Η ανακύκλωση προϋποθέτει κάποια παιδεία, κάποια εκπαίδευση για την απόκτηση της σχετικής συνήθειας. Να διαχωρίζεις τα ανακυκλούμενα υλικά από τα υπόλοιπα απορρίμματα σου. Να τα συλλέγεις κάπου ξεχωριστά και όταν μαζεύονται αρκετά να τα πηγαίνεις στον ειδικό κάδο. «Ανακύκλωση στην πηγή» είναι το σύνθημα, μετά το απλό, γενικό και αόριστο «Ανακύκλωση».
Κι ενώ όλα αυτά απαιτούν προσπάθεια και κόπο από τη μεριά των πολιτών, οι οποίοι γίνονται σιγά σιγά όλο και περισσότεροι, γεμίζουν τους κάδους ολοένα και πιο σωστά και υπεύθυνα, (γιατί δεν λείπουν τα φαινόμενα στους ειδικούς κάδους κάποιοι να «ξεφορτώνονται» τα σκουπίδια τους γιατί «έτσι τους βολεύει» ή απλά γιατί αδιαφορούν ή δεν κατανοούν τον ρόλο τους) ο Δήμος τι κάνει; Μοιάζει σαν η (δημόσια ή ιδιωτική) εταιρεία ανακύκλωσης των υλικών να μην φροντίζει να κάνει σωστά τη δουλειά της.
Οι ειδικοί κάδοι δεν αδειάζουν στην ώρα τους. Υπερχυλισμένοι, παραμένουν μέρες με τα σκουπίδα τριγύρω τους, αποθαρρύνοντας και τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της ανακύκλωσης.
Δεν είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται αυτό το φαινόμενο. Οι μέρες του παγετού θα δικαιολογούσαν μια τέτοια εικόνα. Έτσι όμως είναι πολλές φορές, και όχι μόνο στην περιοχή του Νταηλάκι…
Κι αφού ακόμη βρισκόμαστε στο προαιρετικό στάδιο ανακύκλωσης (σε άλλες χώρες πληρώνεις για τα σκουπίδια που «παράγεις») για να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, μέσα απο την σταδιακή αλλαγή της νοοτροπίας των πολιτών, ας φροντίσουν οι υπεύθυνοι, είτε οι κάδοι να αδειάζουν συχνότερα είτε να τοποθετούνται μεγαλύτεροι ή επιπλέον κάδοι, κυρίως πλαστικού.
Γιατί το καλύτερο περιβάλλον θέλει προσπάθεια από όλους μας! Με πράξεις, όχι με λόγια.
Αφροδίτη Τ. Ζούρλα