Άργος ΟρεστικόΕκδηλώσειςΚαστοριάφωτορεπορτάζ

Παλιαπούλια 2017 στο Καστανόφυτο (φωτογραφίες)

Το πατροπαράδοτο έθιμο της Παλιαπούλιας αναβίωσε την ημέρα της Αποκριάς, 26 Φεβρουαρίου 2017, στο Καστανόφυτο. Αψηφώντας βροχή και κρύο όλοι μαζί  γιορτάσαμε τις λεγόμενες «μπουμπούνες» τηρώντας έτσι τα ήθη και έθιμα του τόπου μας

Το πρωί τελέστηκε Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, από το ιερέα του χωριού πατήρ Γεώργιο.

Μετά το πέρας της Θείας λειτουργίας, οι χωριανοί επισκέφθηκαν την κοινότητα όπου έκοψαν την βασιλόπιτα και ήπιαν τον πρωινό καφέ τους καθώς και παραδοσιακά εδέσματα που ετοίμασαν οι ίδιοι.

“Μπουμπούνες – Χασκάρι“

Καστοριανό έθιμο που γιορτάζεται τις Απόκριες. Το βράδυ της Κυριακής της Τυροφάγου, οι κατά τόπους ανάβουν σε διάφορα σημεία της πόλης μεγάλες φωτιές, τις «Μπουμπούνες».

Γύρω από κάθε φωτιά στήνεται τρανός χορός με τη συνοδεία παραδοσιακών μουσικών οργάνων (χάλκινα), και προσφέρεται κρασί και τσίπουρο καθώς και παραδοσιακά εδέσματα όπως χαλβάς, για να είναι γλυκιά η Σαρακοστή. Κάθε γειτονιά προσπαθεί να ανάψει την μεγαλύτερη φωτιά σε ύψος και διάρκεια. Στο τέλος οι πιο τολμηροί πηδάνε πάνω από τη θράκα, για να καούν οι ψήλοι όπως λέγανε οι παλαιότεροι.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Έθιμο της ίδιας βραδιάς είναι και ο “χάσκαρης”. Στην άκρη ενός κλώστη (ξύλο με το οποίο οι νοικοκυρές πλάθουν πίττες), δένουν μια κλωστή και στην άκρη της κλωστής ένα βρασμένο αυγό. Τον κλώστη κρατά ο γεροντότερος της οικογένειας και με μια ελαφριά κίνηση του χεριού, το κατευθύνει στα στόματα των μελών οι οποίοι προσπαθούν για τρεις φορές να το «χάψουν». Η Παράδοση λέει πως το Σαρανταήμερο νηστείας κλείνει το στόμα με αυγό και ανοίγει με αυγό μετά την Ανάσταση.

 

 

 

Στο τέλος του εθίμου καίγεται η κλωστή και ο οικογενειάρχης φωνάζει «σιτάρι- σιτάρι- σιτάρι», ή κάποιο άλλο προϊόν που καλλιεργούσαν, πράγμα που συμβολίζει την καλή σοδειά για όλη την χρονιά.

kastanofito.com

περισσότερα
Back to top button