Ελλάδα

Σεισμός: Τρομάζει το ρήγμα της Λέσβου τους σεισμολόγους

– Να πάρει μέτρα η τοπική κοινωνία, λέει ο καθηγητής Κ. Παπαζάχος
– Είναι ένα ρήγμα που έχει δώσει και σεισμό 7 Ρίχτερ στο παρελθόν
– Το ίδιο ρήγμα έχει προκαλέσει ζημιές στο νησί της Λέσβου
– Είναι ένα φαινόμενο που μας ανησυχεί, λέει ο σεισμολόγος
– Απανωτοί σεισμοί έχουν αναστατώσει το νησί τις τελευταίες ημέρες

Ιδιαίτερα επιφυλακτικοί είναι όπως όλα δείχνουν οι σεισμολόγοι στο θέμα των σεισμών που σημειώνονται βόρεια της Λέσβου τα τελευταία 4ωρα.
Ο καθηγητής Κώστας Παπαζάχος μάλιστα μιλά για ένα φαινόμενο που μπορεί να χαρακτηριστεί ανησυχητικό, καθώς όπως επισημαίνει πρόκειται για την ενεργοποίηση ενός ρήγματος που έχει δώσει μεγαλύτερους σεισμούς στο παρελθόν και πρέπει να είμαστε αρκετά προσεκτικοί.
Τις τελευταίες ημέρες μια σειρά δονήσεων άνω των 5 Ρίχτερ σημειώθηκε στα παράλια της Τουρκίας στα βόρεια της Λέσβου.


Η τελευταία δόνηση τα ξημερώματα (επίσης άνω των 5 Ρίχτερ έκανε ξανά τους κατοίκους της Λέσβου να ανησυχήσουν.
Ο καθηγητής Κώστας Παπαζάχος μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ τόνισε ότι οι απανωτοί σεισμοί δεν δείχνουν απαραίτητα εκτόνωση του φαινομένου. Το φαινόμενο, είπε ο καθηγητής είναι σε εξέλιξη. Είναι ένα δύσκολο φαινόμενο, όπως τόνισε, μιλώντας για ένα ρήγμα βόρεια του νησιού σε απόσταση 10-15 χιλιομέτρων το οποίο είναι γνωστό από το παρελθόν.
Όπως ανέφερε ο καθηγητής κ. Παπαζάχος το ίδιο ρήγμα στο παρελθόν έχει δόσει σεισμούς που έχουν προκαλέσει ζημιές στη Λέσβου και ειδικά στις βόρειες περιοχές της. Μάλιστα είναι ένα ρήγμα το οποίο το 1865 έχει δώσει σεισμό 6,6 Ρίχτερ, ενώ το 1974 έχει δώσει σεισμό 7 Ρίχτερ. Ο σεισμός αυτός, όπως είπε ο καθηγητής, ευτυχώς έγινε πιο ανατολικά και είχε μικρότερες επιπτώσεις για το νησί.
Όπως τόνισε ο Κώστας Παπαζάχος η δημιουργία σεισμών από το ρήγμα αυτό είναι ένα φαινόμενο μάλλον ανησυχητικό. Έτσι, ανέφερε ο καθηγητής, η τοπική κοινωνία θα πρέπει να λάβει τα στοιχειώδη προληπτικά μέτρα.

newsit.gr

περισσότερα
Back to top button