– “Πολεμικό” παραμένει το κλίμα στη Μεσόγειο με την Τουρκία να μην το βάζει κάτω
– Αργά το βράδυ του Σαββάτου (15.07.2017) ξεκίνησε η γεώτρηση στο οικόπεδο 11 υπό το άγρυπνο βλέμμα των Τούρκων που θέλουν να βάλουν “χέρι” στα κοιτάσματα φυσικού αερίου
– Η Γαλλίδα υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων σπεύδει στην Κύπρο
– Τρίτες χώρες προειδοποιούν τον Ερντογάν να σταματήσει τα… τερτίπια του όσον αφορά την κυπριακή ΑΟΖ
Ομαλά κατέβηκε το τρυπάνι και “πάτησε” στον βυθό, σε βάθος 1.698 μέτρων στο σημείο της γεώτρησης χθες (15.07.2017) το πρωί. O βυθός έχει πολύ ελαφρά κλίση (3,5 μοίρες) προς τα νοτιοδυτικά. Σε αυτό το στάδιο, τοποθετούνται η κεφαλή του τρυπανιού και οι σωλήνες σε συνολικό μήκος 1.700 μέτρων, μέσα από τις οποίες περνά ο άξονας του τρυπανιού, ενώ από πλευρικούς θύλακες θα επιστρέφει η ειδική λάσπη –λιπαντικό– αλλά και τα θραύσματα της γεώτρησης, για να μεταφέρονται στη στεριά.
Το τρυπάνι στο γεωτρύπανο West Capella είχε προγραμματιστεί να περιστραφεί από το βράδυ με στόχο το προσδοκώμενο κοίτασμα, οπότε ξεκίνησε και πρακτικά η γεώτρηση. Κοντά στο βρίσκονται τα τρία πλοία υποστήριξης ενώ πραγματοποιήθηκαν και τρεις πτήσεις ελικοπτέρων που μετέφεραν προσωπικό προς το γεωτρύπανο από το αεροδρόμιο Λάρνακας. Οι γεωλογικές πιθανότητες για κοίτασμα φυσικού αερίου και συμπυκνωμάτων φυσικού αερίου είναι της τάξης του 21%, ποσοστό που θεωρείται ως αρκετά υψηλό και αισιόδοξο.
Η τουρκική φρεγάτα Gökçeada (Ίμβρος) ξεκίνησε χθες (15.07.2017) να πλέει προς την Πάφο, σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία επιπλέον αναφέρουν ότι η ελληνοκυπριακή ακτοφυλακή έστειλε μήνυμα μέσω ασυρμάτου καλώντας την να μην πλησιάσει. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η φρεγάτα έχει πλησιάσει αρκετά την πλατφόρμα “West Capella”, που βρίσκεται στο Οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ.
Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές του Σίγμα, κάποια στιγμή χθες, η φρεγάτα πλησίασε την εξέδρα του West Capella στα 3,8 ναυτικά μίλια, μπήκε δηλαδή στην κόκκινη ζώνη προστασίας και δέχθηκε προειδοποίηση από το κυπριακό λιμενικό μέσω ασυρμάτου να απομακρυνθεί. Λίγο αργότερα τοπ έκανε και σήμερα η φρεγάτα έπλεε σε απόσταση πέραν των πέντε ναυτικών μιλίων από τη γεώτρηση.
Έγκυρη κυπριακή πηγή ανέφερε ότι οι εργασίες στο γεωτρύπανο “West Capella” συνεχίζονται με βάση τον προγραμματισμό. Το πρωί έγιναν δύο δρομολόγια ελικοπτέρων από το αεροδρόμιο Λάρνακας, ενώ πλέον στο γεωτρύπανο μεταφέρονται τα απαραίτητα για την έναρξη της γεώτρησης.
Το Barbaros
Το τουρκικό σεισμογραφικό, αρχικά, έβαλε ρότα για το Αιγαίο με κατεύθυνση την θάλασσα του Μαρμαρά. Μετά τις δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας της Τουρκίας (σ.σ. Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ο οποίος είναι γαμπρός του Ερντογάν) για σεισμογραφική έρευνα στον κόλπο της Μόρφου, άλλαξε ρότα προς τη συγκεκριμένη περιοχή.
Αργά την Παρασκευή (14.07.2017) άλλαξε ξανά πορεία και μέχρι το πρωί σήμερα Σάββατο (15.07.2017) είχε κατεύθυνση προς το οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ για το οποίο τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης έχουν η Ιταλική ΕΝΙ και η Γαλλική TOTAL.
Η συνέχεια στο Newsit.gr