Αντί λοιπόν να υψώνουμε το δάχτυλο στις γυναίκες αυτές λέγοντάς τους πόσο λάθος κάνουν που παραμένουν σε μια κακοποιητική σχέση, ίσως θα είχε περισσότερο νόημα να σταθούμε υποστηρικτικοί,
Με αφορμή τόσο το τελευταίο περιστατικό κακοποίησης που συνέβη στο Καλλιμάρμαρο, αλλά και τα ποικίλα αντίστοιχα περιστατικά που συμβαίνουν ολοένα και συχνότερα τον τελευταίο καιρό, το ζήτημα της ενδοοικογενειακής βίας είναι πιο επίκαιρο από ποτέ.
Η «Ταυτότητα» είναι η τελευταία εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης που υλοποιήθηκε από το Κέντρο συμβουλευτικής Γυναικών Θυμάτων Βίας του δήμου Καστοριάς. Ένα Συμβουλευτικό Κέντρο που ανήκει στο δίκτυο της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων και αφορά σε γυναίκες που έχουν υποστεί ή υφίσταται οποιοδήποτε είδος κακοποίησης ή πολλαπλών διακρίσεων. Στόχος της είναι να αναδείξει τον τρόπο με τον οποίο η κακοποίηση είναι ικανή να διαμορφώσει και να προσδιορίσει την ταυτότητα του θύματος. «Το χειρότερο ήταν που με έπεισε πως είμαι ανίκανη και άχρηστη. Πως δεν αξίζω» περιγράφει μια από τις ηρωίδες της εκστρατείας. Αυτή είναι ίσως η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίζουν τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας. Η πεποίθηση πως δεν έχουν επιλογή αφενός και η έντονη αίσθηση της ντροπής και της ενοχής. Δυο από τα πιο δύσκολα συναισθήματα που μπορεί να βιώσει ένας άνθρωπος.
Για όσους λοιπόν αναρωτιούνται «Για ποιο λόγο μια γυναίκα παραμένει σε μία κακοποιητική σχέση;» το βίντεο αυτό δίνει τις απαντήσεις. Αναδεικνύει όλες εκείνες τις δυσκολίες που συναντά μια γυναίκα που υφίσταται κακοποίηση, ενώ σίγουρα παραβλέπει ορισμένες πρακτικές δυσκολίες. Οι περιγραφές είναι πραγματικές, όπως έχουν διηγηθεί συμβουλευόμενες του Συμβουλευτικού Κέντρου.
Αντί λοιπόν να υψώνουμε το δάχτυλο στις γυναίκες αυτές λέγοντάς τους πόσο λάθος κάνουν που παραμένουν σε μια κακοποιητική σχέση, ίσως θα είχε περισσότερο νόημα να σταθούμε υποστηρικτικοί, μακριά από οποιοδήποτε είδος κριτικής ή αξιολόγησης, όντες ουσιαστικά ένας δίαυλος που θα επιτρέψει στις γυναίκες να πάρουν τις ορθότερες αποφάσεις για τη δική τους ζωή.