Γιατί η 42η Διεθνής Έκθεση Γούνας Καστοριάς μπορεί να χαρακτηρισθεί Σταθμός
Έκλεισε τις πύλες της, όπως συνηθίζεται να λέγεται, η 42η ΔΕΓΚ, με πλήρη επιτυχία, ολιστική θα λέγαμε εμείς, παρά τις επιμέρους επικρίσεις που επισήμαναν κάποιοι σε νεωτεριστικές και καινοτόμες πρωτοβουλίες, όπως η επίδειξη μόδας (Γκαλά). Καλοδεχούμενη η κριτική, κατανοητή και επιβεβλημένη, διότι η κολακεία κάνει την ζημιά και όχι η καλοπροαίρετη κριτική που είναι ακόμη και επιβεβλημένη.
Για ποιους λόγους λοιπόν θεωρούμε ότι, η έκθεση αυτή ήταν ένας άλλος ΣΤΑΘΜΟΣ, στην πορεία και διαχρονική εξέλιξη τόσο του κλάδου, όσο και του θεσμού των εκθέσεων, θα το αναλύσουμε στην συνέχεια. Τέτοιες πρωτοβουλίες όπως η δημιουργία του νέου Ε.Κ.Δ.Μ . από την τότε Διοίκηση επί προεδρίας Καλλισθένη, όσο κα οι νεωτεριστικές-καινοτόμες πρωτοβουλίες και πρακτικές της σημερινής Διοίκησης επί προεδρίας Κορεντσίδη, εδραιώνουν τον θεσμό στον γενέθλιο τόπου του και μειώνουν την δυνατότητα άλλων προσπαθειών στρατηγικής σημασίας που αποδυναμώνουν την περιοχή και τον κλάδο.
Πρώτος λόγος για τον παραπάνω χαρακτηρισμό είναι ότι η Έκθεση αυτή είχε πληρότητα πέραν του 100% καθότι έμειναν εκθέτες χωρίς περίπτερα. Δεύτερον ξεκίνησε η συνεργασία με την Δ.Ε.Θ.(Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης), ανοίγοντας νέους δρόμους προώθησης του προϊόντος. Τρίτον το Γκαλά έγινε στο ιστορικό κέντρο της πόλης στην ιστορική πλατεία Ντολτσό ή Ντουλτσό (την οποία κάποτε ήθελαν να την πουλήσουν ως οικόπεδο οι Οθωμανοί αλλά το απέτρεψαν οι κάτοικοι της περιοχής), όπου βρίσκονται τα ιστορικότερα ΄΄μνημεία΄΄ της Καστοριάς. Τέταρτον ήρθαν δύο πτήσεις τσάρτερ από Ρωσία και Ουκρανία, εκ των οποίων η μία στον Διεθνή πλέον Αερολιμένα Καστοριάς, που για την ιστορία θα πρέπει να πούμε ότι η ολοκλήρωση της διεθνοποίησης οφείλεται στις πτήσεις τσάρτερ του Ε.ΔΗ.ΚΑ. Travel το 2003. (Μία πονεμένη η ιστορία για την οποία θα αναφερθούμε κάποια άλλη φορά). Πέμπτον οι πωλήσεις ήταν οι ικανοποιητικότερες των τελευταίων ετών.
Και τέλος πολλές άλλες επιμέρους ίσως όχι τόσο πολύ εμφανείς ενέργειες, όπως η συμμετοχή για 3η χρονιά της Ακαδημίας Γραμμάτων και Τεχνών <<Θωμάς Μανδακάσης>> με φωτογραφικό υλικό της παλιάς Καστοριάς, εγκαινιάζοντας έτσι την ίδρυση του Μανδακάσειου Ιστορικού Αρχείου της Πόλης. Μια προσπάθεια για να συγκεντρωθεί να ψηφιοποιηθεί να ταυτοποιηθεί – ταυτολογηθεί και γενικά να καταγραφεί όσο περισσότερο ιστορικό υλικό γίνεται, έτσι ώστε ο ιστορικός ή οι ιστορικοί του μέλλοντος, που θέλουν να καταγράψουν την μικρο-ιστορία του τόπου από μια άλλη οπτική και προσέγγιση, να έχουν στην διάθεσή τους πλούσιο, προσβάσιμο και τεκμηριωμένο ιστορικό υλικό, είτε σε φωτογραφίες ή άλλα τεκμήρια και έγγραφα. Ας ελπίσουμε ότι η προσπάθεια αυτή της αξιοποίησης του ιστορικού πλούτου να χρησιμοποιηθεί από τους επιχειρηματικούς φορείς ως συγκριτικό πλεονέκτημα, προς όφελος της επιχειρηματικότητας ενός κλάδου με ιστορία και προσφορά αιώνων.
Κλείνοντας αυτό το σύντομο άρθρο πρέπει να επισημάνουμε ότι, ο τόπος μας διαθέτει αξιόλογο τεχνοκρατικό δυναμικό τόσο εντός όσο και εκτός της ευρύτερης περιοχής. Αν το αξιοποιήσουμε και το εκμεταλλευτούμε υπό την καλή έννοια, τα ωφέλει θα είναι πολλαπλάσια, αφού το κεφάλαιο και η διαχείριση της γνώσης θα μείνουν εδώ, μειώνοντας έτσι την πιθανότητα και τον κίνδυνο να δημιουργηθούν ανταγωνιστικές επιχειρηματικές δράσεις εκτός του τόπου μας. Αν σκεφθεί κανείς πόσες επαγγελματικές τάξεις εκτός του κλάδου της γούνας δούλεψαν κατά τις μέρες της έκθεσης, τότε θα καταλάβει την εμμονή μας, να μην υπάρχουν διασπαστικές κινήσεις στον κλάδο και να μην μεταφέρεται η επαγγελματική δραστηριότητα τόσο εύκολα εκτός περιοχής. Επειδή δε οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις(κυρίως οι μεγάλες) είναι αυτές που ωφελούνται από τέτοιες δράσεις περισσότερο, θα πρέπει με την σειρά του ο κλάδος αυτός, να είναι περισσότερο ευαίσθητος σε θέματα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.