Υλικά συνταγής
- μπουτάκια αρνίσια: 2 γύρω στο 1 κιλό το καθένα
- σκόρδο: 5-6 σκελίδες
- ρίγανη ή δεντρολίβανο: τριμμένο, φρέσκο ή ξερό
- κεφαλογραβιέρα: 150 γρ. σε κύβους
- πιπέρι: 1 κουταλάκι σε κόκκους
- αλάτι: χοντρό θαλασσινό
- βούτυρο: 2 κουταλιές της σούπας λιωμένο
- ελαιόλαδο: 1/2 φλιτζάνι
- πατάτες:
- λαδόκολλα ή αντικολλητικό χαρτί: 1 κιλό κομμένες κυδωνάτες για το ψήσιμο
Εκτέλεση συνταγής
- Ζητάτε από τον κρεοπώλη σας να ξεκοκαλίσει τα μπουτάκια. Τα τρυπάτε με ένα μυτερό μαχαίρι σε διάφορα σημεία, τα αλατίζετε και μπήγετε μέσα σε κάθε τρύπα 1/2 σκελίδα σκόρδου. Πασπαλίζετε εσωτερικά τη σχισμή με μπόλικο δεντρολίβανο ή ρίγανη και σκορπίζετε κατά μήκος τους κύβους του τυριού και το πιπέρι.
- Κλείνετε τα μπουτάκια σφιχτά, ράβοντάς τα με κλωστή. Τα αλείφετε με το βούτυρο, τα πασπαλίζετε με δεντρολίβανο ή ρίγανη και τα τοποθετείτε πάνω σε λαδόκολλα ή αντικολλητικό χαρτί αλειμμένο με λάδι. Μοιράζετε γύρω γύρω τις πατάτες.
- Αλατοπιπερώνετε τις πατάτες, τις πασπαλίζετε με ρίγανη ή δεντρολίβανο και τις περιχύνετε με το λάδι. Κλείνετε τα αντικολλητικά χαρτιά και τα τοποθετείτε σε μεγάλο ταψί. Τα ψήνετε στους 180ο C για 2 ώρες περίπου, ανοίγοντας το χαρτί τα τελευταία 20΄ του ψησίματος. Σερβίρετε το κρέας κομμένο σε φέτες, γαρνίροντας με πατάτες.
Συμβουλή
Το αγαπημένο κυριακάτικο φαγητό της ελληνικής οικογένειας, που παλιά, όταν δεν ήταν διαδομένη η χρήση της ηλεκτρικής κουζίνας ψηνόταν στον ξυλόφουρνο, στη γάστρα ή στο στρογγυλό ηλεκτρικό φουρνάκι. Σας προτείνουμε να το ψήσετε στη λαδόκολλα, που βοηθάει το αρνί να γίνει ζουμερό και τρυφερό και τις πατάτες να πάρουν γαργαλιστική μυρωδιά.