Το ορεινό πετρόχτιστο χωριό, που ανήκει στο νομό Καστοριάς και στο δήμο Νεστορίου, βρίσκεται μία ανάσα από τα ελληνοαλβανικά σύνορα ενώ ακριβώς από πάνω του, είναι η ψηλότερη κορυφή του Γράμμου (2520μ.) καθώς και η Δρακόλιμνη του Γράμμου (Γκιστόβα στα 2350μ.), με αποτέλεσμα το χωριό να αποτελεί αφετηρία ορειβατών. Τις προηγούμενες δεκαετίες αν και είχε ερημώσει, τα τελευταία χρόνια η επιστροφή κάποιων κατοίκων και η συνεχής ανοικοδόμησή του συνέβαλλαν στην τουριστική αξιοποίησή του.
Το τοπίο τόσο στο χωριό όσο και γενικά στην περιοχή είναι μοναδικό. Αλπικά λιβάδια, άφθονα νερά και λίμνες που βρίσκονται κοντά στις ψηλότερες κορυφές. Ο ορεινός του όγκος αποτελεί το βορειότερο τμήμα της οροσειράς της Πίνδου ενώ ο Γράμμος αποτελεί το τέταρτο ψηλότερο βουνό της Ελλάδας. Ας μην ξεχνάμε πως σε αυτά τα χώματα γράφτηκαν σελίδες ηρωισμού στο έπος του ’40 και κατόπιν στην Εθνική Αντίσταση ενώ ποτίστηκαν με πολύ αίμα.
Πόσες καταστροφές γνώρισε το χωριό, πώς ξεκίνησε η ανοικοδόμησή του, ποια είναι η ζωή σήμερα; Σε αυτά και άλλα πολλά, αναφέρεται η πρόεδρος της τοπικής κοινότητας του Γράμμου, Αλεξάνδρα Μάτσια, στην κάμερα του Life-Events.gr…
Επιπλέον πληροφορίες για ορειβατικές διαδρομές, περιηγήσεις στην περιοχή ή διαμονή μπείτε στο www.grammos.com