Υλικά συνταγής
- κιμάς: 1 κιλό, μοσχαρίσιος ή ανάμικτος με χοιρινό
- κρεμμύδια ξερά: 2 ψιλοκομμένα
- αυγά: 2
- ψωμί: 4 φέτες μπαγιάτικο, μουσκεμένο σε νερό ή γάλα
- μαϊντανός: 2 κουταλιές της σούπας, ψιλοκομμένος
- κρασί: 3-4 κουταλιές, λευκό ξηρό
- κύβος λαχανικών: 1 λιωμένος με πιρούνι
- γιαούρτι; 100 γρ. στραγγιστό
- ανθότυρο: 100 γρ. λιωμένο
- αλάτι: λίγο
- πιπέρι: φρεσκοτριμμένο
- ελαιόλαδο: 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού
- καρότα: 400 γρ. baby
- κολοκυθάκια: 400 γρ. baby
- πουρές: έτοιμος ή σπιτικός, για γαρνίρισμα
Εκτέλεση συνταγής
- Στραγγίζετε το ψωμί καλά, στύβοντάς το με τα χέρια σας. Ανακατεύετε τον κιμά με το ψωμί και το κρεμμύδι μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά. Προσθέτετε τα αυγά, 4 κουταλιές λάδι, το μαϊντανό, το αλάτι και το πιπέρι και ζυμώνετε. Αφήνετε το μείγμα του κιμά για 2 ώρες στο ψυγείο.
- Πλάθετε 12 μπιφτέκια, τα αραδιάζετε σε λαδωμένο ταψί και τα περιχύνετε με το υπόλοιπο λάδι και το κρασί, μέσα στο οποίο έχετε προσθέσει και τον κύβο. Τα ψήνετε στο φούρνο επί 50’ μέχρι να ροδίσουν.
- Βγάζετε τα μπιφτέκια από το ταψί και ρίχνετε μέσα στο ζουμί που έβγαλαν το γιαούρτι και το ανθότυρο. Ανακατεύετε καλά με ένα κουτάλι, αφήνετε τη σάλτσα να ζεσταθεί και περιχύνετε με τη μισή από αυτή τα μπιφτέκια.
- Στο μεταξύ ζεματίζετε χωριστά τα κολοκυθάκια και τα καρότα μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν. Τα στραγγίζετε και τα περιχύνετε κι αυτά με την υπόλοιπη σάλτσα γιαουρτιού. Σερβίρετε τα μπιφτέκια με τα λαχανικά και τη σάλτσα γιαουρτιού και συνοδεύετε με πουρέ.
Mix & Match
Μια καλή Μαλαγουζιά, που έχει συμπληρώσει τον πρώτο χρόνο ζωής της, φρέσκια μα κι αρκετά στρογγυλή, μπορεί να ενσωματωθεί και να συμπορευτεί αρμονικά μ’ ετούτο το πιάτο. Η αρωματική της παλέτα είναι σθεναρή κι η συνήθως υψηλή της αλκοολοπεριεκτικότητα της δίνει τα κότσια να σταθεί απέναντι στο μπιφτέκι.