ΑγροτικάΕκδηλώσειςΚαστοριά

Οι προκλήσεις της σύγχρονης κτηνοτροφίας στην Καστοριά (ρεπορτάζ)

Πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα με πολλές… απουσίες

Μια πραγματικά ενδιαφέρουσα ημερίδα  για τον αγροτικό και κτηνοτροφικό κόσμο πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 11 Ιουνίου 2017, στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Καστοριάς . Η ημερίδα είχε ως θέμα «Προκλήσεις Σύγχρονης Κτηνοτροφίας» και διοργανώθηκε  από το Περιφερειακό Παράρτημα Δυτικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΓΕΩΤ.Ε.Ε/Π.Δ.Μ), σε συνεργασία με το Δήμο Καστοριάς, το Γεωπονικό Σύλλογο Π.Ε. Καστοριάς και με την υποστήριξη του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημητριακών και Κτηνοτροφικών Προϊόντων Π.Ε. Καστοριάς (ΑΣΟ Καστοριάς.

Της Χρύσας Κοσμίδου

Η ενημερωτική ημερίδα  είχε ως στόχο τη διάχυση της γνώσης με διαρκή και έγκυρη ενημέρωση των μελών του Παραρτήματος και του αγροτικού κόσμου της Π.Ε. Καστοριάς και την  αειφόρο ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα, στη βάση του υγιούς ανταγωνισμού και σύμφωνα με τους κανόνες υγείας και ευζωίας των ζώων, για την παραγωγή ασφαλών και ποιοτικών τροφίμων ζωικής προέλευσης.

Εισηγητές ήταν καταξιωμένοι άνθρωποι του χώρου όπως ο  Κτηνίατρος – Υγιεινολόγος, Προϊστάμενος Τμήματος Υγείας των ζώων της Διεύθυνσης  Κτηνιατρικής Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας Σωκράτης Ηλιάδης, ο Πρόεδρος Δ.Ε. Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας / Παραρτήματος Δυτικής Μακεδονίας (ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Π.Δ.Μ.) Θεόδωρος Σιόγκας και η Γεωπόνος  της Δ.Α.Ο.Κ. Καστοριάς  Βασιλική Κόρδα.

Με τα σωστά μέτρα βιοασφάλειας  και την τήρηση των κανόνων υγιεινής δεν υπάρχει κανένας απολυτός κίνδυνος 

Κατά την εισήγησή του ο  Κτηνίατρος – Υγιεινολόγος, Προϊστάμενος Τμήματος Υγείας των ζώων της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας Σωκράτης Ηλιάδης αναφέρθηκε στα νέα αναδυόμενα (ή εξωτικά) νοσήματα  «Τα νοσήματα αυτά βρίσκονται στα παράλια της Τουρκίας. Άλλα έχουν φτάσει στα ελληνικά νησιά και άλλα έχουν φτάσει μέχρι δίπλα μας, όπως η οζώδη δερματίτιδα των βοοειδών που έκανε την εμφάνισή της  στην Κοζάνη, στη Φλώρινα και στα Τρίκαλα. Στην Καστοριά δεν αντιμετωπίζουμε για την ώρα τέτοιου είδους προβλήματα και εύχομαι να μην τα αντιμετωπίσουμε».

Στην Π.Ε. Καστοριάς, τα μέτρα βιοασφάλειας που έχουν παρθεί είναι αυξημένα, τόσο από τη μεριά της πολιτείας, όσο και από τη μεριά των κτηνοτρόφων.  Αυτό το οποίο έχει ιδιαίτερη σημασία σύμφωνα με τον κ. Ηλιάδη, είναι ο ίδιος ο κτηνοτρόφος να πάρει τα σωστά μέτρα ασφαλείας, ώστε να μην μπορέσουν οι  παθογόνοι οργανισμοί να εισέλθουν  στην εκμετάλλευσή του  και να μην γίνει η διασπορά τους.

Συνοπτικά, οι κτηνοτρόφοι προκειμένου να κρατήσουν μακριά από τους διάφορους παθογόνους  οργανισμούς τα ζώα τους, θα πρέπει να λάβουν ορισμένα μέτρα, όπως είναι η περίφραξη με απολυμαντική τάφρο και η απαγόρευση του οποιοδήποτε εντός του χώρου όπου φυλάσσονται τα ζώα. Σε ό,τι αφορά κάποια εξωτικά νοσήματα, όπως είναι ο καταρροϊκός πυρετός και η οζώδης δερματίτιδα, παίζει  μεγάλη σημασία χρήση των εντομοαπωθητικών. Για την αποφυγή της μετάδοσης της γρίπης των πτηνών δεν θα πρέπει να αφήνονται τροφές και λιμνάζοντα ύδατα στις αυλές, τα οποία αποτελούν πόλο έλξης των άγριων πτηνών και  μπορούν  εύκολα να μεταφέρουν τη νόσο.

«Το ευχάριστο είναι πως όλα αυτά τα νοσήματα δεν μεταδίδονται στον άνθρωπο και δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, ακόμα και εάν κάποιος  καταναλώσει μολυσμένο κρέας ή γάλα.  Ωστόσο, το 2007 η γρίπη των πτηνών, ήταν πάρα πολύ επικίνδυνη και η υπήρχε ο φόβος μην την κολλήσει και ο άνθρωπος. Σήμερα εν έτει 2017, τα μηνύματα που λαμβάνουνε είναι ότι ο ιός της γρίπης των πτηνών, δεν μπορεί να προσβάλει τον άνθρωπο. Βέβαια, πρέπει όλοι μας να είμαστε πάντα προσεκτικοί και να τηρούμε με ακρίβεια όλους τους κανόνες της υγιεινής», ενημέρωσε ο κ. Ηλιάδης.

Σημειώθηκαν πολλές… απουσίες!

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καστοριάς Δημήτριο Μόσχο, η σημαντικότητα της ημερίδας εστιάζονταν στις ασθένειες των ζώων που παρουσιάζονται ανά διαστήματα στην περιοχή της Π.Ε. Καστοριάς και στην Ελλάδα γενικότερα, αλλά και πώς οι κτηνοτρόφοι μπορούν να προστατευτούν από αυτές.  Επίσης ένα σημαντικό κομμάτι που αναπτύχθηκε αφορούσε στις καινοτομίες  και στις νέες  εξελίξεις  της κτηνοτροφίας.

Δυστυχώς όμως, παρόλο που αποτελούσε μια πολύ καλή ευκαιρία ενημέρωσης του αγροτικού και κτηνοτροφικού κόσμου της Π.Ε. Καστοριάς σημειώθηκαν πολλές απουσίες «Αυτό το οποίο με στενοχώρησε ήταν ότι δεν υπήρξε η μεγάλη προσέλευση του κόσμου», σημείωσε ο κ. Μόσχος και συνέχισε λέγοντας πως «Αξιόλογοι εισηγητές  με μεγάλη εμπειρία ενημέρωσαν τους παρευρισκόμενους για όλα τα ζητήματα που μας απασχολούν. Θεωρώ πως ήταν απαραίτητο να βρίσκονται εδώ όλοι οι ενδιαφερόμενοι για να ακούσουν ορισμένες πληροφορίες για το πώς θα προστατευτούν από ασθένειες οι οποίες έχουν αρχίσει να εμφανίζονται τόσο σε γειτονικές χώρες, όσο και στην Ελλάδα και δημιουργούν προβλήματα».

orizontespress.gr

 

 

 

περισσότερα
Back to top button