Πριν από περίπου τρία χρόνια παιδιά και έφηβοι της πόλης του Άργους Ορεστικού ένα πρωί πηγαίνοντας στο σχολείο, ήρθαν αντιμέτωποι με ένα ανατριχιαστικό θέαμα.
Τουλάχιστον τρία σκυλιά, μεταξύ των οποίων κι ένα δεσποζόμενο ζώο, βρέθηκαν να σφαδάζουν στους δρόμους της πόλης επειδή είχαν φάει δηλητήριο (φόλα). Δεν ήταν η πρώτη φορά που συνέβαινε κάτι τέτοιο. Κάθε χρόνο υπήρχαν παρόμοια περιστατικά, ομαδικά ή μεμονωμένα. Τώρα πια όμως ένιωσαν ότι κάτι έπρεπε επιτέλους να γίνει.
Της Χρύσας Κοσμίδου
Αποφάσισαν να δράσουν. Ζωγράφισαν και τύπωσαν αφίσες, οργάνωσαν διαδήλωση στους δρόμους της πόλης και ίδρυσαν την «Παιδική Φιλοζωική». Σκέφτηκαν τρόπους δράσης: καμπάνια για να συγκεντρώσουν χρήματα και είδη για ζώα (τροφές, φάρμακα, κολάρα κλπ), κιόσκι όπου πουλούσαν τα παιχνίδια τους, ομάδες δράσεις για τάισμα /πότισμα αδέσποτων ζώων, περισυλλογή τραυματισμένων και άρρωστων, ακόμα και πρόγραμμα υιοθεσιών. Και φυσικά τη δημιουργία προφίλ στο facebook για να προβάλουν τις δράσεις τους και να ευαισθητοποιούν τον κόσμο. Η δράση των μικρών συγκίνησε τους μεγάλους που αποφάσισαν ότι κάτι έπρεπε να γίνει επιτέλους, κάπως έπρεπε να αντιδράσουν.
Κάπως έτσι λοιπόν πάρθηκε η απόφαση να δημιουργηθεί ο Σύλλογος Φιλοζωική Εθελοντική Ομάδα Άργους Ορεστικού. Η ομάδα έπιασε αμέσως δουλειά. Αργότερα αποφασίστηκε η ομάδα δράσης να συσταθεί σε Σύλλογο με το όνομα «ο ΄Αργος» και εκλέχθηκε προσωρινό προεδρείο. Πρόεδρος του υπό ίδρυση Συλλόγου είναι η κα Δόμνα Μιχαήλ και Αντιπρόεδρος ο κ. Βαγγέλης Διαμαντόπουλος ενώ μέχρι αυτή τη στιγμή είναι εγγεγραμμένα 37 ενεργά μέλη. Παράλληλα δραστηριοποιείται και η ομάδα παιδιών και εφήβων “Παιδική Φιλοζωική”. Οι δύο ομάδες συνεργάζονται και παλεύουν μόνες τους έτσι ώστε να αντιμετωπίσουν αυτό το τεράστιο ζήτημα.
«Όλο το εγχείρημα ξεκίνησε από την ανάγκη μας να βοηθήσουμε τα ταλαίπωρα ζώα που υποφέρουν στους δρόμους πεινασμένα, διψασμένα και άρρωστα. Ταυτόχρονα απειλείται η ζωή τους καθημερινά, από κακόβουλες εναντίον τους ενέργειες, όπως είναι οι φόλες, η κακοποίηση και πολλά ακόμα», ανέφερε η κα Μιχαήλ.
Οι δράσεις της Φιλοζωικής Ομάδας είναι ακόλουθες:
- Να προσφέρει τη βασική κτηνιατρική φροντίδα (αποπαρασίτωση και εμβολιασμό) στα αδέσποτα ζώα συντροφιάς της πόλης μας
- Να μεριμνά για το τακτικό τάισμα των αδέσποτων ζώων
- Να φροντίζει για την τοποθέτηση ταϊστρών/ποτιστρών ώστε τα ζώα να βρίσκουν τροφή και νερό σε καθημερινή βάση.
- Να μαρκάρει με ειδικό πορτοκαλί σκουλαρίκι τα στειρωμένα/εμβολιασμένα από την ομάδα αδέσποτα σκυλιά.
- Να φροντίζει για την υιοθεσία όσων το δυνατόν περισσότερων ζώων, έτσι ώστε να βρουν ένα σπίτι και να μην γυρνάνε στους δρόμους
- Να ενημερώνει με φυλλάδια όλους τους πολίτες του Δήμου Άργους Ορεστικού, ότι τα ζώα έχουν κι αυτά δικαιώματα και προστατεύονται από το Νόμο.
Οι δράσεις της φιλοζωικής ομάδας δεν έμειναν μόνο στα λόγια και ούτε αποτέλεσαν υποσχέσεις του αέρα, αντιθέτως από την πρώτη στιγμή έγιναν πράξη. Ειδικότερα έχουν στειρωθεί σε 2 περίπου χρόνια 18 θηλυκά σκυλιά, έχουν πραγματοποιηθεί 60 εμβολιασμοί και 41 υιοθεσίες. Παράλληλα, τα μέλη της ομάδας έχουν περιθάλψει πολλά άρρωστα, κακοποιημένα και τραυματισμένα ζώα σε δικούς τους χώρους.
«Φανταστείτε τι θα γινόταν στην πόλη του Άργους, εάν δεν είχαμε πραγματοποιήσει με προσωπικό κόπο και έξοδα όλες αυτές τις δράσεις. Εάν το πρόβλημα των αδέσποτων φαντάζει αυτή τη στιγμή μεγάλο, αν δεν υπήρχε η εθελοντική ομάδα μας, θα ήταν ακόμη μεγαλύτερο.
Ξέρετε ο νόμος για τα αδέσποτα είναι πολύ αυστηρός και προβλέπει διοικητικά πρόστιμα έως 30.000,00 ευρώ για εσκεμμένη ή από αμέλεια θανάτωση ζώου, καθώς και ποινές φυλάκισης. Υπό τον φόβο αυτών των ποινών, ευτυχώς έχουν περιοριστεί αρκετά οι φόλες, έτσι ο πληθυσμός των ζώων αυξάνεται. Οι Δήμοι είναι από το νόμο υποχρεωμένοι να έχουν πρόγραμμα διαχείρισης των αδέσποτων. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης τους ενισχύσει οικονομικά για να υλοποιούν δράσεις προς την κατεύθυνση αυτή.
Υπάρχουν επιπλέον τα προγράμματα ΕΣΠΑ. Πολλοί Δήμοι στη χώρα δημιούργησαν καταφύγια και υποδομές με χρήματα από το ΕΣΠΑ. Ο Δήμος Άργους Ορεστικού δυστυχώς δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν διεκδικεί καν τα χρήματα που δίνει το Υπουργείο, κι αυτό είναι εντελώς παράλογο!», σχολίασε η κα Μιχαήλ και σημείωσε πως ο Δήμος κάλυψε τα έξοδα μόνο τριών στειρώσεων που ήταν κατεπείγουσες μέσα στο Δεκέμβρη, καθότι τα ζώα κυοφορούσαν κι έπρεπε να προλάβουν ώστε να μην γεννήσουν μέσα στο καταχείμωνο.
«Κι αυτό βέβαια έγινε με παρακάλια και συνεχή πίεση. Τους πιέζουμε για να κάνουν το αυτονόητο, αυτό που είναι μέσα στις υποχρεώσεις τους να κάνουν» Αξίζει να σημειωθεί πως μέχρι αυτή τη στιγμή, η ομάδα είναι αυτοχρηματοδοτούμενη, δηλαδή χρηματοδοτείται από τα μέλη της, αλλά και πολίτες που αναλαμβάνουν να καλύψουν κάποια στείρωση, ή άλλες κτηνιατρικές πράξεις. Επίσης η «Παιδική Φιλοζωική» δίνει μέρος των χρημάτων που συγκεντρώνει από τις δικές της δράσεις στην ομάδα.
Μέσα από το facebook συχνά υπάρχει η ενημέρωση πως οι πολίτες πλήρωσαν κάποια εμβόλια για την ομάδα στο Φαρμακείο, ή τροφές στο Petshop, ακόμη αφήνουν κάποια ποσά στον Κτηνίατρο της πόλης του Άργους Ορεστικού για να προσφέρει τις υπηρεσίες του.
Ο κόσμος ξέρει που να στραφεί
Η Φιλοζωική Ομάδα “Ο Άργος” , αλλά ιδιαίτερα η Παιδική Φιλοζωική έχουν γίνει ιδιαίτερα γνωστές στην πόλη του Άργους Ορεστικού και πλέον ο κόσμος όταν αντιμετωπίζει πρόβλημα με τα αδέσποτα απευθύνεται σε αυτές «Μας χτυπούν τη πόρτα ή μας καλούν στο τηλέφωνο για να μας φέρουν κάποιο ή κάποια ζώα συνήθως κουτάβια που βρήκαν παρατημένα, πεταμένα ακόμα και σε κάδους, ή να μας ενημερώσουν για κάποιο άλλο περιστατικό συνήθως τροχαίο. Αυτές είναι οι δυσκολότερες περιπτώσεις.
Να σημειωθεί ότι δεν έχουμε κάποιο χώρο για να φιλοξενούμε τα ζώα. Τα παίρνουμε στα σπίτια μας και στις αυλές μας και γινόμαστε στόχος για κάποιους γείτονές μας. Δεν είναι λίγες οι φορές που δεχθήκαμε έμμεσα απειλές για τα ζώα που φροντίζουμε είτε στο δρόμο, είτε σε παραχωρημένο χώρο», ήταν τα λόγια της κα Μιχαήλ που τόνισε ότι το ζήτημα της διαχείρισης των αδέσποτων είναι σύνθετο και χρειάζεται οπωσδήποτε τη συνεργασία των Φιλοζωικών ομάδων με τον Δήμο.
Τέλος η κα Μιχαήλ σχολίασε για τις επιθέσεις που έχουν δεχθεί άνθρωποι κατά καιρούς από αδέσποτα ζώα: «Η αλήθεια είναι πως έχουν σημειωθεί κάποια περιστατικά. Ίσως δεν έγιναν γνωστά επειδή οι πολίτες απέφευγαν τις μηνύσεις και απευθύνονταν στην ομάδα μας ζητώντας μας να παρέμβουμε.
Σε κάποιες περιπτώσεις χρειάστηκε να απομονώσουμε σε δικούς μας χώρους 1-2 σκυλιά με κάπως επιθετική συμπεριφορά ώστε να αισθάνονται οι πολίτες πιο ασφαλείς, και ζητήσαμε τη συνδρομή εκπαιδευτή σκύλων. Επίσης, πολλοί μας είπαν ότι έκαναν παράπονα στους από το νόμο αρμόδιους, αλλά καμία μέριμνα δεν έχει ληφθεί».
Ο καθένας από εμάς, μπορεί να βάλει το λιθαράκι του, έτσι ώστε να μειωθεί σταδιακά ο αριθμός των αδέσποτων ζώων. Το θέμα ξεκινάει από την ανευθυνότητα όσων εγκαταλείπουν τα ζώα που βαρέθηκαν, που δεν στειρώνουν τα δεσποζόμενά τους και τα αφήνουν να ζευγαρώνουν χωρίς να έχουν εξασφαλίσει τι θα απογίνουν τα κουτάβια. Χρειάζεται αλλαγή νοοτροπίας και συμπεριφοράς για να γίνει η συμβίωση με τους τετράποδους φίλους μας πιο ασφαλής, ομαλή και δίκαιη.