Παράπονα για φορολογία, κάπνισμα, λουκέτα, ελέγχους στα μαγαζιά
Μεγάλη πτώση του τζίρου που αγγίζει και το 70% στα καταστήματα καφέ – εστιατόρια – ταβέρνες παρουσιάζεται κατά τους χειμερινούς μήνες στη Δυτική Μακεδονία, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το Πανελλήνιο Σωματείο Εστιατορίων καφετεριών Τουριστικών Επιχειρήσεων και συναφών επαγγελμάτων Ελλάδας, ο πρόεδρος του οποίου Γρηγόρης Τσαπατσάρης μίλησε στο ράδιοΛόγος και τον Λύσανδρο Ρήγα για μια σειρά προβλημάτων του κλάδου, όπως είναι η υπερφορολόγηση, τα εξοντωτικά πρόστιμα κ.α.
Ειδικότερα, ένας από τους κλάδους που έχει πλήξει η κρίση να είναι αυτός των εστιατορίων καφέ. Μάλιστα το ένα πίσω από το άλλο πολλά καφέ κλείνουν στην Κοζάνη και σε όλη τη Δυτική Μακεδονία. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα μαγαζιά που κλείνουν στην περιοχή είναι πολλά, ενώ το ίδιο ισχύει και πανελλαδικά. «Αυτή τη στιγμή συμβαίνει κάτι κωμικοτραγικό. Σε εμάς πολιτικό χρώμα δεν υπάρχει, υπάρχει μόνο το επάγγελμά μας και η τσέπη μας. Είμαστε ο μοναδικός κλάδος που δουλεύει 18 ώρες το 24ωρο. Ο κ. Τσίπρας είχε συνάντηση με τη ΓΣΕΒΕ και με άλλα σωματεία. Εκεί είπαμε στον πρωθυπουργό ότι «ο καφετζής, ότι και να γίνει, θα πάει μεροκάματο στο σπίτι για να ταΐσει την οικογένεια του. Τι κάνει με τους φόρους η κυβέρνηση; Τι θα κάνει ο κόσμος; Δεν έχει να ταΐσει τα παιδιά του. μας οδηγούν στη φοροδιαφυγή» ανέφερε με νόημα.
Ο ίδιος έθιξε και τα μεγάλα, εξοντωτικά πρόστιμα για αδήλωτη εργασία που επιβάλλονται στους καταστηματάρχες όταν απασχολούν προσωπικό που δεν έχει τη νόμιμη ασφάλιση κ.ο.κ.. Εντωμεταξύ, λέει πως η κυβέρνηση με νέα νομοθεσία δηλώνει ότι εάν πιάσουν κάποιον επιχειρηματία για αδήλωτη εργασία τρώει πρόστιμο 10.500 ευρώ και επιβάλλεται 3ημερο λουκέτο. Αν ξανα- πιάσουν τον καταστηματάρχη για την ίδια παράβαση (2 φορές μέσα σε μια διετία), οριστικό κλείσιμο.
Τελευταία γίνονται μια σειρά έλεγχοι στα υγειονομικά καταστήματα, από τις αρχές και επιβάλλονται μια σειρά προστίμων. «Μπροστά σε αυτά τα εξοντωτικά μέτρα μας επηρεάζουν,. και οι ελεγκτικές υπηρεσίες δεν είναι στο επίπεδο που πρέπει. Πολλές φορές οι έλεγχοι είναι άδικοι. Δεν υπάρχουν εμπεριστατωμένοι έλεγχοι», λέει ο ίδιος.
Πολλά τα νέα καφέ που ανοίγουν
Ωστόσο, τα ποσοστά για το κλείσιμο των καταστημάτων στη Δυτική Μακεδονία δεν είναι τόσο αρνητικά, σύμφωνα με ον ίδιο, μιας και ανοίγουν χιλιάδες νέα καφέ και συναφή καταστήματα, σε όλη τη χώρα, φέρνοντας δις ευρώ σε συνάλλαγμα: «. Είναι μικρά ποσοστά λουκέτων στον κλάδο μας σε σχέση με άλλους κλάδους . Δεν έχουμε τόσο μεγάλα ποσοστά λουκέτων όπως στους άλλους κλάδους. Το 2016 άνοιξαν 9.600 επιχειρήσεις, από αυτές οι 7.500 ήταν εστιατόρια, ξενοδοχεία και τουριστικές επιχειρήσεις. Έρχονται δισεκατομμύρια στην ελληνική οικονομία από τον κλάδο», τόνισε.
Πρόβλημα με τη φορολογία
Ωστόσο, η φορολογία πλήττει έντονα τον κλάδο, με τον ίδιο να αναφέρει πως το ΦΠΑ 24% γονατίζει τους επαγγελματίες του χώρου, καθώς επίσης και όλες οι άλλες φορολογίες. Στο διά ταύτα, ο ίδιος κάλεσε τους συναδέλφους του να προσαρμοστούν στις νέες εξελίξεις, με τους ελέγχους που γίνονται σε όλα τα σημεία (καφέ – μπάρ), για μια σειρά παραβάσεων, όπως την απαγόρευση πώλησης αλκοόλ σε ανήλικους κάτω των 17 ετών. Οι εν λόγω παραβάσεις κλείνουν μέχρι και καταστήματα, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο, οι εν λόγω έλεγχοι είναι εντατικοί σε όλη τη Δυτική Μακεδονία.
Κάπνισμα – Πνευματικά δικαιώματα
Σε σχέση με τον περιβόητο νόμο για το κάπνισμα, ο ίδιος λέει πως και οι επαγγελματίες του χώρου λένε ότι πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος και οι ίδιοι οι επαγγελματίες θα πρέπει να προσαρμοστούν. Μάλιστα θα πρέπει στους χώρους των καταστημάτων να υποδεικνύονται με πινακίδες η απαγόρευση του καπνίσματος.
Τέλος, για τα πνευματικά δικαιώματα, η πραγματική κατάσταση πλέον είναι ότι καταργήθηκε μετά από μεγάλο αγώνα η άδεια μουσικών οργάνων. Πλέον οι δήμοι στο μόνο που εμπλέκονται είναι η γνωστοποίηση των καταστημάτων στο δήμο ότι παίζουν μουσική.
Ο έλληνας δεν βγαίνει όσο έβγαινε!
Ο έλληνας βγαίνει όσο έβγαινε; Ο ίδιος απαντάει πως: Ο κλάδος, περισσότερο στη Δυτική Μακεδονία, το χειμώνα η πτώση του τζίρου άγγιξε το 70%. Ο ίδιος τόνισε πως σε μια βόλτα στη γειτονική τουριστική Καστοριά, Δευτέρα βράδυ, δεν κυκλοφορούν στις 10 το βράδυ ούτε 3 άνθρωποι! «Πλέον καθημερινές κλείνουμε 12.30 και 1 το βράδυ, ενώ μέχρι πριν κάποια χρόνια δουλεύαμε κάπως», τονίζει ο ίδιος. Λόγω της ανεργίας, εντωμεταξύ, αρκετός κόσμος ανοίγει καφέ ή κάτι παρόμοιο, ενώ αρκετοί κάνουν τζίρους απλά και μόνο για να επιβιώσουν και να βγάζουν λίγα χρήματα για το φαγητό τους. «Ένας άνθρωπος πάνω από 45-50 ετών, τι θα κάνει για να ζήσει;», αναρωτιέται ο ίδιος. Προτείνει, μάλιστα την μείωση του ΦΠΑ και των φορολογικών συντελεστών να μπορέσει να επιβιώσει ο κλάδος.
Β.Σ.