Άργος ΟρεστικόΚαστοριάΚοζάνη

Οικολογική Κίνηση Κοζάνης: Τα πρόστιμα μπαίνουν για να .. σβήνονται!

100. 000 € χαρίστηκαν στο Άργος Ορεστικό που συνεχίζει να ρίχνει τα λύματά του στον Αλιάκμονα

Πριν τρεις μήνες γράψαμε για την αμαρτωλή περίπτωση του Άργους Οριστικού, που ενώ χρηματοδοτήθηκε με 4,5 εκ. προ δεκαετίας  για να κάνει ολοκληρωμένη διαχείριση των λυμάτων του, τελικά τα διοχετεύει «ζωντανά» και παράνομα στον Αλιάκμονα.  Η διαρκής αυτή παρανομία είχε επιβεβαιωθεί με επίσημες μετρήσεις και εκθέσεις των αρμόδιων υπηρεσιών  (Τμ. Περιβάλλοντος Π.Ε Καστοριάς της Περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας, Χημείο του κράτους κ.α). Για το λόγο αυτό επιβλήθηκε πρόστιμο 98.000 € στο Δήμο Άργους από τον Περιφερειάρχη κ. Καρυπίδη.

Έλα όμως που στο Ελλαδιστάν η «χορογραφία» ακύρωσης προστίμων για περιβαλλοντικά αδικήματα συνεχίζεται. Το παράγγελμα δίνουν συνήθως τα ανώτερα στελέχη της ιεραρχίας που λαϊκίζουν και παραγοντίζουν  με το δημόσιο χρήμα. Το εν λόγω πρόστιμο ακυρώθηκε από τον ασκούντα χρέη Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας κ. Β Μιχελάκη, ο οποίος «ανακάλυψε» κάποιες διαδικαστικές παραλείψεις. Μεταξύ αυτών και το γεγονός ότι το πρόστιμο «δεν υπολογίστηκε σωστά» (και άρα τι ; το ακυρώνουμε αντί να διορθώσουμε  τον υπολογισμό ; )

Δυστυχώς ο στόχος για μια αδέκαστη δημόσια διοίκηση, θωρακισμένη από πολιτικές και ρουσφετολογικές πιέσεις παραμένει ακόμη γράμμα κενό.

Η Οικολογική Κίνηση επικοινώνησε α) με στελέχη του ΥΠΕΝ που ελπίζουμε να κινηθούν και να αξιώσουν εφαρμογή της νομοθεσίας χωρίς παρεκκλίσεις και πολιτικαντισμούς β) με τον Πράσινο βουλευτή κ. Δημαρά που κατέθεσε σχετική Αναφορά στη Βουλή γ) με την αρμόδια Περιφερειακή υπηρεσία η οποία εισηγήθηκε το πρόστιμο και επιμένει  στα επιχειρήματά της.

Σε κάθε περίπτωση η Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας είναι εκτεθειμένη διότι ο κ. Μιχελάκης την «άδειασε» .. εν ψυχρώ. Ελπίζουμε ο κ. Καρυπίδης (που υπέγραψε το πρόστιμο) να αντιδράσει στην αυθαίρετη ακύρωσή του. Η τουλάχιστον να προσβάλει διοικητικά την απόφαση της Αποκεντρωμένης, ασκώντας το δικαίωμα που του δίνει ο νόμος. Αλλιώς είναι σαν να συναινεί στην ακύρωση του προστίμου και άρα και στην «ακύρωση» των δικών του Υπηρεσιών.

Προεκτείνοντας το θέμα πέραν των προστίμων, υπενθυμίζουμε ότι στη Δυτ. Μακεδονία εκτός του Άργους και άλλες εγκαταστάσεις λυμάτων κάθε τόσο «ασθενούν».  Σε αυτές να προσθέσουμε και τους νέους Βιολογικούς μερικών κωμοπόλεων που ξεκινούν τώρα και θα τα βρουν μπαστούνια λόγω απειρίας ή αστοχιών (μακάρι να διαψευστούμε), και χρειάζονται στήριξη. Λέγαμε και σε προηγούμενη ανακοίνωσή μας ότι «η Περιφέρεια και η Πολιτεία  είναι συνυπεύθυνες όταν αφήνουν ένα δήμο να ρυπαίνει. Πέραν του ελέγχου πρέπει να τον βοηθήσουν άμεσα και πρακτικά. Μπορούν να οργανώσουν μαζί με τους δήμους μια  τεχνική βοήθεια για τους Βιολογικούς, αξιοποιώντας εγχώριες δομές και επιστήμονες, με μικρό – κόστος». Τα πρόστιμα χρειάζονται, αλλά δεν λύνουν το πρόβλημα.

Το θέμα αφορά φυσικά και την ΠΕΔ (Περιφερειακή Ένωση Δήμων) που πρέπει να το βάλει άμεσα στην ατζέντα της. Κι αν δεν το κάνει ο Πρόεδρός της ΠΕΔ, ας πάρει την πρωτοβουλία ο δήμαρχος Κοζάνης ως επικεφαλής του μεγαλύτερου δήμου της Δυτ. Μακεδονίας. Τον έχουμε ενημερώσει για την υπόθεση από την πρώτη μέρα.

Διαφορετικά οι  περιβαλλοντικές παρανομίες θα συνεχίζονται, αλλά άπαντες θα  παραμένουν αλώβητοι και ωραίοι (πλην του Αλιάκμονα και της χώρας).

23-5-2017

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΟΖΑΝΗΣ

 

 

περισσότερα

One Comment

  1. Δυστυχώς για το προκείμενο θέμα και για πολλά άλλα στην ελλάδα που ζούμε παραμένουν μόνο σε διαπιστώσεις.Η ΑΤΙΜΩΡΗΣΙΑ που υπάρχει όχι μόνο στο θέμα ΑΛΙΑΚΜΟΝΑ αλλά σε όλα τα θέματα προτρέπει όλους τους έλληνες στην εξής (συνήθεια) οτι δηλ. αφού δεν τιμωρούν άς συνεχίζουμε να παρανομούμε ΘΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΟΥΜΕ τον τοπικό και με ένα τηλ.θα γίνουν όλα όπως θέλουμε.Αυτή η νοοτροπία μας έγινε τρόπος ζωής.Ερωτώ σαν ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΣ πολίτης αυτά τα ΤΕΣΕΡΙΣΙΜΙΣΗ ΕΚΑΤ. αφού δεν αξιοποιήθηκαν για τον σκοπό που ΔΟΘΗΚΑΝ δεν πρέπει να επιστραφούν πίσω? Εμείς οι πολίτες του νομού Καστοριάς πονούμε τον αλιάκμονα γιατί μεγαλώσαμε στο ποτάμι και δεν θα επιτρέψουμε να συνεχίση να γίνεται ΟΧΕΤΟΣ λύμάτων αργους ορεστικού.ΕΠΙΚΑΛΟΥΜΑΙ την ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ των προιστάμενων αρχών για να μην ΞΑΝΑΚΟΥΚΟΥΛΩΘΕΙ το σοβαρό ΠΕΡΙΒΑΝΤΟΛΟΓΙΚΟ θέμα του αλιάκμονα.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button