Λέγοντας Θεραπευτική Άσκηση, δεν εννοούμε μόνο την άσκηση που γίνεται στο τελικό στάδιο της αποκατάστασης ενός τραυματισμού, αλλά εννοούμε και την άσκηση που έχει ως στόχο την πρόληψη και τη βελτίωση της μυοσκελετικής λειτουργίας του ανθρώπινου σώματος,η οποία επιβαρύνεται από την καθιστική καθημερινότητα, την κακή στάση του σώματος και την έλλειψη φυσικής κατάστασης.
Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, εκτός από καθιστικός χαρακτηρίζεται και από έντονους ρυθμούς που προκαλούν άγχος και διαταράσσουν, όχι μόνο τις λειτουργίες του σώματός μας (μυοσκελετικό, κυκλοφορικό σύστημα κ.α), αλλά και την ψυχολογία μας. Το έντονο στρες σε συνδυασμό με τη μειωμένη φυσική δραστηριότητα και την κακή στάση του σώματος εξαιτίας της πολύωρης καθιστής εργασίας, μακροπρόθεσμα μπορεί να οδηγήσει στην εμφανίσει μυοσκελετικών πόνων στον αυχένα, στη μέση και σε άλλα μέρη του σώματος. Η επιστήμη της φυσικής αγωγής, μέσω της θεραπευτικής άσκησης, προσφέρει τη δυνατότητα να βελτιώσουμε τον τρόπο ζωής μας, και ταυτόχρονα μας βοηθά στην αποκατάσταση σωματικών ανισορροπιών, στην πνευματική και ψυχική ευεξία.
Η θεραπευτική άσκηση, είναι από τα πιο σημαντικά στοιχεία ενός ολοκληρωμένου προγράμματος άσκησης, διότι ανεξάρτητα από την αθλητική ικανότητα και το επίπεδο φυσικής κατάστασης, κάθε άτομο έχει κάποιο βαθμό δυσλειτουργίας (μυϊκή ανισορροπία, μειωμένη ελαστικότητα, μυοσκελετικούς πόνους), που αυξάνει την πιθανότητα για τραυματισμό. Οι ασκήσεις του προγράμματος επιλέγονται μετά από κλινική αξιολόγηση του ατόμου, με στόχο ο ασκούμενος να υιοθετήσει ένα νέο τρόπο ζωής, που θα τον βοηθήσει στις καθημερινές του δραστηριότητες, και στην αποφυγή μυοσκελετικών τραυματισμών.
Όλες οι τελευταίες επιστημονικές μελέτες αποδεικνύουν τα οφέλη της θεραπευτικής άσκησης, ακόμα και όταν αυτή δεν βελτιώνει την αεροβική ικανότητα του ατόμου, αλλά και τη σημασία της, σε μεγάλες ομάδες του πληθυσμού, με μυοσκελετικές, ενδοκρινολογικές και ρευματολογικές παθήσεις.
Ο γυμναστής Παγούνης Νικόλαος, είναι εκπαιδευμένος και πιστοποιημένος αξιολογητής της κίνησης του ανθρώπινου σώματος, ώστε να μπορεί να εντοπίζει αυτές τις δυσλειτουργίες και να δημιουργεί ένα ολοκληρωμένο διορθωτικό πρόγραμμα άσκησης, με βάση το προφίλ του κάθε ατόμου, το οποίο θα προλαμβάνει προβλήματα που δημιουργούνται από την κακή κινητική λειτουργία και από τις λανθασμένες θέσεις του σώματος, ενώ ταυτόχρονα μέσω της άσκησης, θα αυξάνεται η κινητικότητα, η οξυγόνωση και η καύσεις του σώματος, αυξάνοντας το μεταβολισμό και μειώνοντας το περιττό σωματικό βάρος.