Συνέδριο και ντοκιμαντέρ για την γούνα – Συμμετοχή σε εκθέσεις – Το Εθνικό Ευρετήριο Προϊόντων
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γούνας, Δημήτρης Κοσμίδης σε μία συνέντευξή του στο Ραδιολογος
Συνέδριο και ντοκιμαντέρ για την γούνα!
Μεγάλα είναι τα περιθώρια ανάπτυξης του κλάδου της ελληνικής γούνας, ο οποίος ανακάμπτει το τελευταίο διάστημα, μετά από μακρά περίοδο κρίσης που πήγε πίσω τους γουνεμπόρους, εκ των οποίων δυναμική παρουσία υπάρχει στη Σιάτιστα και την Καστοριά. Όπως είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στο ράδιοΛόγος και τον Λύσανδρο Ρήγα ο Δημήτρης Κοσμίδης, πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γούνας, η γουνοποιία είναι ένας από τους πυλώνες ανάπτυξης της Δυτικής Μακεδονίας.
«Η κατάσταση του κλάδου σήμερα, μετά από την κρίση 3-4 χρόνων που περάσαμε, τη σημαντικότερη κρίση του κλάδου μέχρι σήμερα, δείχνει ότι πάμε σε μια ανάκαμψη . Αυτό έρχεται γιατί ανεβαίνει η οικονομία των ανατολικών κρατών και ειδικότερα της Ρωσίας. Με την ισοτιμία του ρουβλίου με το δολάριο και το ευρώ αυτό βοηθάει πολύ τις εξαγωγές, δείχνει μια ανάκαμψη και το ενδιαφέρον των Ρώσων αγοραστών είναι αυξημένο. Στόχος είναι να γυρίσουμε στα παλιά χρόνια πριν την κρίση, πριν το 2013, ώστε να ξεκινήσει να πηγαίνει καλύτερα ο κλάδος», σημείωσε ο ίδιος.
Στις διεθνείς εκθέσεις που έγιναν, ξεκινώντας από το Χόνγκ Κόνγκ της Κίνας και το Μιλάνο την προηγούμενη εβδομάδα, τα αποτελέσματα δείχνουν μια κινητικότητα και ένα ενδιαφέρον για τον κλάδο της γούνας. Όπως τόνισε ο ίδιος , ενδιαφέρον για το γούνα δείχνουν, κυρίως, τα ανατολικά κράτη , όπου επανεμφανίζονται σαν αγοραστές. Στο «παιχνίδι», όμως, μπαίνουν κι άλλοι αγοραστές όπως η Μογγολία, το Ουζμπεκιστάν και αυτό γεμίζει αισιοδοξία τους εμπόρους. «Παραγγελίες έγιναν και στις δύο αυτές εκθέσεις , από τα 25 εκθετήρια από την Ελλάδα, και στην έκθεση της Κίνας και της Ιταλίας. Στη Κίνα έγιναν μαζικές και χονδρικές παραγγελίες ενώ στο Μιλάνο υπήρξε πολύ μεγάλη επισκεψιμότητα και πολλές μικρότερες παραγγελίες. Αυτό δείχνει μια ανάκαμψη από πλευράς του Δυτικού Κόσμου», σημείωσε.
Παγκοσμίως η Ελλάδα κατέχει ένα πολύ μικρό μερίδιο της αγοράς. Σύμφωνα με τον ίδιο «η ελληνική γουνοποιία κατέχει ένα πολύ μικρό μερίδιο αν αναλογιστεί κανείς τον όγκο εργασιών που γίνεται στον κλάδο της γούνας. Πανευρωπαϊκά, όμως, η χώρα μας είναι πολύ καλά στην κατάταξη, αλλά δεν μπορεί να ανταγωνιστεί άλλα κράτη όπως η Κίνα». Παγκοσμίως κατέχουμε το 3% της αγοράς, όπως και στην τουριστική αγορά, με στόχο να μεγαλώσει περισσότερο το ποσοστό της τουριστικής αγοράς.Συμμετοχή σε εκθέσεις
Στόχος είναι να γίνει μεγαλύτερη προβολή του προϊόντος, με τον κ. Κοσμίδη να σημειώνει πως «όσο μεγαλύτερη είναι η συμμετοχή μας σε εκθέσεις και υπάρχει προβολή του προϊόντος, τα αποτελέσματα δείχνουν όχι αμέσως αλλά στο μέλλον». Για το λόγο αυτό γίνονται εκθέσεις στη χώρα μας, όπως στα τέλη Μαρτίου η έκθεση του Συνδέσμου Ελλήνων Γουνοποιών στην Αθήνα . Στην εν λόγω έκθεση υπάρχουν μεγάλες συμμετοχές, όπου εφέτος διπλασιάστηκαν. Επίσης, πολλές είναι οι συμμετοχές στην Διεθνή Έκθεση Καστοριάς που γίνεται στις αρχές Μαΐου. Οι γουνοποιοί επικεντρώνονται στις δύο κλαδικές εκθέσεις, με στόχο να αναπτυχθεί ο κλάδος.
Συνέδριο για τη γούνα – Το Εθνικό Ευρετήριο Προϊόντων
Ακόμη, μια άλλη δράση της ελληνικής ομοσπονδίας γούνας έχοντας ως ρόλο να συγκεντρώνει τα προβλήματα του κλάδου (φορολογικά, τελωνειακά, ασφαλιστικά, προβλήματα σε εισαγωγές), στόχο έχει να αναπτύξει καλές σχέσεις με το πολιτικό λόμπι και το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Για το λόγο αυτό διοργανώνει συνέδριο με το ΕΒΕ και την Περιφέρεια , με τίτλο την τέχνη της γούνας στο σήμερα και το αύριο, την ιστορία και τον πολιτισμό της. ¨Στόχος είναι να αναδείξουμε την περιοχή μας και ότι είμαστε ένα παραγωγικό κέντρο στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Είμαστε το μοναδικό παραγωγικό κέντρο κομματιαστού, θέλοντας να αναδείξουμε την μοναδικότητα της τέχνης αυτής και να μπούμε στο Εθνικό Ευρετήριο Προϊόντων σαν άυλο πολιτιστικό αγαθό στην Unesco, δείχνοντας πως είμαστε το μοναδικό μέλος στην Ευρώπη που διαχειρίζεται το κομμματιαστό.
Στις εν λόγω κινήσεις συνδράμουν οι εν λόγω τοπικοί φορείς, με τη συνδρομή και του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, με στόχο να αποδειχθεί πως η γούνα υπάρχει στην περιοχή μας πολλά χρόνια τώρα. «Οι φορείς συμβάλλουν όπως η περιφέρεια και το επιμελητήριο και οικονομικά με χρήματα από τον Πόρο . Οι δήμοι θέλουμε να συνδράμουν με υλικό που έχουν στην κατοχή τους στο κομμάτι της λαογραφίας ή με ομιλητές», σημείωσε ο κ. Κοσμίδης.
Τέλος, ο κ. Κοσμίδης σημείωσε πως γίνεται και ένα ντοκιμαντέρ για την τέχνη της γούνας, κάτι που όπως τόνισε λείπει από τον κλάδο. Ο ίδιος κάλεσε τους γουναράδες της Σιάτιστας και της Καστοριάς να συνδράμουν με αρχειακό υλικό, που να δείχνουν ότι η Σιάτιστα είχε γούνες και τις έδινε σαν προίκα και πριν το 1900 ακόμη! Πληροφορίες για το εν λόγω project στο τηλέφωνο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γούνας στην Καστοριά, στο 2467022171.
Β.Σ.