Σε συνήθεια που έγινε…ανάγκη, έχει εξελιχθεί το διαζύγιο για τα ελληνικά νοικοκυριά, διότι οι οικονομικές ευκολίες που προσφέρονται πλέον είναι πολύ περισσότερες και πιο δελεαστικές.
Από την Μαρία-Αρετή Ζιαζιά
Τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερα ζευγάρια υποβάλλουν αίτηση διαζυγίου προκειμένου να επωφεληθούν των φοροελαφρύνσεων και των διευκολύνσεων που παρέχονται στις μονογονεϊκές οικογένειες.
Εάν χωρίσω, μπορώ να πληρώνω μικρότερη δόση στο Νόμο Κατσέλη;
Πολλά ζευγάρια οδηγούνται σε εικονική λύση του γάμου τους ώστε να επωφεληθούν από το νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Καταθέτουν, δηλαδή, αίτηση διαζυγίου και ταυτοχρόνως σχεδόν καταθέτουν αίτηση για υπαγωγή στο Νόμο. Δείχνουν με αυτό τον τρόπο ότι είναι σε διάσταση και σε συνδυασμό με την υποχρέωση διατροφής, διαμορφώνεται και το (χαμηλότερο) ποσό της δόσης.
Εάν χωρίσω, μπορώ να σώσω το σπίτι μου;
Πολλά ζευγάρια εκκινούν τη διαδικασία διαζυγίου, με σκοπό να σώσουν τα ακίνητα τους. Και αυτό γιατί ο νόμος προστατεύει μόνο την πρώτη κατοικία από τον πλειστηριασμό. Αρα ο κάθε σύζυγος, μετά το χωρισμό, μπορεί να δηλώσει από μία πρώτη κατοικία, «σώζοντας» έτσι δύο ακίνητα
Ο πρώην σύζυγος εξακολουθεί να ευθύνεται ως εγγυητής σε δάνειο που είχε όμως ληφθεί κατά τη διάρκεια του γάμου;
Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο εγγυητής-πρώην σύζυγος εξακολουθεί και ευθύνεται κανονικά, διότι σύμφωνα με το νόμο «ο εγγυητής είναι «ο συμμετέχων σε µία σύµβαση δια της οποίας δεσμεύεται να αποπληρώσει το ποσό του δανείου ο εγγυητής αντί του δανειολήπτη σε περίπτωση που αυτός δεν είναι σε θέση να εκπληρώσει τις οικονοµικές του υποχρεώσεις».
Η συμφωνία ρύθμισης οφειλών κατόπιν διαζυγίου αφορά και τα δάνεια;
Η όποια συμφωνία των πρώην συζύγων ως προς την εξόφληση των δανείων δεν ενδιαφέρει και δεν εμπίπτει στις υποχρεώσεις προς την τράπεζα. Συνήθως βέβαια μετά το διαζύγιο ο ένας εκ των συζύγων αναλαμβάνει με συμφωνία την ευθύνη να εξοφλήσει κοινό δάνειο, δίχως να παύει όμως να ευθύνεται και ο άλλος.
Αποκομίζω άλλα οφέλη από το διαζύγιο;
Ο ένας εκ των δυο δηλώνοντος μηδενικό ή έστω μικρό εισόδημα σύζυγος (κατόπιν του διαζυγίου) , δύναται να λαμβάνει επίδομα προνοίας, έχει το παιδί του ευκολότερη πρόσβαση σε δημόσιο παιδικό σταθμό (λόγω χαμηλού εισοδήματος του έχοντος πλέον την επιμέλεια), εισαγωγή του παιδιού στη φοιτητική εστία, μεγαλύτερη πιθανότητα λήψης υποτροφίας.