Ελλάδα

Κολοκυθόπιτα

Υλικά συνταγής

  • 8 χωριάτικα φύλλα, έτοιμα ή σπιτικά
  • 1 1/2 κιλό πράσινα κολοκυθάκια
  • 2 κρεμμύδια
  • 400 γρ. φέτα, τριμμένη
  • 300 γρ. κεφαλογραβιέρα, τριμμένη
  • 1/2 φλιτζάνι τραχανάς ή σιμιγδάλι
  • 3-4 κουταλιές της σούπας φρέσκος δυόσμος, ψιλοκομμένος
  • 80 γρ. σουσάμι
  • 2/3 του φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • 5 αυγά
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

 

Εκτέλεση συνταγής

  1. Καθαρίζετε τα κολοκυθάκια και αφαιρείτε τις άκρες τους. Τρίβετε στον τρίφτη ή ψιλοκόβετε σε κυβάκια τα κολοκύθια και τα κρεμμύδια και τα βάζετε για λίγο στη φωτιά, σε μεγάλη αντικολλητική κατσαρόλα (χωρίς λάδι), μέχρι να μαραθούν και να εξατμιστούν τα υγρά τους.
  2. Τα αφήνετε να κρυώσουν και προσθέτετε τα τυριά, τον τραχανά (ή σιμιγδάλι), το δυόσμο, το μισό σουσάμι, ½ φλιτζάνι λάδι (κρατάτε το υπόλοιπο για τα φύλλα) και τέσσερα αυγά, αφού πρώτα τα χτυπήσετε ελαφρά με αλατοπίπερο.
  3. Στρώνετε σε ταψί τέσσερα φύλλα αλείφοντας κάθε φύλλο με λίγο λάδι, ρίχνετε τη γέμιση με τα κολοκύθια και την απλώνετε έτσι ώστε το πάχος της να είναι ίδιο παντού.
  4. Καλύπτετε τη γέμιση με τα υπόλοιπα φύλλα, αλείφοντας ανάμεσά τους με λάδι. Το προτελευταίο φύλλο το αλείφετε πρώτα με το πέμπτο αυγό (ελαφρά χτυπημένο) και μετά με λάδι. Πασπαλίζετε με το υπόλοιπο σουσάμι.
  5. Χαράσσετε την πίτα και την ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο για 55΄-60΄περίπου στους 180° C, μέχρι να πάρει όμορφο, ρόδινο χρώμα και να γίνει το φύλλο τραγανό.

icookgreek.com

περισσότερα
Back to top button