Ελλάδα

Μελιτζανόπιτα με φέτα και χαλούμι

Υλικά συνταγής

  • φύλλα κρούστας για πίτες: 1 πακέτο (500 γρ.)
  • μελιτζάνες: 2 κιλά, ψιλοκομμένες
  • κρεμμύδια: 3 μεγάλα, ψιλοκομμένα
  • σκόρδο: 2 σκελίδες, ψιλοκομμένο
  • ελαιόλαδο: ½ φλιτζάνι και επιπλέον για το άλειμμα
  • γλυκός τραχανάς: ½ φλιτζάνι
  • νερό: 1 φλυτζάνι
  • αυγά: 2 χτυπημένα
  • ανάμεικτα τυριά (φέτα, κασέρι και χαλούμι): 600 γρ., τριμμένα
  • φρέσκος βασιλικός: 2 κουταλιές της σούπας, ψιλοκομμένος
  • ντομάτα: 1 μεγάλη, χωρίς φλούδες και σπόρους, σε κυβάκια
  • αλάτι, πιπέρι

 

Εκτέλεση συνταγής

  1. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 °C. Αφήνετε τις μελιτζάνες στο σουρωτήρι με λίγο αλάτι για 15’ – 20’. Τις στραγγίζετε καλά. Σοτάρετε τα κρεμμύδια με το σκόρδο στο λάδι μέχρι να γίνουν διάφανα.
  2. Προσθέτετε τις μελιτζάνες, αλάτι, πιπέρι και συνεχίζετε το σοτάρισμα. Ρίχνετε 1 φλιτζάνι νερό, τον τραχανά και βράζετε τη γέμιση, μέχρι να απορροφηθούν οι χυμοί, αλλά να μη στεγνώσει. Αποσύρετε τη γέμιση από τη φωτιά και προσθέτετε τα αυγά, το βασιλικό, την ντομάτα και τα τυριά.
  3. Απλώνετε σε ένα ταψάκι τέσσερα φύλλα λαδωμένα ένα – ένα χωριστά και βάζετε πάνω τη μισή γέμιση. Σκεπάζετε τη γέμιση με άλλα 2 φύλλα, επίσης αλειμμένα με λάδι. Απλώνετε την υπόλοιπη γέμιση και τη σκεπάζετε με τα υπόλοιπα φύλλα, επίσης λαδωμένα. Ψήνετε την πίτα στον φούρνο για 1 ώρα περίπου.

Mix & Match

Ένα παλαιωμένο Cabernet Sauvignon μπορεί επάξια να συνοδεύσει το πιάτο παίζοντας, όμως καλή δουλειά θα κάνει στο ρόλο του συνοδού κι ένα ελληνικό Ξινόμαυρο στην εκδοχή της Νάουσας ή -γιατί όχι- μια Γουμένισσα που οινοποιείται μαζί με Νεγκόσκα.

icookgreek.com

περισσότερα
Back to top button