Tο μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να ακολουθήσετε κατά γράμμα του «χρυσούς κανόνες»
και το κέικ σας θα γίνει απλά τέλειο και νόστιμο!
Τα είδη του κέικ
Αρχικά θα πρέπει να τονίσω ότι υπάρχουν τρία είδη κέικ, γιατί δεν είναι όλα τα κέικ ίδια, όσον αφορά την υφή τους!
Έτσι μπορεί επιλέγοντας μια συνταγή, μπορεί να περιμένετε ένα πολύ αφράτο ελαφρύ κέικ και τελικά η συνταγή που επιλέξατε, να αφορούσε ένα κέικ με πιο συμπαγή υφή!
Ο διαχωρισμός στα είδη του κέικ δεν προέρχεται από την διαφορετικότητα των υλικών αλλά από τον τρόπο διόγκωσης, τον τρόπο και την σειρά χρήσης τους!
Η γρήγορη συνταγή
Πρόκειται για μια συνταγή με αρκετά λιπαρό αποτέλεσμα στην υφή!
Τα υλικά αναμειγνύονται όλα μαζί, αφού χτυπηθούν πάρα πολύ καλά, στο τέλος προστείθονται το αλεύρι και το baking powder, το οποίο είναι το διογκωτικό υλικό!
Αυτού του τύπου η συνταγή συμπεριλαμβάνει στα υλικά της εναλλακτικά είτε κρέμα γάλακτος, είτε γάλα εβαπορέ ή τυρί κρέμα.
Το λιπαρό κέικ
Πρόκειται για την πιο κλασική συνταγή με πιο ελαφρά λιπαρό αποτέλεσμα στην υφή του!
Αφού κάνουμε ένα μείγμα-βάση με την ζάχαρη και το βούτυρο χτυπώντας τα πάρα πολύ καλά, προστείθονται τα αυγά ένα ένα και το αλεύρι μαζί με το baking powder στο τέλος!
Και πάλι το baking powder είναι το διογκωτικό υλικό!
Το αφράτο κέικ
Πρόκειται για μια συνταγή με πιο πολύ ελαφρύ λιπαρό στην υφή του, με ιδιαίτερα αφράτο και σπογγώδες αποτέλεσμα!
Η διόγκωση του κέικ προέρχεται από το πολύ καλό χτύπημα των αυγών με την ζάχαρη, τα οποία αφρατεύουν πάρα πολύ και αποτελεί το μείγμα βάση του κέικ!
Προστίθεται προσεκτικά το αλεύρι με σπάτουλα για να μην χαθει ο αέρας!
Τέλος τα υπόλοιπα υλικά και η λιπαρή ουσία, όταν ζητάει η συνταγή και ενίοτε είναι το βούτυρο ή κάποιο έλαιο, που είναι η μοναδική περίπτωση κέικ που το έλαιο προστίθεται σε ρευστή μορφή!
Η ακρίβεια και η θερμοκρασία των υλικών
– Χρησιμοποιείστε πάντα τις ακριβής ποσότητες υλικών που ζητάει η συνταγή για το τέλειο αποτέλεσμα!
– Είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιήσετε την ακριβή ποσότητα βουτύρου!
– Χρησιμοποιήστε πάντα ζυγαριά για να μετρήσετε τις ποσότητες των υλικών!
– Aν η συνταγή μετράει τις ποσότητες των υλικών σε φλυτζάνι, χρησιμοποιήστε ένα τυπικό φλυτζάνι τσαγιού, το οποίο έχει χωρητικότατα 250 gr.
– Η 1 κουταλιά της σούπας και το 1 κουταλάκι του γλυκού είναι 15 gr. και 5 gr. αντίστοιχα!
– Μην ξεχνάτε οτι όλα τα υλικά για το κέικ θα πρέπει να έχουν πάντα την ίδια θερμοκρασία!
– Αφήστε τα αυγά και το βούτυρο εκτός ψυγείου, για τουλάχιστον 20? λεπτά πριν τα χρησιμοποιήσετε!
– Το βούτυρο δεν πρέπει να είναι λιωμένο, αλλά σε θερμοκρασία δωματίου, εκτός άν το ζητάει η συνταγή!
– Σε περίπτωση που η συνταγή ζητάει γάλα, το γάλα πρέπει να είναι ελαφρά χλιαρό!
Τips για σίγουρη επιτυχία
Αν η συνταγή ζητάει γάλα, χυμό φρούτων ή αλκοολούχο ποτό, προσθέστε πρώτα στο μείγμα βάσης
2 κουταλιές της σούπας αλεύρι, για να μήν κόψει το μείγμα.
Μπορείτε να διαχωρίσετε τα αυγά σε κρόκους και ασπράδια, να χτυπήσετε σε σφιχτή μαρέγκα
και να την ενσωματώσετε απαλά με σπάτουλα στο μείγμα, αφού προσθέσετε πρώτα το αλεύρι.
Κοσκινίστε πάντα το αλεύρι για πιο αφράταποτέλεσμα και αναμείξτε το με τα στερεά υλικά της συνταγής.
Χρησιμοποιήστε πάντα ένα αντικολλητικό σκέυος για να ψήσετε το κέικ, το οποίο θα έχετε
βουτυρώσει και αλευρώσει πολύ καλά, ειδικά όταν δεν πρόκειται για λιπαρού τύπου κέικ!
Δεν γεμίζουμε την φόρμα ή το ταψί με το μείγμα πάνω από τα 3/4 !
Μην χτυπάτε για πολύ ώρα τα υλικά, περισσότερα ταλαιπωρείται το μείγμα και δεν θα πάρετε
σίγουρα ένα σωστό αποτέλεσμα!
Όταν μεταφέρετε το μείγμα στην φόρμα κουνήστε πολύ ελαφρά και με μια σπάτουλα
ή μαχαιράκι κάντε 2-3 χαρακιές στην επιφάνεια, ετσι ώστε να μην φουσκώσει ανομοιόμορφα!
Αν θέλετε να προσθέσετε κομματάκια σοκολάτας, τρούφα, σταφίδες ή αποξηραμένα φρούτα,
πρώτα θα πρέπει να τα αλευρώσετε ελαφρά!
Πάντα προθέστε ελάχιστο αλάτι στο μείγμα, ενισχύει τις γεύσεις!
Αν θέλετε αντικαταστήστε το βούτυρο με κάποιο σπορέλαιο, το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό,
το κέικ γίνεται πολύ αφράτο και κρατάει πολύ περισσότερο!
Αν χρησιμοποιήσετε κακάο κοσκινίστε το μαζί με το αλεύρι και το baking powder!
Προσθέστε το ξύσμα, αν ζητάει η συνταγή στο τέλος για να μην κολλήσει στον αναδευτήρα.
Το ψήσιμο του κέικ
Ψήνετε πάντα το κέικ σε προθερμασμένο φούρνο!
Ψήστε το στους 170-180 βαθμούς Κελσίου στην μεσαία σχάρα!
Δεν ανοίγουμε ποτέ το φούρνο πριν τα 20? λεπτά ψησίματος.
Ακολουθήστε μεν πιστά τους χρόνους ψησίματος αλλά για να ελέγξετε αν έχει ψηθεί
το κέικ βυθίστε μία οδοντογλυφίδα στο κέντρο του κέικ!
Μην ξεφορμάρετε ποτέ το κέικ όσο είναι ζεστό, αφήστε το τουλάχιστον 20? λεπτά πριν το ξεφορμάρετε,
αν το κέικ κολλήσει στην φόρμα σημαίνει πως ήθελε περισσότερο ψήσιμο!
Μόλις ψηθεί το κέικ, βγάλτε το από τον φούρνο.
Πως να διατηρήσετε το κέικ
– Διατηρείτε σε αεροστεγώς κλειστό σκεύος ή τυλίξτε το με πλαστική μεμβράνη.
– Μπορείτε να το βάλετε και στο ψυγείο, μετά τις 3 μέρες.
– Μπορείτε να σιροπιάσετε ελαφρώς το κέικ, ετσι θα διατηρηθεί πιο πολλές μέρες, χωρίς να στεγνώσει.
– Μπορείτε να το γλασάρετε με γλάσο σοκολάτας ή με γλάσο άχνης ζάχαρης.
Γιατί δεν φουσκώσε το κέικ
– Ανοίξατε το φούρνο νωρίτερα, στα 20-30 λεπτά ψήσιμο.
– Δεν χτυπήσαμε καλα ή χτυπήσαμε περισσότερη ώρα τα αυγά με την ζάχαρη.
– Βάλατε μικρότερη ποσότητα διογκωτικού υλικού όπως baking powder ή σόδα.
– Αναμείξατε με απότομες κινήσεις την μαρέγκα ή το μείγμα αυγών-ζάχαρης με το αλεύρι.
– Δεν προθερμάνατε καλά τον φούρνο