Έχουν περάσει έξι χρόνια και τρεις μήνες από τότε που ξεκίνησε η δικαστική έρευνα για το μεγαλύτερο σκάνδαλο που αφορά την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και ουδείς είναι σε θέση να γνωρίζει σήμερα το μέλλον της υπόθεσης.
Του Σπύρου Κουταβά
Νομικοί κύκλοι που παρακολουθούν την πορεία της υπόθεσης με τους οποίους συνομίλησε το vetonews εικάζουν ότι ο ογκώδης φάκελος της «αποναρκοθέτησης του Γράμμου» θα βρίσκεται ανάμεσα σε άλλες εκκρεμούσες υποθέσεις που λιμνάζουν στο γραφείο του ανακριτή εκτιμώντας ότι ίσως λόγω φόρτου εργασίας να έχει περάσει σε «τέταρτη μοίρα».
Θα περιγράψουμε εν συντομία ορισμένα στοιχεία που αφορούν την πορεία της πολύκροτης υπόθεσης και τις προσπάθειες των εμπλεκομένων να κερδίσουν χρόνο και εύνοια σε ότι αφορά τα στοιχεία που την συνθέτουν.
Η αποναρκοθέτηση του Γράμμου αφορούσε τις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Ηπείρου, και ήταν έργο προϋπολογισμού 4,4 εκατομμυρίων ευρώ. Το πόρισμα των τεσσάρων επιθεωρητών του υπουργείου Οικονομικών, εντόπισε σωρεία απίστευτων παραβάσεων και παρατυπιών με αποτέλεσμα την απένταξη του έργου από τα ευρωπαϊκά προγράμματα –χρηματοδοτούντο κατά 80%- και η Ελλάδα πλήρωσε το σύνολο του προϋπολογισμού του έργου.
Την υπόθεση φέρνει στην δικαιοσύνη ο πρώην περιφερειάρχης Γιώργος Κίρκος και τον Φεβρουάριο του 2011 ο τότε Εισαγγελέας Πρωτοδικών κ. Κούτρας έδωσε παραγγελία στο ΣΔΟΕ για έρευνα. Ο φάκελος με το ανακριτικό υλικό που διενήργησε το ΣΔΟΕ παραδόθηκε στην Εισαγγελία μετά από 31 μήνες!, δηλαδή στο τέλος Αυγούστου 2013. Όμως μετά από 31 μήνες έρευνας, καταθέσεων, ανοίγματος λογαριασμών όσων διοικητικών και πολιτικών στελεχών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας εμπλέκονται, η δικογραφία της αποναρκοθέτησης με νέα εισαγγελική εντολή επέστρεψε εκ νέου στο ΣΔΟΕ για συμπληρωματικές καταθέσεις και έρευνα. Ορίστηκε νέος ελεγκτής από πλευράς του ΣΔΟΕ και το νέο πόρισμα παραδόθηκε στα μέσα του 2014 στην Εισαγγελία Κοζάνης.
Τι μεσολάβησε
Η συνέχεια εδώ