Υλικά συνταγής
- ρύζι καρολίνα ή μακρύκοκκο: 300 γρ.
- φρέσκο σπανάκι: 1 κιλό
- ελαιόλαδο: 2/3 φλιτζανιού του τσαγιού
- κρεμμύδια φρέσκα: 4 ψιλοκομμένα
- κρεμμύδι ξερό: 1 μικρό, ψιλοκομμένο
- σκόρδο: 2 σκελίδες κομμένες σε φετάκια
- άνηθος: 1 ματσάκι ψιλοκομμένο
- χυμός λεμονιού: 3-4 κουταλιές της σούπας
- αλάτι: λίγο
- πιπέρι: φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση συνταγής
- Πλένετε καλά το σπανάκι και το ψιλοκόβετε. Μέσα σε κατσαρόλα σοτάρετε στο μισό λάδι τα κρεμμύδια (φρέσκα και ξερό) και το σκόρδο. Προσθέτετε το ρύζι και ανακατεύετε 3΄-4΄. Ρίχνετε κατόπιν το σπανάκι και τον άνηθο και συνεχίζετε το σοτάρισμα, ανακατεύοντας 1΄-2΄.
- Περιχύνετε με το χυμό του λεμονιού, το υπόλοιπο λάδι και 3 φλιτζάνια νερό και αφήνετε το φαγητό να βράσει σε χαμηλή φωτιά, 40΄-45΄. Λίγο πριν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα αλατοπιπερώνετε το σπανακόρυζο. Το σερβίρετε ζεστό ή κρύο.
Συμβουλή
Σε πολλά μέρη της Ελλάδας προσθέτουν στο σπανακόρυζο και λίγο ντοματοχυμό μαζί με το νερό και το λάδι. Άλλοι προτιμούν να «τσιμπάει» στο λεμόνι. Περί ορέξεως…