Πώς φτιάχνουμε βάση πίτσας χωρίς μαγιά, με αλεύρι ολικής, σιμιγδάλι ή καλαμποκάλευρο.
H κλασική ζύμη για πίτσα περιέχει λευκό αλεύρι και μαγιά. Μπορείτε να δείτε εδώ την Εύκολη Ζύμη για Πίτσα με Μαγιά Στιγμής και εδώ τη Ζύμη για Πίτσα ή Πεϊνιρλί με Νωπή Μαγιά.
Ακολουθούν τέσσερις ακόμη συνταγές για βάση πίτσας, πέρα από τις δυο πιο συνηθισμένες.
1. Ζύμη πίτσας χωρίς μαγιά. Ρίχνετε σε ένα μπολ 1 ½ φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 1 κουταλιά της σούπας μπέικιν πάουντερ και ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι. Κάνετε μια τρύπα στο κέντρο και προσθέτετε ½ φλιτζάνι νερό και 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο. Ζυμώνετε τα υλικά προσθέτοντας λίγο νερό ακόμη αν χρειάζεται. Μπορείτε αρχικά να χτυπήσετε και στο μίξερ. Μεταφέρετε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνετε 5′-7′ ακόμη για να γίνει εύπλαστη και λεία.
2. Ζύμη πίτσας με καλαμποκάλευρο. Ρίχνετε 1 ½ φλιτζάνι καλαμποκάλευρο ή πολέντα, ¾-1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ και ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι σε ένα μπολ. Προσθέτετε 1 φλιτζάνι νερό και 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο. Ζυμώνετε τα υλικά. Μπορείτε αρχικά να χτυπήσετε και στο μίξερ. Μεταφέρετε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνετε για άλλα 5′-7′ ακόμη για να γίνει εύπλαστη και λεία.
3. Ζύμη για πίτσα με αλεύρι ολικής άλεσης. Ρίχνετε 1 ¾ φλιτζάνι του τσαγιού αλεύρι ολικής άλεσης, 1 κουταλιά της σούπας μπέικιν πάουντερ και ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι σε ένα μπολ. Κάνετε μια τρύπα στο κέντρο και προσθέτετε ½ φλιτζάνι νερού συν 2 κουταλιές της σούπας. Βάζετε και 2 κουταλιές λάδι. Ζυμώνετε τα υλικά. Μπορείτε αρχικά να χτυπήσετε και στο μίξερ. Μεταφέρετε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνετε για άλλα 5′-7′ ακόμη για να γίνει εύπλαστη και λεία.
4. Ζύμη πίτσας με σιμιγδάλι. Ρίχνετε ½ φλιτζάνι σιμιγδάλι, 1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 2 κουταλιές του γλυκού μπέικιν πάουντερ και ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι σε ένα μπολ. Κάνετε 1 τρύπα στο κέντρο και προσθέτετε ½ φλιτζάνι νερό και 2 κουταλιές ελαιόλαδο. Ζυμώνετε τα υλικά προσθέτοντας λίγο νερό ακόμη αν χρειαστεί. Μπορείτε αρχικά να χτυπήσετε και στο μίξερ. Μεταφέρετε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνετε για άλλα 5′-7′ ακόμη για να γίνει εύπλαστη και λεία.
TIPS
1. Η ζύμη της πίτσας πρέπει να είναι λεπτή, οπότε όταν την ανοίξετε, να έχετε στον νου σας ότι δεν πρέπει να είναι πολύ πάνω από μισό εκατοστό σε πάχος.
2. Πίτσα χωρίς τραγανή άκρη δεν νοείται, οπότε αφήστε ένα κενό με σκέτη ζύμη στην άκρη της πίτσας και μην του απλώσετε γέμιση, εκτός από λίγη σάλτσας ντομάτας. Επίσης κάντε την λεπτή στο κέντρο και αφήστε λίγο πιο παχουλά τα ακριανά της σημεία -κάθεται καλύτερα η γέμιση.
3. Υπάρχουν δύο τρόποι να ανοίξετε το ζυμάρι. Μπορείτε να το ανοίξετε με πλάστη. Αυτό θα σας δώσει ένα πιο ομοιόμορφο αποτέλεσμα. Αν όμως θέλετε πιο σπιτίσια όψη, μπορείτε να την ανοίξετε με την παλάμη σας. Βάλτε μόνο λίγο αλεύρι στα χέρια σας, για να μην κολλάει η ζύμη.
4. Αλείψτε τα ταψάκια, όπου θα ψήσετε την πίτσα, με λίγο λάδι και αφήστε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 25′-30′ πριν τις βάλετε τα υλικά από πάνω και την ψήσετε.
Για την πιο υγιεινή πίτσα να θυμάστε. Η πίτσα για να παραμείνει υγιεινή δεν αρκεί να προσέξετε το αλεύρι της βάσης (ολικής π.χ.). Πρέπει να αποφεύγετε επίσης τα πολύ λιπαρά τυριά, τα λουκάνικα, τα πεπερόνι και το μπέικον στη γέμιση, πού ακυρώνουν το όποιο όφελος από ένα υγιεινό ζυμάρι. Σπιτική σάλτσα ντομάτας, μυρωδικά, φέτες ολόκληρης ντομάτας, καθώς και τα τυριά με χαμηλά λιπαρά είναι καλύτερες λύσεις. Από κει και πέρα, προσθέστε όσα λαχανικά, ελιές κ.λπ. σας αρέσουν και αν στραφείτε σε πρωτεΐνες ζωικής προέλευσης προτιμήστε κομματάκια βραστών πουλερικών ή άπαχων αλλαντικών.