ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΑΤΟΥ
«Κουρεμένες» έως 39% θα είναι την 1/1/2019 οι νέες συντάξεις που θα εκδώσει ο ΕΦΚΑ για τους συνταξιοδοτούμενους το 2016, το 2017 και το 2018 σε εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου καθώς ο νέος νόμος 4472/17 που ψηφίστηκε στη Βουλή με τα προαπαιτούμενα για το «κλείσιμο» της δεύτερης αξιολόγησης, προβλέπει ότι όσες προσωπικές διαφορές διατηρούνται, θα καταβάλλονται μόνο έως τις …31/12/2018 (άρθρο 2 παράγραφος 3).
Ετσι, οι νέοι συνταξιούχοι – για τους οποίους δεν προβλέπεται καμία προσαύξηση σύνταξης λόγω γάμου ή τέκνων, ούτε και το «ταβάνι» 18% για την περικοπή από 1/1/2019 – ανάλογα με το έτος συνταξιοδότησης, τα χρόνια ασφάλισης, τις αποδοχές και το ταμείο στο οποίο είχαν ασφαλιστεί, θα λαμβάνουν μειωμένες συντάξεις, σύμφωνα με αντιπροσωπευτικά παραδείγματα της δικηγόρου Ασπασίας Παπαθανασοπούλου ως εξής:
Οσοι συνταξιοδοτηθούν το 2018 θα έχουν ακόμη μεγαλύτερες απώλειες που θα φτάνουν έως 29%.
ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΜΕ…ΕΠΙΦΥΛΑΞΗ
Εκτός από τις μειωμένες και τις «προσωρινές» που δίνονται ως «έναντι» (60.000 εν? αναμονή συνταξιούχοι ζουν με προσωρινές παροχές από 384 έως 768 ευρώ), πολλές από τις νέες συντάξεις που αναμένεται να αρχίσουν να εκδίδονται στις αρχές Ιουνίου, θα είναι «με επιφύλαξη» ως προς τα τελικά ποσά! Οπως εξηγεί στην «Ημερησία» ο πρόεδρος της ΠΟΣΕ – ΙΚΑ Βαγγ. Θεοδωρίδης, οι υπηρεσίες αδυνατούν να υπολογίσουν πολλές κατηγορίες νέων συντάξεων καθώς δεν έχουν εκδοθεί εγκύκλιοι για την αντιμετώπιση των δεκάδων χιλιάδων περιπτώσεων συνταξιοδότησης με διαδοχική ασφάλιση, με χρήση πλασματικών ετών, με παράλληλη ασφάλιση σε περισσότερα του ενός Ταμεία, με χρήση χρόνου ασφάλισης στο εξωτερικό κ.α. Πρόβλημα υπάρχει, τέλος, και για τις συντάξεις που είναι σε αναστολή (αφορά συνταξιούχους που είχαν θεμελιώσει δικαίωμα από το Δημόσιο και τις ΔΕΚΟ) για τους οποίους, επίσης, αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού. Η αδυναμία οριστικού υπολογισμού των συντάξεων προέκυψε για πρώτη φορά το 2015 (για όσους έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης μετά την 1η Σεπτεμβρίου του 2015) όταν το ΙΚΑ ελλείψει …οδηγιών του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης αδυνατούσε να υπολογίσει τα τελικά ποσά. Η έκδοση απόφασης «με επιφύλαξη ως προς το χορηγούμενο ποσό» σημαίνει ότι αν «βγει» χαμηλότερο ποσό, ο συνταξιούχος θα έχει «λαμβάνειν» αναδρομικά ποσά, κάτι που αποτελεί συνήθη πρακτική. Αν, ωστόσο, έχει εισπράξει μεγαλύτερο ποσό θα καλείται να επιστρέψει τη διαφορές ως «αχρεωστήτως καταβληθέντα».
- Οσοι συνταξιοδούνται χάνουν, αναδρομικά από τις 13 Μαίου του 2016 έως τις 31/12/2018, το σύνολο ή μέρος της προσωπικής διαφοράς, αν αυτή είναι πάνω από 20%
- Οι απώλειες για όσους συνταξιοδοτούνται το 2016 φτάνουν στο 19%, το 2017 στο 26% και το 2018 στο 29%
- «Εξαφανίζονται» για όλους οι προσωπικές διαφορές την 1/1/2019 με αποτέλεσμα να χάνεται, τελικά, έως το 39% της σύνταξης