“Δεν μετανόησα γιατί δεν εννόησα”, έλεγε στους δημοσιογράφους. Στη δίκη η κόρη του ήταν οχτώ μηνών έγκυος στο παιδί του θύματος
Από τη mixanitouxronou.gr:
Την 1η Αυγούστου του 1997, ο τραγουδοποιός Άκης Πάνου πυροβόλησε και σκότωσε τον σύντροφο της κόρης του Ελευθερίας, Σωτήρη Γιαλαμά. Είχε προηγηθεί ένταση μεταξύ τους, όταν η κοπέλα εξαφανίστηκε από το πατρικό της.
Ο πατέρας της, που δεν ενέκρινε τη σχέση, εμφανίσθηκε με πιτζάμες στην τηλεόραση και την αναζητούσε, κάνοντας λόγο για απαγωγή. Η φήμη του Άκη Πάνου, προκάλεσε τεράστια δημοσιότητα. Ο κόσμος περίμενε κάθε βράδυ να δει στην τηλεόραση τη συνέχεια της οικογενειακής κόντρας που έμοιαζε με ριάλιτι. Όταν η 19χρονη Ελευθερία επέστρεψε, οι σχέσεις με τον πατέρα της δεν αποκαταστάθηκαν. Ο παλαιών αρχών Πάνου θεώρησε προσβλητική τόσο τη συμπεριφορά της κόρης του, όσο και του «αγαπητικού» της, όπως έλεγε τον Γιαλάμα. Την 1η Αυγούστου ο Γιαλαμάς εμφανίστηκε στο σπίτι της οικογένειας Πάνου, με σκοπό να μιλήσει με τον πατέρα, να λυθεί η παρεξήγηση και να παντρευτεί την Ελευθερία. Ο συνθέτης όμως, όχι μόνο δεν μαλάκωσε, αλλά θύμωσε ακόμα περισσότερο. Άρπαξε ένα 45αρι που υποτίθεται ότι κρατούσε σαν ενθύμιο από το Ναυτικό και πυροβόλησε θανάσιμα τον Γιαλαμά. Σύμφωνα με τον συνήγορό του, Αλέξανδρο Κατσαντώνη, ο τραγουδοποιός αισθάνθηκε ότι προσέβαλαν τον ηθικό του κώδικα και τον εξευτέλιζαν. Αργότερα, ο Πάνου υποστήριξε ότι δεν είχε σκοπό να τον σκοτώσει, αλλά να τον εκφοβίσει.
Η απολογία του Άκη Πάνου στο δικαστήριο ήταν συγκλονιστική . Ο καλλιτέχνης που σπάνια άνοιγε την καρδιά του, ξεφύλλισε το βιβλίο της ζωής του και προσπάθησε να υπερασπισθεί τις αρχές του. Η Ελευθερία, κατά τη διάρκεια της δίκης ήταν οχτώ μηνών έγκυος στο παιδί του Γιαλαμά. Πατέρας και κόρη, που άλλοτε είχαν παθολογική αδυναμία ο ένας στον άλλο, δεν αντάλλαξαν ούτε βλέμμα. Η Ελευθερία κοίταξε τον πατέρα της μόνο κατ’ εντολή των δικαστών και εκείνος παραλίγο να καταρρεύσει. Το δικαστήριο δεν αναγνώρισε στον Πάνου κανένα ελαφρυντικό. Ούτε αυτό που επικαλέστηκε η υπεράσπιση, της προσφοράς στην πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας. Η απόφαση ήταν ισόβια καταδίκη. Ο ίδιος έλεγε στους δημοσιογράφους:«Δεν μετανόησα γιατί δεν εννόησα» (ενν. ότι δεν είχε πρόθεση να σκοτώσει). Ο Άκης Πάνου έφυγε από τη ζωή στις 7 Απριλίου 2000.