Στις ηλεκτρονικές αγορές φαίνεται πως στρέφονται κυρίως τα άτομα νεαρής ηλικίας, τα τελευταία χρόνια. Η ευκολία των αγορών με ένα “κλικ”, η σύγκριση τιμών χωρίς κόπο και οι χαμηλότερες τιμές σε ορισμένα προϊόντα συμβάλλουν στον εναλλακτικό αυτόν τρόπο αγορών. Πώς όμως η κατάσταση αυτή πλήττει την τοπική αγορά της Π.Ε. Καστοριάς και τι κινδύνους ελλοχεύει η απρόσωπη συναλλαγή;
Της Χρύσας Κοσμίδου
Για τους κινδύνους που ελλοχεύει το ηλεκτρονικό εμπόριο μίλησε ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καστοριάς Ευάγγελος Πανταζής, τονίζοντας πως ο καθένας πραγματοποιεί τις επιλογές του με βάση τις οικονομικές του δυνατότητες ή από απλή ανθρώπινη περιέργεια «Σε κάθε πράξη που πραγματοποιούμε, υπάρχουν και τα θετικά και τα αρνητικά στοιχεία. Βέβαια, σε ό,τι έχει σχέση με τις αγορές μέσω διαδικτύου, θα πρέπει να ενημερώσουμε το καταναλωτικό κοινό, πως ορισμένα γεγονότα ανάγκασαν το τριτοβάθμιο όργανό μας, να συνάψει πρωτόκολλο συνεργασίας με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, προκειμένου να διασφαλίσει την προστασία τόσο των καταναλωτών, όσο και των επιχειρηματιών».
Σύμφωνα λοιπόν με τον κ. Παντάζη, εάν ήταν όλα ρόδινα και ασφαλή, δεν θα υπήρχε λόγος να πραγματοποιηθεί η προαναφερόμενη συνεργασία και για το λόγο αυτό, όσοι αποφασίσουν να προβούν σε απρόσωπες αγορές μέσω διαδικτύου θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην δίνουν ελαφρά τη καρδία προσωπικά τους στοιχεία, αριθμούς λογαριασμών και καρτών «Ως Εμπορικός Σύλλογος, εδώ και περίπου ένα χρόνο, πραγματοποιήσαμε διάφορες ενέργειες προκειμένου να ενημερώσουμε τους συναδέλφους μας για την προστασία των καταναλωτών σχετικά με το ηλεκτρονικό εμπόριο. Βέβαια, ο καθένας από εμάς, ανάλογα με τις αποφάσεις του, αναλαμβάνει και την ευθύνη και το ρίσκο. Θεωρώ, πως είναι προτιμότερο οι συναλλαγές να γίνονται εντός των καταστημάτων, τουλάχιστον στις μικρές αγορές και πόλεις, καθώς η επαφή είναι άμεση. Σε περίπτωση προβλήματος, εάν φυσικά υπάρξει, την επόμενη στιγμή, ο πελάτης μπορεί να επιστρέψει στο κατάστημα, να το λύσει επιτόπου και να τελειώσει εκεί η “περιπέτειά” του. Φανταστείτε όμως τι μπορεί να συμβεί εάν το προϊόν είναι από την άλλη άκρη του κόσμου, όπου κανένας δεν ξέρει κανέναν, αλλά και σε τι δυσκολίες μπαίνει ο καταναλωτής. Βέβαια δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι το ηλεκτρονικό εμπόριο είναι επικίνδυνο, αντίθετα είναι ένας κλάδος ο οποίος δείχνει μια δυναμική τα τελευταία χρόνια, όπου φαίνεται ότι αυξάνεται και ο τζίρος, αλλά και ο όγκος των προϊόντων. Πάγια θέση μας είναι, πως όταν κάποιος επιλέξει να ακολουθήσει αυτές τις διαδικασίες, πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός και να επιλέγει τους σωστούς τρόπους, ώστε να μην βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να χάσει τα χρήματά του».
Για ποιο λόγο είναι πολλές φορές φθηνότερα τα προϊόντα στο διαδίκτυο;
Πρέπει αρχικά να καταστεί ξεκάθαρο, πως όσοι ασχολούνται με το ηλεκτρονικό εμπόριο είναι επιχειρηματίες, ωστόσο οι επιχειρήσεις που διατηρούν, μπορεί να διαφέρουν στο αισθητικό και στο λειτουργικό κομμάτι, σε σχέση με τα καταστήματα που λειτουργούν μέσα στον αστικό ιστό της εκάστοτε πόλης «Είναι μια πολύ μεγάλη κουβέντα το θέμα των προϊόντων που πουλιούνται μέσω διαδικτύου, δηλαδή εάν είναι αυθεντικά ή απομιμήσεις και εάν οι τιμές τους είναι καλύτερες σε σχέση με τις τιμές που βλέπει ο καταναλωτής στις βιτρίνες των καταστημάτων», σημείωσε ο κ. Πανταζής και παράλληλα θέλησε να αναλύσει για ποιο λόγο πιστεύει πως κάποιες φορές οι τιμές είναι λίγο διαφορετικές στα ηλεκτρονικά καταστήματα «Κυριολεκτικά οι αγορές πλέον μπορούν να πραγματοποιηθούν με ένα “κλικ” από το σαλόνι του σπιτιού του κάθε καταναλωτή. Πιθανολογώ, πως τα ενοίκια που πληρώνουν, αρκετά από τα καταστήματα ηλεκτρονικού εμπορίου, είναι πάρα πολύ χαμηλά, καθώς πολλές φορές πρόκειται για αποθήκες. Επίσης, θεωρώ πως δεν υπάρχουν εργαζόμενοι και ο ιδιοκτήτης διαχειρίζεται μόνος του την κατάσταση. Τα λειτουργικά έξοδα λοιπόν, είναι σαφώς λιγότερα σε σχέση με ένα κατάστημα που λειτουργεί στην Καστοριά, στο Άργος Ορεστικό, στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και σε οποιοδήποτε σημείο της Περιφέρειας. Είναι λογικό επόμενο, με βάση αυτά τα δεδομένα, οι τιμές να είναι χαμηλότερες».
Αγορές για γέλια και για κλάματα!
Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως συχνά-πυκνά κυκλοφορούν διάφορες ειδήσεις, τόσο στον εγχώριο όσο και στον παγκόσμιο τύπο, οι οποίες παρουσιάζουν με ιδιαίτερα χιουμοριστικό τρόπο διάφορους καταναλωτές οι οποίοι επέλεξαν να πραγματοποιούσουν τις αγορές τους από τον υπολογιστή τους και στο τέλος αυτό το οποίο παρήγγειλαν απείχε κατά πολύ από την πραγματικότητα.
Ο κ. Πανταζής σημειώσει πως επίσημα –τουλάχιστον- δεν έχει καταγραφεί κάποιο ακραίο περιστατικό στην Π.Ε. Καστοριάς «Παρόλο που δεν έχει υποπέσει το οτιδήποτε στην αντίληψή μου, δεν αποκλείω το γεγονός να συνέβη κάτι το περίεργο και στην περιοχή μας. Ο καθένας εάν φτάσει στο σημείο να αντιμετωπίσει μια τέτοιου είδους περιπέτεια, είναι πολύ πιθανό να την αποκρύψει. Επομένως, δεν μπορώ να τοποθετηθώ επίσημα επί του θέματος».