Μελέτες έχουν δείξει ότι τα αντιοξειδωτικά των τροφών αποτρέπουν την άνοια, καθώς οι δράσεις τους παρεμβαίνουν στην διαδικασία εκφυλισμού των εγκεφαλικών κυττάρων.
Τα αντιοξειδωτικά ουδετεροποιούν τις ενεργές μορφές οξυγόνου που προκαλούν βλάβες στα κύτταρα του οργανισμού. Οι ενεργές μορφές οξυγόνου παράγονται φυσικά στον οργανισμό, ως υποπροϊόντα του μεταβολισμού.
Επειδή ο εγκέφαλος είναι περιοχή με υψηλή μεταβολική δραστηριότητα, πιστεύεται ότι είναι ιδιαίτερα ευάλωτος στην αθροιστική οξειδωτική βλάβη.
Ολλανδοί επιστήμονες του Ιατρικού Κέντρου Εράσμους διαπίστωσαν ότι άνθρωποι άνω των 55 που προσλάμβαναν επαρκείς ποσότητες βιταμίνης Ε από τη διατροφή τους, είχαν 25% μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης άνοιας, περιλαμβανομένης της νόσου Αλτσχάιμερ, την επόμενη δεκαετία, συγκριτικά με εκείνους που είχαν την ελάχιστη πρόσληψη βιταμίνης Ε.
Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας που διήρκεσε η έρευνα, 465 συμμετέχοντες διαγνώστηκαν με άνοια, περιλαμβανομένων και 365 με νόσο Αλτσχάιμερ.
Μεταξύ του ενός τρίτου των γυναικών και ανδρών με την υψηλότερη διατροφικής πρόσληψης βιταμίνης Ε 120 εκδήλωσαν άνοια. Στην ομάδα της ελάχιστης πρόσληψης, 164 διαγνώστηκαν με άνοια.
Όταν συνεκτιμήθηκαν και άλλοι παράγοντες, όπως η ηλικία, η μόρφωση, το βάρος και το κάπνισμα, καθώς και το αλκοόλ, η υψηλή βιταμίνη Ε σχετίστηκε με μείωση του κινδύνου άνοιας κατά ένα τέταρτο.
Αν και η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι η βιταμίνη Ε από μόνη της προστατεύει τον εγκέφαλο από τη γήρανση, έθεσε επί μακρόν υπό παρακολούθηση τους συμμετέχοντες και έτσι οι ερευνητές έχουν ισχυρούς λόγους να πιστεύουν ότι η διατροφική βιταμίνη Ε μπορεί να σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο άνοιας.
Διατροφικές πηγές της βιταμίνης Ε είναι τα αμύγδαλα και τα φουντούκια, το ηλιέλαιο και το καρδαμέλαιο, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι και το μπρόκολο και το φύτρο του σταριού.