Καστοριά

Για καλό ή για κακό; (του Λεωνίδα Εκιντζόγλου)

 

Το να περάσεις στο Πανεπιστήμιο θεωρείται καλό, το να μη περάσεις κακό. Ποιος ξέρει όμως πραγματικά αν είναι έτσι;
Ζούσε κάποτε στον μεσαίωνα ένας χωρικός πουχε ένα υπέροχο άλογο. Πέρασε μια μέρα από την περιοχή η παρέα του βασιλιά για κυνήγι, είδε ο βασιλιάς το άλογο “το θέλω΄είπε πληρώστε τον άνθρωπο που τόχει όσο-όσο και φέρτε μου το άτι. Πήγαν οι αυλικοί στον χωρικό, σου δίνουμε του είπαν 100 λίρες. Δεν το δίνω, τους απάντησε. 200. Δεν το δίνω. 1000. Δεν το δίνω. Σου δίνουμε ένα καζάνι λίρες! Πωπωπωπω τύχη που σούτυχε είπαν οι συγχωριανοί του. Πάρε τα λεφτά και θα περάσεις όλη την υπόλοιπη ζωή σου απροβλημάτιστα.
Ποιος ξέρει τι συμβαίνει για καλό ή κακό; τους απάντησε. Δεν το δίνω πάντως το άλογο. Τόχω για να με βοηθάει στο χωράφι.
Μια μέρα, καιρό αφότου φύγανε άπρακτοι οι άνθρωποι του βασιλιά, το άλογο έσπασε τα χαλινά του κι έφυγε για το δάσος. Πωπωπωπω κακή σου τύχη, του είπανε οι συγχωριανοί. Αν το είχες πουλήσει, θα είχες τα λεφτά ενώ τώρα έχασες τα πάντα. Ποιος ξέρει τι συμβαίνει για καλό ή κακό; απάντησε ψύχραιμα αυτός.
Μετά από μερικές μέρες το άλογο επέστρεψε από μόνο του στο παχνί ακολουθούμενο από επτά πανέμορφες, άγριες φοράδες. Πωπωπω τι καλή τύχη σου ‘λαχε, ενθουσιάστηκαν οι συγχωριανοί. Ορίστε τώρα που βρέθηκες από το τίποτα με ένα ολόκληρο κοπάδι. Ποιος ξέρει άραγε τι συμβαίνει για καλό ή κακό? τους απάντησε νηφάλια εκείνος.
Καβάλησε μια μέρα μια φοράδα ο γιος του και παλεύοντας να την εξημερώσει έπεσε κι έσπασε τα δύο του πόδια…. Πωπωπωπω τι κακή τύχη σούφεραν αυτές οι φοράδες, είπαν με συμπόνοια οι συγχωριανοί. Κοίτα τι έπαθε ο μονάκριβός σου γιος και βοηθός στις αγροτικές δουλειές που είχες!
Ποιος ξέρει άραγε τι συμβαίνει για καλό ή κακό; απάντησε και πάλι στωικά εκείνος.
Και μια μέρα, λίγο καιρό μετά, ήρθαν τελάληδες στο χωριό κι άρχισαν να διαλαλούν ότι μπήκε λέει η χώρα σε πόλεμο με το διπλανό βασίλειο. Έφυγαν τότε όλοι οι νέοι αναγκαστικά να πάνε να γίνουν στρατιώτες, εκτός από τον δικό του γιο που είχε σπασμένα και μπανταρισμένα τα δυο του πόδια. Πωπωπωπω, τι καλή σύμπτωση ήταν αυτή; Σώθηκε από βέβαιο θάνατο ο γιος σου, του είπανε με ζήλια οι συγχωριανοί, αλλά εκείνος για άλλη μια φορά τους απάντησε με τον σκεπτικισμό του:
Ποιος ξέρει άραγε αν αυτό που μας συμβαίνει ειναι για καλό ή κακό;

 

 

περισσότερα
Back to top button