Κόσμος

Ποιο είναι το νόημα της ζωής για τον Harvey Cox – Αξίζει να το διαβάσετε

harvey-coxΒρισκόμαστε εδώ για να μάθουμε να αγαπάμε.  Για αυτόν που το προσπαθεί είναι φοβερά απαιτητικό και εξαιρετικά αποθαρρυντικό. Κάποιοι άνθρωποι δεν τα καταφέρνουν ποτέ, ενώ κανένας δεν πρόκειται να αποκτήσει διδακτορικό πάνω στο θέμα.

Τα παιδιά δεν ξεκινούν έτσι. Ο ήλιος και οι πλανήτες περιστρέφονται γύρω τους και αυτά διασκεδάζουν. Το «φίδι» που θα χαλάσει την «Εδέμ» τους είναι οι άλλοι άνθρωποι και ειδικότερα τα άλλα παιδιά. Ο Ζαν-Πωλ Σαρτρ έλεγε πως «Η κόλαση είναι οι άλλοι». Όμως όσο μαθαίνουμε να αγαπάμε, ανακαλύπτουμε πως οι άλλοι  είναι τα κανάλια μέσω των οποίων τα βαθύτερα μυστήρια του σύμπαντος αγωνίζονται να μας αγγίξουν. Κάποιοι από εμάς αυτό το αποκαλούμε Θεό.

Το πιο δυνατό μάθημα που πήρα ποτέ, ήταν όταν χάιδεψα το γλυκό χέρι της συζύγου μου και όταν της έτριψα την πλάτη στην γέννηση του γιού μου. Εκείνο το αυγουστιάτικο απόγευμα στο μαιευτήριο, μου έμαθε περισσότερα για τον λόγο που βρισκόμαστε εδώ παρά τα όσα διδάχθηκα όλα αυτά  τα χρόνια σε διαλέξεις και σεμινάρια.

Ο κόσμος σχεδιάστηκε για να μάθουμε να αγαπάμε.

Harvey Cox, Θεολόγος και συγγραφέας

ithaque.gr

περισσότερα
Back to top button