Για πρώτη φορά, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα στο Μπέρμιγχαμ απέδειξαν ότι οι αλλαγές στον προγραμματισμό των γευμάτων διευκολύνουν την απώλεια κιλών και την καύση λίπους.
Οι επιστήμονες διεξήγαγαν την πρώτη δοκιμή σε ανθρώπους στην οποία εφαρμόστηκε η μέθοδος του πρώιμου περιορισμού τροφοληψίας (early time restricted feeding – eTRF), με τα αποτελέσματα να δείχνουν ότι έχει θετική επίδραση στο αίσθημα του κορεσμού και στον ρυθμό καύσης του λίπους και των υδατανθράκων, οδηγώντας σε μείωση του σωματικού βάρους.
Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν κατά τις εργασίες του ετήσιου συνεδρίου της Εταιρείας Παχυσαρκίας, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Εβδομάδας Παχυσαρκίας 2016 και έλαβε χώρα στη Νέα Ορλεάνη των ΗΠΑ.
Η μέθοδος eTRF περιλαμβάνει διακοπή της τροφοληψίας από το απόγευμα και μέχρι την επόμενη μέρα το πρωί, χωρίς να μειώνονται απαραιτήτως κατ’ αναλογία οι συνολικές θερμίδες που λαμβάνονται από τα γεύματα. «Η κατανάλωση τροφής αποκλειστικά και μόνο εντός ενός στενού χρονικού πλαισίου, μικρότερου από το σύνηθες, ενδεχομένως βοηθά στην απώλεια βάρους» αναφέρει η Κόρτνι Πίτερσον, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Επιστημών διατροφής του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα. Σύμφωνα με την ίδια, η κλινική δοκιμή υπέδειξε ότι η τροφοληψία μεταξύ 8 το πρωί και 2 το μεσημέρι, ακολουθούμενη από 18ωρη νηστεία, οδήγησε σε λιγότερες αυξομειώσεις στα επίπεδα της πείνας σε σύγκριση με την τροφοληψία σε διάστημα 12ώρου, συγκεκριμένα μεταξύ 8 το πρωί και 8 το βράδυ.
Παλαιότερες δοκιμές σε πειραματόζωα έδειξαν ότι η μέθοδος eTRF οδηγεί σε μεγαλύτερη καύση του συσσωρευμένου λίπους και παράλληλα μειώνει τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων. Τα νέα ευρήματα φανερώνουν ότι η παράλειψη του βραδινού γεύματος διευκολύνει την απώλεια βάρους, αν και θα πρέπει να πραγματοποιηθούν και άλλες αντίστοιχες δοκιμές προκειμένου να επιβεβαιωθεί η θεωρία.