Αίσθηση προκάλεσε μία απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας με την οποία προσφέρονται δωρεάν μεταπτυχιακά στα τέκνα των καθηγητών του Πανεπιστημίου, ως κοινωνική προσφορά στους εργαζόμενους του Ιδρύματος.
Η απόφαση που αποκαλύπτει σήμερα το «e-ptolemeos.gr» εγείρει πολλά ερωτηματικά, καθώς τη στιγμή που απαλλάσσονται τα «δικά μας» παιδιά, τα παιδιά των «κοινών θνητών» πληρώνουν δυσθεώρητα ποσά για ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η Σύγκλητος συνήλθε στις 26 Ιουλίου 2017 και έλαβε την υπ’ αριθμόν 39 απόφαση, με την οποία «κατά πλειοψηφία αποφάσισε τη χορήγηση δυνατότητας δωρεάν φοίτησης στα τέκνα των Καθηγητών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο: “Δίγλωσση Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση” ως υπεράριθμοι φοιτητές/φοιτήτριες». Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα για τους υπόλοιπους συμμετέχοντες κοστίζει 2.950 ευρώ στον καθένα. Είναι μεταπτυχιακό «υψηλής ζήτησης», όπως επισημαίνουν παράγοντες του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, καθώς «οι τίτλοι σπουδών στην Ειδική Αγωγή εξασφαλίζουν εργασία στους αποφοίτους. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι πολλοί φοιτητές αναζητούν παρόμοια μεταπτυχιακά προγράμματα στην Κύπρο και αλλού».
Αξιοσημείωτο είναι ότι η απόφαση ελήφθη κατακαλόκαιρο που είναι κλειστό το Ίδρυμα, γι’ αυτό μεγάλο μέρος της ακαδημαϊκής κοινότητας, ακόμη και μέχρι τώρα αγνοεί την ευνοϊκή ρύθμιση για τα τέκνα καθηγητών.
Οι ελάχιστοι καθηγητές που πληροφορήθηκαν την απόφαση της Συγκλήτου του ΠΔΜ για το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα, το οποίο υλοποιεί το Τμήμα Νηπιαγωγών της Παιδαγωγικής Σχολής Φλώρινας, δεν έχουν ακόμη επαρκή πληροφόρηση. «Το βρίσκω άδικο. Γιατί να έχουν δωρεάν πρόσβαση μόνο τα τέκνα καθηγητών, τα άλλα παιδιά δεν είναι παιδιά του λαού», ήταν το πρώτο σχόλιο καθηγητή του ΠΔΜ, που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του. Ακόμη και η πρόεδρος του Συλλόγου Καθηγητών, μόλις πριν από τρεις ημέρες πληροφορήθηκε το θέμα. Γι’ αυτό η Πηνελόπη Παπαδοπούλου, δεν «βιάζεται», όπως είπε να προβεί σε δηλώσεις, καθώς «πρώτα πρέπει να λάβουμε γνώση του σκεπτικού της απόφασης και των διαστάσεων που έχει». Υπογράμμισε πάντως ότι «μόλις ενημερωθούμε επαρκώς θα συγκαλέσω το δ.σ. του συλλόγου για να εξετάσουμε το θέμα», αν και ήδη έκανε μία αποτυχημένη απόπειρα σύγκλησης του οργάνου, καθώς πολύς κόσμος ακόμη απουσιάζει.
Πάντως από την πλευρά του ο πρύτανης του Πανεπιστημίου, Αντώνης Τουρλιδάκης, σε μια προσπάθεια να …τετραγωνίσει τον κύκλο, αναφερόμενος στην απόφαση είπε ότι «είναι μέρος της κοινωνικής παροχής του Πανεπιστημίου προς τους εργαζόμενους, χωρίς να στερεί πόρους από το Πανεπιστήμιο. Άλλωστε, δεν είναι μια παροχή μόνο στους καθηγητές, αφού το Πανεπιστήμιο προσφέρει δωρεάν θέσεις σε μεταπτυχιακά προγράμματα και στους διοικητικούς υπαλλήλους». Στην ερώτηση αν θεωρεί πρόκληση τα δωρεάν μεταπτυχιακά των τέκνων καθηγητών, όταν οι άλλοι φοιτητές πληρώνουν 2.950 ευρώ για το συγκεκριμένο πρόγραμμα, ο Α. Τουρλιδάκης, απάντησε: «Συμφωνώ με τους ενδοιασμούς σας, αλλά πρέπει να πω ότι δεν γενικεύουμε. Πήραμε αυτή την απόφαση γιατί εκδήλωσαν ενδιαφέρον δύο παιδιά καθηγητών από τη Φλώρινα, τα οποία έχουν όλα τα απαιτούμενα προσόντα». Επισημάναμε στον πρύτανη ότι δεν μπορεί να αφορά μόνο δύο φοιτητές από την Φλώρινα, αφού με βάση την απόφαση μπορούν να εγγραφούν στο μεταπτυχιακό, τέκνα καθηγητών του ΠΔΜ, που σπουδάζουν και σε άλλα πανεπιστήμια. Ο πρύτανης παραδέχτηκε ότι αυτό μπορεί να συμβεί, γι’ αυτό είπε «θα το δούμε κατά περίπτωση». Μάλιστα ο πρύτανης προχώρησε ακόμη παραπέρα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το μέτρο της «δωρεάς στα τέκνα» θα μετατραπεί σε μόνιμη παροχή και θα νομιμοποιηθεί, καθώς, όπως είπε «θα το δούμε με την τροποποίηση του εσωτερικού κανονισμού του Πανεπιστημίου, αφού στον υφιστάμενο εσωτερικό κανονισμό δεν προβλέπεται».
Να σημειωθεί τέλος ότι το Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης με θέμα: «Επιστήμες της Αγωγής: Δίγλωσση Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση –Educational Sciences: Bilingual Special Education», για το εκπαιδευτικό έτος 2017-18, έχει διάρκεια σπουδών τρία εξάμηνα. Ακολουθούν τα βασικά σημεία της προκήρυξης:
ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ-ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Ακαδημαϊκό έτος 2017-2018
Το Τμήμα Νηπιαγωγών της Παιδαγωγικής Σχολής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο της λειτουργίας του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Επιστήμες της Αγωγής: Δίγλωσση Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση» (ΦΕΚ 953/τ. Β΄/22-03-2017) καλεί τους ενδιαφερόμενους να υποβάλουν αίτηση για το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018:
«Επιστήμες της Αγωγής: Δίγλωσση Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση −Educational Sciences: Bilingual Special Education, (τριάντα πέντε θέσεις)
Τα μαθήματα θα γίνονται στην ελληνική γλώσσα, στην Κοζάνη (Σαββατοκύριακα) στο κτίριο Διοίκησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας), συμπυκνωμένα και εντατικά.
Για τη φοίτηση στο ΠΜΣ απαιτείται η καταβολή διδάκτρων, σε ημερομηνίες εγκαίρως γνωστοποιημένες, τα οποία ανέρχονται στο συνολικό ποσό των 2.950 ευρώ (950 ευρώ με την έναρξη του εξαμήνου Α΄ και 1.000 ευρώ με την έναρξη των εξαμήνων Β΄ και Γ΄). Σε περίπτωση διακοπής της φοίτησης τα καταβληθέντα δίδακτρα δεν επιστρέφονται.
Στο ΠΜΣ γίνονται δεκτοί, μετά από συνεκτίμηση των τυπικών και ουσιαστικών προσόντων τους, πτυχιούχοι τμημάτων Πανεπιστημίων της ημεδαπής και ομοταγών αναγνωρισμένων ιδρυμάτων της αλλοδαπής καθώς και πτυχιούχοι τμημάτων ΤΕΙ.
Ο αριθμός εισακτέων για το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018 ορίζεται σε τριάντα πέντε (35) μεταπτυχιακούς φοιτητές.