Στο κόκκινο βρίσκεται η λειτουργία των ιατρείων του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ) στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα. Από τους συνολικά χίλιους γιατρούς που υπηρετούσαν, έχουν απομείνει οι μισοί, ενώ βασικές ειδικότητες, όπως παιδίατροι, καρδιολόγοι, παθολόγοι και χειρουργοί είναι σχεδόν ανύπαρκτες.
Της Νικολέττας Μπούκα
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η μείωση του ιατρικού προσωπικού αγγίζει το 50% στις μεγάλες πόλεις και φτάνει το 70% στους περιφερειακούς νομούς, με αποτέλεσμα πολλοί ασθενείς να είναι υποχρεωμένοι να αλλάξουν ακόμη και πόλη και να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις, για να βρουν τον γιατρό που χρειάζονται.
Σύμφωνα με στοιχεία του Συλλόγου Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ Θεσσαλονίκης – Βόρειας Ελλάδας, που παρουσιάζει σήμερα η «ΜτΚ», από τους 521 γιατρούς που υπηρετούσαν στα ιατρεία του ΠΕΔΥ στο νομό Θεσσαλονίκης έμειναν 279, εκ των οποίων οι 39 είναι επικουρικοί.
«Τα ιατρεία του ΠΕΔΥ σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα έχουν ξεμείνει από ιατρικό προσωπικό. Οι ελλείψεις μεγαλώνουν με το πέρασμα του χρόνου, διότι κάποιοι συνταξιοδοτούνται, ενώ μέσα σε μια πενταετία το ποσοστό των συνταξιοδοτήσεων θα αγγίξει το 20%-30%. Επιπλέον, οι επικουρικοί, που έχουν προσληφθεί για ενίσχυση, έχουν συγκεκριμένης διάρκειας θητεία ενός έτους, με δυνατότητα εξάμηνης παράτασης», δηλώνει στη «ΜτΚ» ο πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΕΟΠΥΥ – ΠΕΔΥ Θεσσαλονίκης – Βόρειας Ελλάδας, Σάββας Παρασκευόπουλος.
Στη δυτική Μακεδονία
Απογοητευτική είναι και η εικόνα στα ιατρεία ΠΕΔΥ της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Στο ΠΕΔΥ Γρεβενών του ομώνυμου νομού υπηρετούν τρεις από τους πέντε γιατρούς που υπήρχαν, εκ των οποίων ένας επικουρικός. Δεν υπάρχουν παθολόγος, καρδιολόγος, παιδίατρος, χειρουργός και ΩΡΛ.
Στο ΠΕΔΥ Καστοριάς από τους 15 γιατρούς που υπηρετούσαν έμειναν επτά, εκ των οποίων ένας επικουρικός. Δεν υπάρχουν ορθοπεδικός, παιδίατρος, οφθαλμίατρος, νευρολόγος, ψυχίατρος και ΩΡΛ.
Στο ΠΕΔΥ Κοζάνης από τους 49 γιατρούς που υπηρετούσαν έμειναν μόλις 10, εκ των οποίων τρεις επικουρικοί. Δεν υπάρχουν παιδίατρος, γυναικολόγος, οφθαλμίατρος, νευρολόγος, ψυχίατρος και ΩΡΛ.
Στο ΠΕΔΥ Φλώρινας υπηρετούν 10 από τους 15 γιατρούς που υπήρχαν, εκ των οποίων ένας επικουρικός. Δεν υπάρχουν παθολόγος, νευρολόγος, ορθοπεδικός, ψυχίατρος και ΩΡΛ.
Σύνολο γιατρών ΠΕΔΥ 3ης και 4ης ΥΠΕ Μακεδονίας
(στοιχεία του Συλλόγου Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ Θεσσαλονίκης-Βόρειας Ελλάδας)
ΝΟΜΟΣ ΕΟΠΥΥ (πριν το νόμο Γεωργιάδη) ΠΕΔΥ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΙ
Θεσσαλονίκη 3η ΥΠΕ 327 135 26
Θεσσαλονίκη 4η ΥΠΕ 194 105 13
Χαλκιδική 28 11 0
Κιλκίς 29 15 1
Πιερία 42 10 4
Ημαθία 43 17 8
Πέλλα 52 17 3
Σέρρες 46 11 5
Γρεβενά 5 2 1
Καστοριά 15 6 1
Κοζάνη 49 7 3
Φλώρινα 15 9 1
Δράμα 37 5 3
Καβάλα 60 12 2
Ξάνθη 21 2 3
Ροδόπη 31 10 1
Έβρος 68 19 1
Δείτε όλο το άρθρο για Θεσσαλονίκη και όλη τη Βόρεια Ελλάδα στο makthes.gr