Κόσμος

Τι πραγματικά σημαίνει «ρωσικός χειμώνας», σε 20 φωτογραφίες

Επειδή τον τελευταίο καιρό κάποιοι Έλληνες μετεωρολόγοι αρέσκονται να χρησιμοποιούν τον ρωσικό χειμώνα για να περιγράψουν τον καιρό στην Ελλάδα, οι παρακάτω φωτογραφίες αποδεικνύουν ότι μας χωρίζουν αρκετά μέτρα χιονιού

Ο Χειμώνας (Zima στα ρωσικά) είναι η κύρια σεζόν στη Ρωσία. Ανάλογα με το πόσο βόρεια είσαι, η σεζόν μπορεί να κυμανθεί από μια υποφερτή διάρκεια τριών μηνών σε μια φαινομενικά ατελείωτη εννέα μηνών. Σχεδόν τα 2/3 του εδάφους της χώρας καλύπτονται με μόνιμο στρώμα πάγου.

Η φωτογράφος Elena Chernyshova δημοσίευσε μια σειρά φωτογραφιών από το ρωσικό χειμώνα και τις συνοδεύει με το παρακάτω κείμενο.

«Ως κάποια που μεγάλωσε στη Ρωσία και πέρασε μεγάλο μέρος της ζωής της εκεί, μπορώ να πω ότι οι άνθρωποι έχουν μια αντιφατική σχέση με αυτήν την εποχή, ειδικά σε ό, τι αφορά τις αλληλεπιδράσεις τους με το χειμώνα και την επιρροή που έχει στις ζωές τους.

Ο χειμώνας είναι διεισδυτικός και σοκαριστικά κρύος. Αλλά κάτω από αυτή την απότομη έκπληξη βρίσκεται ένα οικείο απέραντο λευκό. Αυτή η εποχή προσφέρει τις συνηθισμένες χαρές των χειμερινών δραστηριοτήτων : σκι, πατινάζ, παιχνίδια με χιονόμπαλες, κολύμβηση στο παγωμένο νερό …

Ενώ το ασφυκτικό κρύο σταματάει τη ροή των ποταμιών και παγώνει την ίδια τη γη, προσφέρει επίσης τη δυνατότητα να περπατήσει κανείς σε δρόμους του πάγου (προσωρινοί δρόμοι που σχηματίζονται πάνω από βαθιά κατεψυγμένες περιοχές, που το καλοκαίρι γίνονται ελώδεις και πρακτικά αδιάβατες) συνδέοντας έτσι διαφορετικούς μικρούς οικισμούς σε όλο τον μεγάλο Βορρά. Αυτό είναι απαραίτητο για τη δημιουργία των υποδομών και των επικοινωνιών,  έστω και για μια στιγμή, μεταξύ απομακρυσμένων περιοχών.

Και κάτι λιγότερο πρακτικό αλλά εξίσου σημαντικό: δεν υπάρχει αισθητική σαν του ρωσικού χειμώνα. Ναι, μπορεί να είναι γκρι και θαμπός κατά καιρούς, αλλά αναδιαμορφώνει πλήρως το περιβάλλον. Το καθολικό λευκό κάλυμμα γεμίζει τη γη με μια καθαρή, μαγική ομορφιά, γεμάτη μεγαλοπρέπεια και μυστήριο.

Σύμφωνα με ένα παλιό ρητό, στην πραγματικότητα η αλήθεια είναι λευκή, λαμπερή, παγωμένη, σιωπηλή και ατελείωτη: κάτι σαν το απέραντο τοπίο της Σιβηριανής τούντρας”.

economy365.gr

περισσότερα
Back to top button