Θα ιδρυθεί Δημοτικό Κυνοκομείο στο Δ. Καστοριάς; Ισχύει η φήμη ότι έρχονται φορτηγά από γειτονικούς δήμους και “αδειάζουν” σκυλιά;
Της Χρύσας Κοσμίδου
Η διαχείριση των αδέσποτων ζώων και κυρίως των σκυλιών πάντοτε αποτελούσε ένα πρόβλημα σε όλους τους Δήμους της χώρας. Είναι ένα ζήτημα που αποτελεί φαύλο κύκλο, καθώς από τη μία πλευρά η εκάστοτε Δημοτική Αρχή μαζί με τις φιλοζωικές οργανώσεις προσπαθεί να επιλύσει αυτό το μείζον θέμα και από την άλλη, ορισμένοι πολίτες προφανώς “άδειοι” από κάθε είδους συναίσθημα εξακολουθούν να πετούν κυριολεκτικά τα μέχρι πρότινος δεσποζόμενα ζώα τους στο δρόμο.
Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας Παναγιώτη Δάγκα ο Δήμος Καστοριάς είναι ο μοναδικός δήμος στην Π.Ε. Καστοριάς, που εφαρμόζει ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων ζώων, σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου 4039/12 και του Ν. 4235/14 «Αυτή τη στιγμή, έχουμε υιοθετήσει περισσότερα από εξήντα -60- αδέσποτα ζώα στο τυπικό κυνοκομείο και έχουν στειρωθεί πάνω από διακόσια -200- ζώα. Παράλληλα ο Δήμος σε συνεργασία με τα φιλοζωικά σωματεία της πόλης μας προωθεί την υιοθεσία των ζώων. Επίσης γίνεται καταγραφή τους και πλέον τηρείται ηλεκτρονικό αρχείο των αδέσποτων ζώων».
Σύμφωνα με τους νόμους όπου προσδιορίζονται οι αρμοδιότητες των δήμων, ο Δήμος είναι υποχρεωμένος να περισυλλέγει τα αδέσποτα ζώα, και να προβαίνει στη στείρωσή τους, τον εμβολιασμό τους, την αποπαρασίτωση, το τσιπάρισμα και στη συνέχεια τα απελευθερώνει στο τόπο όπου τα περισυνέλλεξε.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο Δήμος Καστοριάς, ξοδεύει ετησίως περίπου 60.000 ευρώ προκειμένου να φροντίσει τα αδέσποτα ζώα.
Δεκάδες αδέσποτα σκυλιά στους δρόμους
Γενικότερα, ολόκληρος ο Δήμος Καστοριάς αντιμετωπίζει πρόβλημα με τα αδέσποτα ζώα και ειδικά με τα σκυλιά. Η Ομάδα Προστασίας Αδέσποτων Καστοριάς (Ο.Π.Α.Κ.) μετέφερε σε ιδιωτικό χώρο τριάντα ένα -31- αδέσποτα, τα οποία είναι πλέον όλα τους τσιπαρισμένα, όπως ενημέρωσε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος και επεσήμανε την αγαστή συνεργασία που υπάρχει μεταξύ του Δήμου και της ΟΠΑΚ. «Ο Νόμος προβλέπει πως εφόσον γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες πάνω στο ζώα, μετά από ένα χρονικό διάστημα περίπου δύο εβδομάδων, πρέπει να αφεθούν και πάλι ελεύθερα στο φυσικό τους περιβάλλον. Εάν όμως μπορέσουμε να ιδρύσουμε ένα καινούργιο Δημοτικό Κυνοκομείο, θα περιορίσουμε αρκετά το πρόβλημα. Μπορεί να μην καταφέρουμε να το επιλύσουμε στο 100%, αλλά τουλάχιστον θα έχει γίνει μια καλή αρχή».
Θα δημιουργηθεί καταφύγιο αδέσποτων ζώων;
Ο Δήμος Καστοριάς, επεξεργάζεται την υποβολή πρόταση ένταξης στο Leader για τη δημιουργία ενός σύγχρονου καταφυγίου αδέσποτων ζώων, το οποίο θα εξυπηρετεί τις ανάγκες και την περίθαλψή των ζώων. Ο Δήμος έχει προχωρήσει στην εξεύρεση του νέου χώρου δημιουργίας του καταφυγίου, έχει γίνει ο ακριβής προσδιορισμός του, έχει συνταχθεί τοπογραφικό διάγραμμα και προχωράει στη σύνταξη της σχετικής μελέτης «Η μελέτη είναι έτοιμη και το πρόγραμμα είναι 100% χρηματοδοτούμενο» δήλωσε ο κ. Δάγκας «Πιστεύω πως θα καταφέρουμε να ενταχθούμε στο πρόγραμμα».
Φορτηγά “αδειάζουν” αδέσποτα στο Δήμο Καστοριάς;
Όταν υπάρχει ένα πρόβλημα, πάντα υπάρχουν και οι φήμες που το συνοδεύουν. Στην προκειμένη περίπτωση ακούγεται πολύ έντονα πως φορτηγά από άλλους δήμους, έρχονται στο Δήμο Καστοριάς μέσα στη νύχτα και “πετούν” σκυλιά σε διάφορες περιοχές. Ο κ. Δάγκας τοποθετήθηκε επί του θέματος λέγοντας πως «Πραγματικά, δεν γνωρίζω εάν πρόκειται για μια φήμη ή για ένα πραγματικά γεγονός. Αυτό το οποίο ξέρω, είναι πως βλέπω συνεχώς καινούργια αδέσποτα στο δήμο μας. Παράλληλα, υπάρχουν καταγγελίες – πληροφορίες ότι στο χώρο της λαϊκής ή και του ΤΕΙ στο Μανιάκοι κατά τις βραδινές και πρώτες πρωινές ώρες, απελευθερώνονται αδέσποτα ζώα που μεταφέρονται με αυτοκίνητο τύπου κλούβας, από άλλες περιοχές. Δυστυχώς δεν έχουμε πληροφορίες για τον αριθμό κυκλοφορίας ή κάποιο άλλα συγκεκριμένο στοιχείο ώστε να προβούμε στον εντοπισμό των δραστών».
Κλείνοντας ο Αντιδήμαρχος, τόνισε πως τα αδέσποτα έχουν αυξηθεί επικίνδυνα εξαιτίας των ίδιων των ανθρώπων, οι οποίοι για διάφορους λόγους δεν τα θέλουν πια στα σπίτια τους «Πιστεύω πως κάποιες οικογένειες, ενώ στην αρχή αγοράζουν ή υιοθετούν ένα σκυλί, στο τέλος το βαριούνται και το αφήνουν στην τύχη του. Όλα ξεκινούν δυστυχώς από τον ίδιο τον άνθρωπο».