ΑθλητικάΚαστοριάΠαλαιά Καστοριάτελευταίες ειδήσεις

Το μεγαλείο των γουναράδων (μεγάλο αφιέρωμα)

Σαν σήμερα το 1980 η Καστοριά κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδος – Βίντεο ο αγώνας σε περιγραφή Γιάννη Διακογιάννη

Η Καστοριά έγινε η πρώτη επαρχιακή ομάδα που κατόρθωσε να κατακτήσει το Κύπελλο Ελλάδας. Το Sport24.gr γράφει για το ιστορικό σωματείο των “γουναράδων”, για το οποίο κάποτε μιλούσε όλη η χώρα.

Αθλητικός Γυμναστικός Σύλλογος Καστοριάς “Καστοριά” είναι ποδοσφαιρικό σωματείο που εδρεύει στην ομώνυμη πόλη. Είναι η πρώτη επαρχιακή ομάδα που κατέκτησε το κύπελλο Ελλάδας (την ακολούθησαν ΑΕΛ και ΟΦΗ). Ιδρύθηκε στις 6 Αυγούστου 1963 με τη συγχώνευση των ομάδων της Καστοριάς: Άρη (αρχές δεκ. ’30), Ατρόμητου (ιδρύθηκε το 1928) και Ορεστιάδας (από τις αρχές δεκαετίας ’30).

Η ΑΝΟΔΟΣ ΣΤΗΝ Α’ ΕΘΝΙΚΗ

Ξεκίνησε από τη Β΄ Εθνική και το 1974 ανέβηκε στην Α΄ Εθνική. Έως την περίοδο 1965-1966 αγωνιζόταν με το όνομα Άρης Καστοριάς, ενώ από την περίοδο 1966-1967 αγωνίζεται κανονικά σαν Α.Γ.Σ.Κ. «Καστοριά». Οι θυσίες και οι κόποι των Καστοριανών πήραν “σάρκα και οστά” την αγωνιστική περίοδο 1973-1974, όταν η ομάδα τους μετά από μια θριαμβευτική πορεία τερμάτισε πρώτη στον τρίτο όμιλο της Β’ Εθνικής και μπήκε με το σπαθί της στη μεγάλη κατηγορία. Το ντεμπούτο της στην Α’ Εθνική το έκανε στις 29 Σεπτεμβρίου 1974, όπου κέρδισε τον επίσης νεοφώτιστο ΠΑΣ Γιάννενα με 1-0 με γκολ του Ανέστη Αφεντουλίδη. Η ενδεκάδα με την οποία ξεκίνησε η Καστοριά τη χρυσή της εποχή στην Α’ Εθνική είναι η εξής: Ερμείδης, Τσουλουκίδης, Γίτσης, Αργυρός, Παράσχος, Καραφέσκος, Καραχισαρίδης (64′ Κόπανος), Αλεξιάδης, Σιάντσης, Κεσίδης, Αφεντουλίδης. Στα χρόνια που ακολούθησαν η Καστοριά συνέχισε να αγωνίζεται στην πρώτη κατηγορία, ώσπου την αγωνιστική περίοδο 1978-1980 γράφει ιστορία στο ελληνικό ποδόσφαιρο…

Η ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΠΟΣ ΤΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ

Στις 25 Μαΐου το 1980 η Καστοριά έγραψε ιστορία. Τα φώτα όλης της ποδοσφαιρικής Ελλάδας έπεσαν επάνω στα παιδιά του Σάββα Βασιλειάδη. Για πρώτη φορά στην ιστορία της πόλης όλα τα καταστήματα είχαν κλείσει από νωρίς και στους δρόμους δεν υπήρχε ψυχή. Όλοι οι Καστοριανοί φίλαθλοι ζούσαν και ανέπνεαν για τον τελικό του Κυπέλλου, στον οποίο είχε φτάσει η ομάδα. Το βράδυ εκείνης της Κυριακής στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας η ομάδα θα αντιμετώπιζε τον Ηρακλή του μεγάλου Βασίλη Χατζηπαναγή. Αυτό που ακολούθησε έμοιαζε με όνειρο που γινόταν πραγματικότητα.

Έτσι έφτασε στα προημιτελικά

Στις 28 Νοεμβρίου 1979 η Καστοριά δίνει το πρώτο ματς για το Κύπελλο. Ύστερα από παράταση νίκησε στο Καραϊσκάκη 1-0 τον Εθνικό και τον απέκλεισε, με γκολ του Μπεργελέ στο 114′. Στις 6 Φεβρουαρίου οι “γουναράδες” συναντούν την Καβάλα. Τη νικούν με 2-0 και περνούν στην Γ’ φάση. Σκόρερ οι Μπάκης (17′) και Ρήγας (61′). Επόμενος αντίπαλος στο δρόμο προς την κούπα ο Ολυμπιακός Λουτρακίου. Η Καστοριά τον συνέτριψε στις 20 Φεβρουαρίου το 1980 με 5-1. Ο Τάκης Τσιρώνης σημείωσε χατ τρικ (28′ – 57′ πεν., 44′), ενώ τα άλλα δύο τέρματα πέτυχαν οι Κόπανος (60′) και Παπαβασιλείου (88′). Η σύνθεση της Καστοριάς: Σαργκάνης, Καπουσούζης, Αλεξιάδης, Παπαβασιλείου Γρ., Παράσχος, Σιαπανίδης, Κόπανος, Σιάντζης, Χουνουζίδης (70’ Στολτίδης), Λιόλιος (57’ Δίντσικος) και Τσιρώνης.

ΑΕΛ, Μακεδονικός και μεγάλος τελικός

Ώρα προημιτελικών. Σε διπλά παιχνίδια η Καστοριά πετάει εκτός συνέχειας την ΑΕΛ. Στο πρώτο ματς (5 Μαρτίου 1980) για τους “8”, εντός έρας, επικρατεί 1-0 με γκολ του Τσιρώνη στο 73′. Στη ρεβάνς της Λάρισας, στις 28 Μαρτίου 1980, η Καστοριά απέσπασε ισοπαλία 1-1 και εξασφάλισε την πρόκριση. Το τέρμα της Καστοριάς πέτυχε στο 17′ ο Δίντσικος. Στις 7 Μαΐου 1980 η Καστοριά κοντράρεται στην έδρα της με τον Μακεδονικό, στον πρώτο ημιτελικό. Κατακτά τη νίκη με 2-0, με τέρματα των Σημαιοφορίδη (37′) και Τσιρώνη (84′). Στον δεύτερο ημιτελικό, επτά μέρες μετά, στη Θεσσαλονίκη, η Καστοριά νίκησε 2-1 τον Μακεδονικό. Σκόρερ οι Σιάντσης (42′) και Παπαβασιλείου (53′).

Η μαγική νύχτα στη Νέα Φιλαδέλφεια

Ο τελικός ήταν συγκλονιστικός. Σημειώθηκαν επτά γκολ με την Καστοριά να επικρατεί 5-2. Οι Θεσσαλονικείς προηγήθηκαν με πέναλτι που εκτέλεσε εύστοχα ο Καλαμπάκας (14′). Σε βαθιά σέντρα του Ξανθόπουλου, διεκδίκησαν τη μπάλα οι Σαργκάνης – Χατζηελευθερίου. Ο πρώτος με εξοντωτική ενέργεια σήκωσε τα πόδια του και έπεσε πάνω στον Χατζηελευθερίου, που χτύπησε στο χέρι. Ο Βουράκης καταλόγισε την εσχάτη των ποινών και οι “κυανόλευκοι” άνοιξαν το σκορ. Η ισοφάριση ήρθε στο 40′.  Ο Σημαιοφορίδης εκτέλεσε πλάγια από αριστερά. Τη μπάλα διεκδίκησαν οι Παπαδόπουλος-Βοϊτσίδης. Ο τερματοφύλακας απέκρουσε λανθασμένα και την έστειλε στα δίχτυα της ομάδας του (1-1). Το 1-2 έγινε στο 49′. Ο Αργύρης Παπαβασιλείου εκτέλεσε κόρνερ και ο Δίντσικος με φοβερή κεφαλιά έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα.

Ο Τσιρώνης στο 69′ εδραίωσε για την Καστοριά την κατάκτηση του κυπέλλου. Προηγήθηκε μπάσιμο από αριστερά του Βοϊτσίδη, που απέφυγε τον Βούλγαρη και τροφοδότησε τον Τσιρώνη. Αυτός από πλάγια θέση σημείωσε ένα πολύ δύσκολο γκολ (1-3). Ο Ηρακλής ξαναμπήκε στο ματς στο 80′. Ο Βούλγαρης εκτέλεσε φάουλ από δεξιά και ο Μαυροδουλάκης με κεφαλιά σημείωσε το 2-3. Στο 87′ ο Τσιρώνης μπήκε στην περιοχή των Θεσσαλονικέων. Κάνοντας επίδειξη προσόντων και αποτελεσματικότητας πλάσαρε εύστοχα τον Παπαδόπουλο (2-4). Ο MVP Τσιρώνης κέρδισε πέναλτι στις καθυστερήσεις. Ανατράπηκε από τον Αλεξιάδης και δεν αστόχησε από την άσπρη βούλα (90’+2′). Ο Γηραιός έπαιζε από το 54′ με παίκτη λιγότερο, αφού ορθώς αποβλήθηκε ο Μιχαηλίδης έπειτα από απόφαση του Πειραιώτη διαιτητή Βουράκη (επόπτες οι Δέδες – Βασσάρας). Αυτό ήταν. Η Καστοριά στους… επτά ουρανούς.

Οι συνθέσεις εκείνου του τελικού:

ΗΡΑΚΛΗΣ (Καραπατής): Παπαδόπουλος, Βούλγαρης, Μαυροδουλάκης (80′ Αλεξιάδης), Μιχαηλίδης, Βαβρόφσκυ, Ξανθόπουλος, Καφκενάρης, Χατζηελευθερίου (70′ Τσιρίκας), Καλαμπάκας, Παπαϊωάννου, Χατζηπαναγής.

ΚΑΣΤΟΡΙΑ (Βασιλειάδης): Σαργκάνης (88′ Ερμείδης), Αλεξιάδης, Σημαιοφορίδης, Παράσχος, Σιαπανίδης, Κόπανος, Γρ. Παπαβασιλείου, Αρ. Παπαβασιλείου, Δίντσικος (71′ Χουνουζίδης), Βοϊτσίδης, Τσιρώνης

https://www.youtube.com/watch?v=cNtV2UO_51s

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

Την περίοδο 1980-81 η Καστοριά αγωνίστηκε στο Κύπελλο Κυπελλούχων απέναντι στην πολύ δυνατή τότε Ντιναμό Τιφλίδας από τη Σοβιετική Ενωση. Αν και στάθηκε αξιοπρεπώς δεδομένης της απειρίας της, η Καστοριά έφερε λευκή ισοπαλία στο Καυτανζόγλειο και ηττήθηκε με 2-0 στη Γεωργία και αποκλείστηκε από τον δεύτερο γύρο.

Η ΠΤΩΣΗ ΚΑΙ Η ΕΠΑΝΟΔΟΣ

Μέχρι και τη σεζόν 1982-1983 η Καστοριά έπαιζε στην Α’ Εθνική. Την επομένη ακολούθησε ο υποβιβασμός στην δεύτερη τη τάξει κατηγορία. Οι “γουναράδες” θα αργήσουν να επιστρέψουν στη μεγάλη κατηγορία. Την αγωνιστική περίοδο 1995-1996, η ομάδα τερματίζει στην τρίτη θέση πίσω από Καβάλα και Βέροια και επιστρέφει στα μεγάλα σαλόνια του ελληνικού ποδοσφαίρου. Η επιστροφή στην πρώτη κατηγορία δεν θα συνδυαστεί με θετική παρουσία. Θα υπάρξουν αρκετές αλλαγές προπονητών (Γούναρης, Τσακαλής, Αφεντουλίδης, Τσαγκαλίδης), ενώ η ομάδα κόβει τελευταία το νήνα με 8 βαθμούς. Έτσι, επήλθε μοιραία ο υποβιβασμός. Αυτή ήταν η τελευταία φορά που οι “γουναράδες” συμμετείχαν στο πρωτάθλημα της πρώτης κατηγορίας. Έκτοτε “παλεύουν” να γίνουν ξανά η σπουδαία ομάδα του 1980 που κατέκτησε το Κύπελλο και που έκανε όλη την ποδοσφαιρική Ελλάδα να μιλά για εκείνη.

Η ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΝΕΕΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ

Από το 1997 μέχρι σήμερα η Καστοριά συμμετείχε στη Β’, στη Γ’ και στη Δ’ Εθνική, ενώ το 2012 υποβιβάστηκε στο τοπικό. Το 2015 η ομάδα έπαιξε στη Γ’ Εθνική, αλλά λόγω οικονομικής δυσπραγίας αποσύρθηκε από αυτή. Πλέον το συγκρότημα της Δυτικής Μακεδονίας συμμετέχει στην Α’ κατηγορία της Ε. Π. Σ. Καστοριάς και οδηγεί την κούρσα με πρόεδρο τον Δημήτρη Σαρηκαλαϊτζίδη, ο οποίος επισημαίνει για την ομάδα του: «Θα θέλαμε να ξαναζήσουμε μεγάλες στιγμές, ενωμένοι. Εύχομαι η ομάδα να δίνει μόνο χαρές από εδώ και πέρα. Θα πρέπει είτε τα γύρω χωριά και να εφοδιάζουν με παίκτες την Καστοριά, είτε να βρεθεί κάποιος με οικονομική άνεση να επενδύσει στην ομάδα. Ευελπιστούμε να μπορέσουμε να ενώσουμε όλους τους φιλάθλους της Καστοριάς. Σε αυτή την ομάδα έπαιξαν μπάλα ο Γρηγόρης Παπαβασίλειου, ο Γιώργος Παράσχος, ο Σαργκάνης… Αυτοί οι παίκτες έχουν βγει από ‘δω. Έχουμε μεγάλη ιστορία”. Όπως οι περισσότερες ομάδες που στηρίζονται στους οπαδούς της, το ίδιο και η Καστοριά ευελπιστεί να προχωρήσει δυναμικά στο μέλλον με την υποστήριξη από τον κόσμο της.

ΣΠΟΥΔΑΙΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΙ ΣΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ

Υπάρχουν μερικοί σπουδαίοι ποδοσφαιριστές που φόρεσαν την ερυθροκίτρινη φανέλα: Σαργκάνης, Παράσχος, Σημαιοφορίδης, Τσιρώνης, Αφεντουλίδης, Αλ. Αλεξιάδης, Μήνου, Χατζίδης, Δίντσικος, Θ. Λιόλιος, Γρ. Παπαβασιλείου, Καραταϊδης, Σουλτανίδης, Σωτ. Λυμπερόπουλος, Σολάκης είναι μερικοί εξ’ αυτών. Πολλοί κέρδισαν με τις ξεχωριστές ποδοσφαιρικές τους ικανότητες μεταγραφή σε άλλες μεγάλες ομάδες και έγιναν διεθνείς. Οι πρώτοι σε συμμετοχές παίκτες της Καστοριάς είναι οι Αλεξιάδης (401 συμμετοχές), Γιώργος Παράσχος (392) και Σιάντσης (381). Πρώτοι σκόρερ στην ιστορία της είναι οι Αφεντουλίδης με 82 γκολ, Μοσχοφίδης με 47 και Θ. Λιόλιος με 46.

sport24.gr

περισσότερα
Back to top button