Στη μακρινή Κρήτη και συγκεκριμένα στην πόλη του Ηρακλείου μετέβη η Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος –Καθαριότητας του Δήμου Καστοριάς Ματούλα Αντωνίου με σκοπό να παρακολουθήσει το διήμερο σεμινάριο που πραγματοποιήθηκε από τις 6 έως τις 7 Απρίλιου 2017, με κεντρικό θέμα την κλιματική αλλαγή.
Της Χρύσας Κοσμίδου
Παρουσία του αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλου, του αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Ιωάννη Τσιρώνη και του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γεώργιου Πατούλη πραγματοποιήθηκε το συνέδριο με θέμα «Κλιματική Αλλαγή: Οι Επιπτώσεις της στην Οικονομία και Πολιτικές Διαχείρισης στους Τομείς: Ενέργειας, Απορριμμάτων, Γεωργίας, Διαχείρισης Υδάτων και Φυσικών Πόρων, Τουρισμού και Υγείας » το οποίο και συνδιοργάνωσαν η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η Περιφερειακή
Ένωση Δήμων Κρήτης.
Το Δήμο Καστοριάς εκπροσώπησε η Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος-Καθαριότητας Ματούλα Αντωνίου.
Στόχος του συνεδρίου είναι να τεθεί από επίσημους φορείς η τεράστια πρόκληση του ζητήματος των κλιματικών αλλαγών και οι συνέπειες που έχουν στους βασικούς
τομείς της οικονομικής δραστηριότητας και στο περιβάλλον. Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γεώργιος Πατούλης κατά την ομιλία του δήλωσε πως είναι χρέος όλων των πολιτών αυτής της χώρας να παραδώσουν στα παιδιά τους εκείνο το περιβάλλον που τους αξίζει.
Ένα από τα θέματα που αναπτύχθηκαν εκτενώς κατά το συνέδριο και παρουσιάστηκε από τον Πρόεδρος ΣΕΤΕ, Ανδρέα Ανδρεάδη ήταν η «Κλιματική Αλλαγή και οι Επιπτώσεις της στον Τομέα του Τουρισμού». Επίσης δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στο σχεδιασμό της πολιτικής προστασίας ως συνέπεια των κλιματικών αλλαγών και των επιπτώσεών τους.
Ο αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος σημείωσε πως θα πρέπει να δοθεί βάση τόσο στην πρόληψη όσο και στην προσαρμογή των κλιματικών αλλαγών και ενημέρωσε πως ήδη η Κυβέρνηση έχει προβεί στις απαραίτητες ενέργειες και μάλιστα έχει απευθυνθεί στην Ε.Ε. έτσι ώστε να ζητήσει πόρους.
Ο αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης έκανε αναφορά στα οικονομικά στοιχεία, δηλαδή ανέφερε πως το κόστος για τη χώρα από την κλιματική αλλαγή μέχρι το 2100, θα είναι το διπλάσιο σε σχέση με το δημόσιο χρέος, δηλαδή θα αγγίξει τα 700 δισεκατομμύρια ευρώ. Βέβαια ο κ. Τσιρώνης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και σε άλλου είδους συνέπειες όπως είναι μη εύρεση τροφής των ζώων, όπως επίσης και η καταστροφή των θερμοκηπίων.
Μετά τη λήξη του Συνεδρίου η κα Αντωνίου, δήλωσε αποκλειστικά στους “Ορίζοντες” πόσο σημαντική είναι η παρουσία και η ενημέρωση του Δήμου Καστοριάς πάνω σε τόσο σοβαρά θέματα «Είθισται τα συνέδρια να εξυπηρετούν ένα σκοπό και αυτός δεν είναι άλλος από το να ενημερώνουν τους φορείς πάνω σε θέματα των αρμοδιοτήτων τους. Κατά συνέπεια δεν θα μπορούσα να λείπω από ένα συνέδριο που αφορά στην κλιματική αλλαγή και στο περιβάλλον». Οι πληροφορίες που αποκόμισε η κα Αντωνίου ήταν ιδιαίτερα σημαντικές όπως δήλωσε η ίδια, καθώς ανοίγουν καινούργια δεδομένα ιδιαίτερα ως προς τη διαχείριση.
Επιπρόσθετα, η αρμόδια Αντιδήμαρχος πραγματοποίησε πληθώρα συναντήσεων και συζητήσεων. Μάλιστα συνομίλησε σε θερμό κλίμα με τους κυρίους Φάμελλο και Πατούλη.
Κλείνοντας η κα Αντωνίου μίλησε ειδικά για το Δήμο Καστοριάς, για τις ενέργειες που γίνονται προκείμενου να παραμένει καθαρός, αλλά και για τον αρνητικό αντίκτυπο που υπάρχει όταν ορισμένοι πολίτες της Καστοριάς δρουν με βάση το πώς… τους βολεύει (!) «Γίνονται συντονισμένες προσπάθειες έτσι ώστε να δημιουργήσουμε μια όμορφη και καθαρή πόλη τόσο για εμάς τους ίδιους, όσο και για τους τουριστικούς επισκέπτες. Ωστόσο υπάρχουν και ορισμένοι ασυνείδητοι που προβαίνουν σε απαράδεκτες, κατακριτέες και δακτυλοδεικτούμενες πράξεις. Το ουσιαστικό πρόβλημα είναι ότι τα απορρίμματα που τα τοποθετούν όπως τους βολεύει δημιουργεί ένα δυνατό πρόβλημα, όχι μόνο για το Δήμο μας, αλλά για όλη την επικράτεια. Υπάρχουν συγκεκριμένοι χώροι εναποθέτησής τους. Πρέπει να εναρμονιστούμε με τους κανόνες που διέπουν ένα Δήμο. Όλες τις καταχρηστικές συμπεριφορές, κάποια στιγμή θα τις συναντήσουμε μπροστά μας και δεν θα είναι καθόλου ευχάριστη αυτή η κατάσταση».