Ιστορικό Αφιέρωμα από τον Γραμματέα της Ένωσης Στρατιωτικών Καστοριάς Φώτιο Μπάτζιο
Συμπληρώνονται σήμερα, 9 Μαΐου, εβδομήντα δυο χρόνια από τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ενός παγκόσμιου πολέμου, που άφησε πίσω του περίπου 60 εκατομμύρια θύματα. Η λήξη του, σήμανε το τέλος των φασιστικών καθεστώτων αλλά και την αλλαγή στο χάρτη της Ευρώπης. Ας θυμηθούμε πως ξεκίνησαν όλα..
Γενάρης του 1927 και ο Φασισμός συνάντησε τον Ναζισμό, και ένας κρύος αέρας φύσηξε πάνω από την Ευρώπη και ολόκληρο τον κόσμο.
Τα κρεματόρια της άριας φυλής στήθηκαν κι έβαλαν τα θεμέλια για το ολοκαύτωμα των εβραίων, για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας ο ναζιστικός ρατσισμός ανακάλυψε την ανθρώπινη ανακύκλωση .
Μετά το τέλος του 1ου Παγκοσμίου πολέμου, η ηττημένη Γερμανία αναγκάστηκε να υπογράψει την Συνθήκη των, Βερσαλλιών έτσι έχασε το 13% του εδάφους της, αποκόβοντάς από τις αποικίες της, απαγορεύοντας την προσάρτηση άλλων χωρών σε αυτή. Η Γερμανία ήταν απεγνωσμένη και καταδικασμένη καθώς ήταν υποχρεωμένη να πληρώνει τεράστια ποσά κάθε χρόνο επί δεκαετίες για τις ζημιές που προκάλεσε σε άλλες χώρες κατά τον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο
Στην Ιταλία, ο Μπενίτο Μουσολίνι ως δικτάτορας κέρδιζε δύναμη, υποσχόμενος την δημιουργία μιας νέας Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας
Ο Αδόλφος Χίτλερ, μετά από μια ανεπιτυχή απόπειρα ανατροπής της Γερμανικής κυβέρνησης το 1923, έγινε καγκελάριος της Γερμανίας το 1933. Κατάργησε τη δημοκρατία, οραματιζόμενος έναν άλλο κόσμο βασιζόμενο στο ρατσισμό με την έννοια της άριας φυλής και οργάνωσε τον επανεξοπλισμό της Γερμανίας, βοηθούμενος από την Δυση αδιαφορώντας για τη Συνθήκη των Βερσαλλιών και ξεκινώντας τη στρατολόγηση του έθνους. Το 1936 επίσης, παραβαίνοντας τις Συνθήκες της Βερσαλλίας και του Λοκάρνο, στρατιωτικοποίησε ξανά την περιοχή του Ρήνου.
Η Γαλλία, η Μεγάλη Βρετανία Ιταλία και η Γερμανία υπέγραψαν το σύμφωνο του Μονάχου 30/9/1938, με του οποίο παραχωρούνταν η Σουδητία κομμάτι της Τσεχοσλοβακίας , πολιτική κατευνασμού του Χίτλερ χάριν της Ειρήνης
Τον Οκτώβριο του 1936, Γερμανία και Ιταλία σχηματίζουν τον Άξονα Ρώμης-Βερολίνου και ένα μήνα αργότερα Γερμανία και Ιαπωνία (και οι δύο πίστευαν οτι ο κομουνισμός και η Σοβιετική Ένωση είναι απειλή), Στη συνέχεια Χίτλερ και Μουσολίνι υποστήριξαν με όπλα και στρατεύματα τον εμφύλιο πόλεμο της Ισπανίας, και τις δυνάμεις του φασίστα στρατηγού Φρανσίσκο Φράνκο ενάντια στην Ισπανική δημοκρατία που υποστηρίζονταν από την Σοβιετική Ένωση. Τελικά οι πρώτοι κέρδισαν τον πόλεμο στις αρχές του 1939.
Αρχή του πολέμου ήταν η 1η Σεπτεμβρίου του 1939, με την εισβολή των Γερμανών στη Πολωνία μετά από αυτό Αγγλία και Γαλλία κηρύσσουν τον πόλεμο στην Γερμανία .
Ο 2ος Παγκόσμιος Πόλεμος κανονικά τελείωσε στις 2 Σεπτεμβρίου 1945 με νίκη των Συμμάχων και με την παράδοση της Ιαπωνίας στην Αμερική και τους συμμάχους , μετά τις πρώτες και μοναδικές στην ιστορία ρίψεις ατομικών βομβών στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι
Ο απολογισμός του πολέμου ήταν τρομακτικός, με 60 εκατομμύρια νεκρούς (πάνω από το 1/3 όλων των θυμάτων ήταν Σοβιετικοί). Η Σοβιετική Ένωση και οι Ενωμένες Πολιτείες αναδείχθηκαν στις δύο υπερδυνάμεις του πλανήτη και ξεκίνησε ο Ψυχρός Πόλεμος, ο οποίος κράτησε για τα επόμενα 46 χρόνια.
Τα επόμενα χρόνια, ιδρύθηκαν τα Ενωμένα Έθνη για να αποφευχθούν μελλοντικοί παγκόσμιοι πόλεμοι και υπέγραψαν τη Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για όλα τα κράτη-μέλη τους.
Η Ελλάδα τίμησε με μεγάλες νίκες την συμμετοχή σ αυτό το μεγάλο αιματηρό πόλεμο γράφοντας ένδοξες σελίδες ιστορίας.
Για την αντίσταση της Ελλάδας στην εισβολή των Γερμανών ο Χίτλερ την 4/5/1941.
« ..Η αντίστασης των Ελλήνων στρατιωτών –το διαπιστώνω ενταύθα χάριν της Ιστορικής αληθείας– ήτο εξαιρετικώς γενναία. …Χάριν της Ιστορικής όμως Δικαιοσύνης είμαι υποχρεωμένος να διαπιστώσω ότι εκ των αντιπάλων οιτινες μάς αντιμετώπισαν ο Έλλην στρατιώτης επολέμησε με παράτολμον θάρρος και υψίστην περιφρόνησιν προς τον θάνατον, εσυνθηκολόγει τότε μόνον όταν πάσα περαιτέρω αντίστασης απέβαινε αδύνατος και απολύτως ματαία. …Όσοναφορά τα Ελληνικά Στρατεύματα Μακεδονίας και Ηπείρου πρέπει να λεχθή ότι υπεχρεώθησαν να συνθηκολογήσουν όταν χάρις εις τας Γερμανικός επιχειρήσεις εκυκλώθησαν ταύτα τελείως. Οι Έλληνες αιχμάλωτοι αφέθησαν ελεύθεροι λόγω της γενικώς ανδρείας στάσεως των στρατιωτών αυτών. …Οσον ο Ελληνικός Λαός ηγωνίσθη τόσον γενναίως ώστε και αυτοί οι εχθροί του ακόμη δεν δύνανται να αρνηθούν την προς αυτόν εκτίμησην.»