Παλαιότερα, στην Καστοριά υπήρχε ομώνυμος ναός στο Απόζαρι, που δε σώζεται. Μεταπολεμικά, ανεγέρθηκε αυτός στη συνοικία Καλλιθέα, που αντικατέστησε τον προγενέστερο του Προφήτη Ηλία.
Ακολουθεί η σύντομη ιστορία του ναού Αγ. Κων/νου & Ελένης Καλλιθέας Καστοριάς μέσα από παλιές φωτογραφίες.
Η συνοικία Καλλιθέα της Καστοριάς ανοικοδομήθηκε σε απότομο λόφο με πανοραμική θέα, στα δυτικά του ισθμού όπου βρίσκεται ηπόλη της Καστοριάς. Στον λόφο υπήρχε κατά την Οθωμανοκρατία και τον Μεσοπόλεμο η μικρή γειτονιά του Βαροσιού με 50 περίπου οικογένειες τσιγγάνων, όπως και ένα μεγάλο τούρκικο νεκροταφείο. Το διάστημα 1929-30 κατασκευάστηκαν σε δύο φάσεις τα σπίτια του προσφυγικού συνοικισμού για να στεγάσει τις στεγαστικές ανάγκες των Μικρασιατών προσφύγων, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στην πόλη.
Το 1954 συντάχθηκε το σχέδιο επέκτασης της πόλης προς τη συνοικία της Καλλιθέας και ξεκίνησε η εφαρμογή του με τη χάραξη των νέων οικοδομικών τετραγώνων. Το διάστημα 1957-58 παραχωρήθηκαν περίπου 250 κενά οικόπεδα σε άπορες οικογένειες, τα οποία ανοικοδομήθηκαν κατά τις δεκαετίες του 1960 και 1970. Οι οικογένειες των απόρων και αστέγων ήταν…
Όλο το άρθρο και οι φωτογραφίες στο istorikakastorias.blogspot.gr
ΦΩΤΟ:
Στιγμιότυπο από τα εγκαίνια του ναού το 1962.
Εμφανίζονται από δεξιά ο Δήμαρχος Άργους Ορεστικού Θεμ. Παπαγεωργίου, ο Δήμαρχος Καστοριάς Μιχ. Παπαμαντζάρης, ο Διοικητής της XV Μεραρχίας Κολόνιας, η Αγγ. Παπαμαντζάρη, ο Νομάρχης Καστοριάς Ιωαν. Μαζαράκης-Αινιάν και ο Βουλευτής Καστοριάς της ΕΡΕ Αριστ. Λιάκος. Πίσω διακρίνονται τα πρώτα σπίτια του νεόδμητου συνοικισμού απόρων και αστέγων της Καλλιθέας Καστοριάς.