Κόσμος

Γερμανία: Κατά 55% και πλέον αυξήθηκαν οι αιτήσεις Τούρκων για τη χορήγηση ασύλου φέτος

Ο αριθμός των Τούρκων που υπέβαλαν αιτήσεις για τη χορήγηση ασύλου στη Γερμανία έχει αυξηθεί ραγδαία φέτος, μετά την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος της περασμένης χρονιάς στην Τουρκία, αποκάλυψαν στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η γερμανική κυβέρνηση τη Δευτέρα.

Στις γερμανικές αρχές υποβλήθηκαν 4.408 αιτήσεις για τη χορήγηση ασύλου από τούρκους υπηκόους το διάστημα από τον Ιανουάριο ως τον Αύγουστο, έναντι 2.836 την αντίστοιχη περίοδο του 2016, ήτοι ένας αριθμός αυξημένος κατά 55,4%, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή υπηρεσία μετανάστευσης και προσφύγων (BAMF). «Καταγράφεται αύξηση των αιτημάτων (για τη χορήγηση) ασύλου από τούρκους αιτούντες.

Ωστόσο, δεν μπορώ να σας δώσω κάποιο λόγο για αυτό διότι δεν κάνουμε στατιστικές έρευνες του γιατί φεύγουν οι άνθρωποι» από τις πατρίδες τους, σημείωσε μια εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της Γερμανίας. Τον Απρίλιο, το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών είχε κάνει γνωστό ότι τουλάχιστον 262 τούρκοι διπλωμάτες και στρατιωτικοί υπέβαλαν αιτήσεις για τη χορήγηση ασύλου μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα τη νύχτα της 15ης προς 16η Ιουλίου 2016.

Μετά την απόπειρα επιβολής στρατιωτικού καθεστώτος, οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν πάνω από 40.000 ανθρώπους και καθαίρεσαν, έθεσαν σε διαθεσιμότητα ή απομάκρυναν πάνω από 100.000 άλλους στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. Τα κόμματα εξουσίας στη Γερμανία έχουν επικρίνει έντονα την καταστολή που εξαπέλυσε η κυβέρνηση του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εν μέσω της σοβαρής επιδείνωσης των διμερών σχέσεων.

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Φικρί Ισίκ είχε προτρέψει τις γερμανικές αρχές τον Ιανουάριο να απορρίψουν τις αιτήσεις για τη χορήγηση ασύλου που υπέβαλαν 40 ανώτεροι αξιωματικοί των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, τους οποίους η Άγκυρα κατηγορεί ότι ενέχονταν στην απόπειρα πραξικοπήματος. Από την αρχή της χρονιάς δόθηκε άσυλο σε λιγότερο από το ένα τέταρτο των αιτούντων από την Τουρκία, αν και το ποσοστό αυτό είναι σχεδόν τριπλάσιο σε σύγκριση με το 8,2% της αμέσως προηγούμενης χρονιάς.

περισσότερα
Back to top button