσμοςΠρόσωπατελευταίες ειδήσεις

Ανδρέας Τζιόλας: Ο Καστοριανός που θα μας στείλει ταξίδι σε άλλους γαλαξίες (βίντεο)

Το «άπιαστο» όνειρο ενός μακρινού διαστρικού ταξιδιού σε άλλους ήλιους και αστρικά συστήματα πέρα από το δικό μας επιχειρεί να προσεγγίσει ο ελληνικής καταγωγής επιστήμονας Ανδρέας Τζιόλας, από το Βογατσικό, που ηγείται του φιλόδοξου διεθνούς »Σχεδίου Ίκαρος», το οποίο έχει θέσει ως στόχο να εκπληρώσει τις αναγκαίες προϋποθέσεις, ίσως και έως το 2100, για την εφαρμογή νέων τεχνολογιών σε ένα διαστημόπλοιο και την πραγματοποίηση, ενδεχομένως εντός του επόμενου αιώνα, ενός διαστρικού ταξιδιού που θα διαρκέσει λιγότερο από 100 χρόνια.

Οπως δηλώνει o Α. Τζιόλας, από μικρός και όταν ζούσε ακόμα στην Ελλάδα, τα πρωινά της Κυριακής παρακολουθούσε τη σειρά »Πόλεμος των Άστρων», μέσα από την οποία κατάλαβε με τι θα έπρεπε να ασχοληθεί όταν θα μεγάλωνε.

Εξαιρετικά πλούσια είναι η επιστημονική του πορεία. Μεταπτυχιακά στη Φυσική του Διαστήματος, ερευνητής στο εργαστήριο JPL της NASA, όπου είχε την ευκαιρία να συμμετάσχει σε διάφορες διαστημικές αποστολές, όπως του «Galileo» στο Δία, του «Mars Pathfinder» και του «Mars Polar Lander» στον Άρη, καθώς και του διαστημικού τηλεσκοπίου «Hubble», διδακτορικό στην κοσμολογία από το πανεπιστήμιο Baylor του Τέξας, επικεφαλής επιστήμονας της εταιρίας Variance Dynamical Corp., ενώ σήμερα ζει και εργάζεται στο Ανκορατζ όπου διδάσκει στο τοπικό πανεπιστήμιο. Ωστόσο αυτό που αποτελεί ορισμό της επαγγελματικής του πορείας, είναι ο ρόλος του επικεφαλής του »Σχεδίου Ίκαρος», μιας εθελοντικής πολυεθνικής ομάδας επιστημόνων, οι οποίοι επιχειρούν να θέσουν τα θεμέλια της μελλοντικής διαστημικής πτήσης σε ένα άλλο αστρικό σύστημα, σε απόσταση πολλών ετών φωτός από τη Γη.

Το πενταετές »Σχέδιο Ίκαρος» ξεκίνησε επίσημα στις 30 Σεπτεμβρίου 2009, στο Λονδίνο, με πρωτοβουλία της Βρετανικής Διαπλανητικής Εταιρείας. Στόχος του σχεδίου που διευθύνεται από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Icarus Interstellar Inc., είναι να καταλήξει σε συγκεκριμένες θεωρητικές και κυρίως τεχνικές προτάσεις για το πώς μπορεί να γίνει αυτό το ταξίδι και ποιες τεχνολογίες, ιδίως στον κρίσιμο τομέα της προώθησης, θα χρειαστεί ένα τέτοιο μη επανδρωμένο σούπερ-διαστημόπλοιο.

Στην ερευνητική ομάδα του »Ίκαρου», που περιλαμβάνει επιστήμονες από κυβερνητικούς φορείς, εταιρίες και πανεπιστήμια, υπό τον συντονισμό του Τζιόλα, συμμετέχουν δύο ακόμα Έλληνες ως σχεδιαστές, ο Δήμος Χωματάς – έχει ειδικευτεί στην πληροφορική, τις επικοινωνίες, τον αυτοματισμό και τη ρομποτική και ο Κώστας Κωνσταντινίδης που αποφοίτησε από τη Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου το 2010, έκανε μεταπτυχιακά στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και είναι ερευνητής στο Εργαστήριο Ατμοσφαιρικής και Διαστημικής Φυσικής στο Κολοράντο των ΗΠΑ.

ellines.com

 

 

 

περισσότερα
Back to top button