Ο Γιώργος Αλεξίου γεννήθηκε στον Γέρμα Καστοριάς το έτος 1952. Μαθητής ων στο Δημοτικό σχολείο του χωριού του φανέρωσε ιδιαίτερη κλίση στα καλλιτεχνικά μαθήματα και ειδικότερα στο σχέδιο και τη ζωγραφική. Κατόπιν, ως Γυμνασιόπαις στο Άργος Ορεστικό (1964-1970) και ακολούθως ως Σπουδαστής στην Παιδαγωγική Ακαδημία Φλώρινας (1971-1973), συνέχισε περιστασιακά την ενασχόληση του με τη ζωγραφική. Κατά την προαναφερόμενη διαμονή του στην ακριτική Φλώρινα με τη μεγάλη πολιτιστική παράδοση, ο Αλεξίου έλαβε μαθήματα ζωγραφικής από δύο σπουδαίους καλλιτέχνες, τον Δημήτρη Μπέσσα (σχέδιο-χρώμα) και τον Ηλία Βυζάντη (χρώμα). Αργότερα, 1983 κι εξής, ο παρουσιαζόμενος Καστοριανός ζωγράφος μετέβη κι εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη, για να σπουδάσει Θεολογία και Βυζαντινή αρχαιολογία.
Στη Συμπρωτεύουσα με το ένδοξο βυζαντινό παρελθόν, ο Γιώργος Αλεξίου ενεγράφη και μαθήτευσε επί ένα έτος (1983-1984) στο εργαστήρι ζωγραφικής – αγιογραφίας του φημισμένου καλλιτέχνη Γιάννη Βράνου.
Ο Γιώργος Αλεξίου. Αυτοπροσωπογραφία. |
Όταν περάτωσε τις πανεπιστημιακές σπουδές του στη «Νύμφη του Θερμαϊκού», επέστρεψε στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την πανέμορφη και αγαπημένη του Καστοριά, όπου υπηρέτησε ως δάσκαλος επί 33 χρόνια στη Δημόσια Εκπαίδευση, και όπου «θεραπεύει» έως σήμερα συστηματικά την τέχνη με την πένα (μελέτη και συγγραφική παρουσίαση βυζαντινών μνημείων και συναφών έργων τέχνης της περιοχής) και με τον χρωστήρα του (αναπαραγωγή καστοριανών ιερών εικόνων και φιλοτέχνηση πινάκων ζωγραφικής).
Ο Γιώργος Αλεξίου «εποίησε» μέχρι τώρα πολλά σχεδιαστικά αντίγραφα ιερών εικόνων, καθώς και μεγάλο αριθμό ζωγραφικών πινάκων και βυζαντινότροπων εικονίσεων. Τα περισσότερα απ’ τα έργα του κατέχει ο Ίδιος, ενώ αρκετά βρίσκονται στον ενοριακό ναό του Γέρμα και σε οικίες συγγενών, φίλων και γνωστών του. Ευάριθμοι εικαστικοί πίνακές του, αντιπροσωπευτικοί της τέχνης του, παρουσιάστηκαν κατά τα έτη 2002 -2005 σε πέντε ομαδικές εκθέσεις Καστοριανών ζωγράφων, που οργάνωσε ο Μ/Φ Σύλλογος «Αρμονία» Καστοριάς, ενώ πολλά απ’ τα σχεδιαστικά του αντίγραφα βυζαντινών εικόνων της Καστοριάς δημοσιεύτηκαν σε βιβλία Καστοριανών συγγραφέων, καθώς και στις τοπικές εφημερίδες «Καστοριανή Εστία», «Ορίζοντες» και «Καστοριανός Πολίτης».
Ο Γιώργος Αλεξίου, λόγω των πολυετών σπουδών του στη Θεολογία και τη Χριστιανική αρχαιολογία, αλλά και λόγω της καταγωγής του απ’ την ξακουστή Καστοριά και της μόνιμης διαμονής του στην πόλη αυτή με το ένδοξο βυζαντινό παρελθόν και την ανάλογη πολιτιστική κληρονομιά, εμπνέεται ικανώς απ’ τα εκκλησιαστικά μνημεία, τις ιερές εικόνες και τα παλαιά αρχοντόσπιτά της, επηρεάζεται θετικώς απ’ τη μυστικιστική ατμόσφαιρα που δημιουργούν όλα τα εν λόγω στοιχεία του παραδοσιακού οικισμού της και φιλοτεχνεί ανάλογου περιεχομένου και αντίστοιχης χροιάς εικαστικά έργα. Συγκεκριμένα, αναπαράγει και αποδίδει σχεδιαστικά στο χαρτί μορφές Αγίων και παραστάσεις φορητών εικόνων, τοιχογραφιών, τέμπλων και μνημείων της Καστοριάς και «ιστορεί» αντίγραφα βυζαντινών εικόνων, όψεις σημαντικών ναών και τοπία φυσικού κάλλους της περιοχής της (ελαιογραφίες, υδατογραφίες, σχέδια). Ειδικώς, τα προαναφερόμενα εικονιστικά αντίγραφα τα φιλοτεχνεί, κατά κανόνα, επάνω σε σανίδι (πλάκες ξύλου), χρησιμοποιώντας ελαιοχρώματα – ιδιοτυπία τού καλλιτέχνη – και όχι τις συνήθεις χρωστικές ουσίες της παραδοσιακής αγιογραφίας. Με τον τρόπο αυτόν προσδίδει στα έργα του έναν ιδιόμορφο χαρακτήρα και μία ξεχωριστή εμφάνιση, που εύλογα κεντρίζουν το ενδιαφέρον των φιλότεχνων και γενικά των θεατών τους.