Ποιες είναι οι καλές, οι κακές και οι ουδέτερες τροφές; Η δίαιτα D’ Αdamo βασίζεται στην ομάδα αίματος.
Η δίαιτα D’ Αdamo χωρίζει τις τροφές σε τρεις κατηγορίες. Σε αυτές που είναι καλές για τον οργανισμό, σε αυτές που είναι απαγορευτικές και σε αυτές που είναι ουδέτερες. Το πρώτο βήμα είναι να ξέρεις ποια είναι η ομάδα αίματός σου. Έπειτα θα ακολουθήσεις συγκεκριμένη διατροφή βάσει αυτής.
Η θεωρία του D’ Αdamo βασίζεται στην ύπαρξη των λεκτινών, ουσιών που εμφανίζουν ειδική δράση όταν έρθουν σε επαφή με το αίμα μιας συγκεκριμένης ομάδας.
Έτσι όταν φάμε μια τροφή που περιέχει λεκτίνες ασύμβατες με το αντιγόνο της ομάδας αίματός μας, μπορούν να επιβραδύνουν το μεταβολισμό των τροφών, με αποτέλεσμα να μην καίγονται αποτελεσματικά οι θερμίδες.
Η διατροφή που αντιστοιχεί στη δική μας ομάδα μας κάνει να χάνουμε ευκολότερα βάρος, καθώς το σώμα μας απαλλάσσεται από τοξίνες και λίπη.
Ομάδα Αίματος Ο
Κρέας
Καλό: Μοσχάρι, αρνί, βοδινό, ελάφι, ζαρκάδι, συκώτι.
Κακό: Χοιρινό, ζαμπόν, μπέικον.
Ουδέτερο: Κοτόπουλο, γαλοπούλα, κουνέλι, πάπια.
Θαλασσινά
Καλά: Βακαλάος, γλώσσα, πέρκα, ξιφίας, σκουμπρί, σολομός, πέστροφα, ρέγκα, σαρδέλα.
Κακά: Καπνιστός σολομός, καπνιστή ρέγκα, χαβιάρι, χταπόδι.
Ουδέτερα: Αθερίνα, αντζούγια, αστακός, γαρίδες, καβούρι, καλαμάρια, καραβίδες, λαβράκι, στρείδια, τόνος, φαγκρί.
Γαλακτοκομικά και αυγά
Καλά: Δεν υπάρχουν εξαιρετικά ωφέλιμες τροφές σ’ αυτή την ομάδα. Τα αυγά πρέπει να καταναλώνονται πότε πότε.
Κακά: Αποβουτυρωμένο γάλα, γιαούρτι, γραβιέρα, παρμεζάνα, γκούντα, έμενταλ, ένταμ, κότατζ, προβολόνε, ρικότα, ροκφόρ, χαλούμι, τσένταρ.
Ουδέτερα: Βούτυρο, γάλα σόγιας, κατσικίσιο τυρί, μοτσαρέλα, φέτα.
Λίπη και έλαια
Καλά: Ελαιόλαδο, λινέλαιο.
Κακά: Καλαμποκέλαιο, βαμβακέλαιο.
Ουδέτερα: Μουρουνέλαιο, σουσαμέλαιο.
Ξηροί καρποί και σπόροι
Καλοί: Καρύδια, κολοκυθόσποροι.
Κακοί: Φιστίκια, φιστίκια Αιγίνης, κάσιους.
Ουδέτεροι: Αμύγδαλα, ηλιόσπορος, μακαντέμια, κάστανα, κουκουνάρι, σουσάμι.
Όσπρια
Καλά: Φασόλια μαυρομάτικα.
Κακά: Φακές.
Ουδέτερα: Κουκιά, ρεβίθια, φάβα, φασολάκια, φασόλια λευκά, μαύρα και κόκκινα.
Δημητριακά
Καλά: Τα άτομα της ομάδας 0 δεν ανέχονται τα προϊόντα από πλήρες αλεύρι και πρέπει να τα αποκλείσουν από τη διατροφή τους.
Κακά: Αλεύρι βρώμης, καλαμποκάλευρο, φαρίνα, κρέμα από σιτάρι.
Ουδέτερα: Κρέμα ρυζάλευρου, κριθάρι, νιφάδες κεχριού, φαγόπυρο.
Λαχανικά
Καλά: Αγκινάρες, αντίδια, μαρούλι, κρεμμύδια, μαϊντανό, μπρόκολο, μπάμιες, κόκκινες πιπεριές, πράσο, σπανάκι.
Κακά: Αβοκάντο, ελιές, καλαμπόκι, κουνουπίδι, λάχανο, μελιτζάνες, πατάτες.
Ουδέτερα: Αγγούρι, iceberg, καρότα, κολοκυθάκια, κρεμμυδάκια, ντομάτες, παντζάρια, μανιτάρια, πιπεριές, σπαράγγια, ρόκα.
Φρούτα
Καλά: Δαμάσκηνα, σύκα.
Κακά: Βατόμουρα, μανταρίνια, πορτοκάλια, ινδική καρύδα.
Ουδέτερα: Ακτινίδια, ανανάς, αχλάδια, βερίκοκα, καρπούζι, κεράσια, μήλα, μπανάνες, ροδάκινα, σταφύλια, πεπόνια, νεκταρίνια.
Ποτά
Καλά: Ανθρακούχο νερό.
Κακά: Αναψυκτικά, αποσταγμένα οινοπνευματώδη, καφές, τσάι.
Ουδέτερα: Κρασί, μπίρα, πράσινο τσάι.
Ομάδα Αίματος Α
Κρέας
Καλό: Δεν υπάρχουν εξαιρετικά ωφέλιμα κρέατα γι’ αυτή την ομάδα.
Κακό: Αρνί, βοδινό, ζαμπόν, κουνέλι, μοσχάρι, μπέικον, πάπια, συκώτι, χοιρινό.
Ουδέτερο: Γαλοπούλα, κοτόπουλο.
Θαλασσινά
Καλά: Βακαλάος, πέρκα, πέστροφα θάλασσας, σαρδέλες, σκουμπρί, σολομός, σφυρίδα.
Κακά: Αντζούγια, αστακός, γαρίδες, γλώσσα, μύδια, ρέγκα, στρείδια, καβούρι, καλαμάρια, καπνιστός σολομός, χαβιάρι, χέλι, χταπόδι.
Ουδέτερα: Αθερίνα, λαβράκι, ξιφίας, τόνος, φαγκρί.
Γαλακτοκομικά και αυγά
Καλά: Γάλα σόγιας, τυρί σόγιας.
Κακά: Βούτυρο, ένταμ, καμαμπέρ, γάλα, γραβιέρα, παρμεζάνα, ροκφόρ, έμενταλ, κότατζ, προβολόνε.
Ουδέτερα: Κατσικίσιο γάλα και τυρί, γιαούρτι, μοτσαρέλα, ρικότα, φέτα.
Λίπη και έλαια
Καλά: Ελαιόλαδο.
Κακά: Βαμβακέλαιο, καλαμποκέλαιο, σουσαμέλαιο.
Ουδέτερα: Μουρουνέλαιο.
Ξηροί καρποί και σπόροι
Καλοί: Κολοκυθόσποροι, φιστίκια.
Κακοί: Φιστίκια Αιγίνης, κάσιους.
Ουδέτεροι: Αμύγδαλα, ηλιόσποροι, καρύδια, μακαντέμια, κάστανα, κουκουνάρι, σουσάμι, φουντούκια.
Όσπρια
Καλά: Κόκκινα φασόλια σόγιας, μαύρα φασόλια, φακές, φασολάκια.
Κακά: Κόκκινα φασόλια, ρεβίθια.
Ουδέτερα: Κουκιά, λευκά φασόλια, μπιζέλια, φάβα.
Δημητριακά
Καλά: Φαγόπυρο.
Κακά: Φαρίνα, κρέμα σιταριού, πίτουρο σιταριού, σιτάρι υπό μορφή φιδέ, φύτρο σιταριού.
Ουδέτερα: Αλεύρι βρώμης, δημητριακά από κεχρί, καλαμποκάλευρο, κορνφλέικς, κρέμα ρυζάλευρου, κριθάρι, πίτουρο βρώμης.
Λαχανικά
Καλά: Αγκινάρα, καρότο, κρεμμύδι, μαϊντανός, μαρούλι, μπάμιες, μπρόκολο, πράσο, σκόρδο, σπανάκι.
Κακά: Γλυκοπατάτες, ελιές μαύρες, λάχανο, μελιτζάνες, ντομάτες, πατάτες, πιπεριές.
Ουδέτερα: Αβοκάντο, αγγούρι, αντίδια, μανιτάρια, ελιές πράσινες, καλαμπόκι, κολοκυθάκια, κουνουπίδι, κρεμμυδάκια, παντζάρια, ραπανάκι, ρόκα, σέλινο, σπαράγγια.
Φρούτα
Καλά: Ανανάς, βατόμουρα, βερίκοκα, δαμάσκηνα, κεράσια, λεμόνια, σύκα.
Κακά: Ινδική καρύδα, μάνγκο, μανταρίνια, μπανάνες, πορτοκάλια.
Ουδέτερα: Ακτινίδια, αχλάδια, καρπούζι, μήλα, νεκταρίνια, ροδάκινα, ρόδι, σταφύλι, φράουλα, χουρμάς.
Ποτά
Καλά: Καφές χωρίς καφεΐνη, κόκκινο κρασί, πράσινο τσάι.
Κακά: Αναψυκτικά, ανθρακούχο νερό, αποσταγμένα οινοπνευματώδη, μπίρα, τσάι.
Ουδέτερα: Λευκό κρασί.
Ομάδα Αίματος Β
Κρέας
Καλό: Αρνί, ελάφι, ζαρκάδι, κουνέλι.
Κακό: Ζαμπόν, κοτόπουλο, μπέικον, πάπια, χοιρινό.
Ουδέτερο: Βοδινό, γαλοπούλα, μοσχάρι, συκώτι.
Θαλασσινά
Καλά: Βακαλάος, γλώσσα, λούτσος, πέρκα, σαρδέλες, σκουμπρί, σφυρίδα, φαγκρί, χαβιάρι.
Κακά: Αντζούγιες, αστακός, γαρίδες, καβούρι, καπνιστός σολομός, καραβίδες, λαβράκι, μύδια, στρείδια, χταπόδι.
Ουδέτερα: Αθερίνα, καλαμάρι, ξιφίας, ρέγκα, σολομός, τόνος, χτένι.
Γαλακτοκομικά και αυγά
Καλά: Αυγά, γάλα αποβυτουρωμένο ή με 2% λιπαρά, γιαούρτι, κότατζ, μοτσαρέλα, ρικότα, φέτα.
Κακά: Ροκφόρ.
Ουδέτερα: Βούτυρο, γάλα πλήρες, γραβιέρα, γκούντα, έμενταλ, ένταμ, μπρι, παρμεζάνα, τσένταρ.
Λίπη και έλαια
Καλά: Ελαιόλαδο.
Κακά: Ηλιέλαιο, καλαμποκέλαιο, σουσαμέλαιο, μαργαρίνη.
Ουδέτερα: Λινέλαιο, μουρουνέλαιο.
Ξηροί καρποί και σπόροι
Καλοί: Δεν υπάρχουν ωφέλιμοι ξηροί καρποί για την ομάδα Β.
Κακοί: Ηλιόσποροι, κουκουνάρι, σουσάμι, φιστίκια, φιστίκια Αιγίνης, κάσιους, φουντούκια.
Ουδέτεροι: Αμύγδαλα, καρύδια, πεκάν, μακαντέμια, κάστανα.
Όσπρια
Καλά: Φασόλια κίντνεϊ.
Κακά: Ρεβίθια, φακές, φασόλια μαύρα.
Ουδέτερα: Κουκιά, μπιζέλια, φάβα, φασολάκια φρέσκα, φασόλια κόκκινα και λευκά.
Δημητριακά
Καλά: Δημητριακά ρυζιού, κεχρί, κουάκερ.
Κακά: Καλαμποκάλευρο, κορνφλέικς, κρέμα σιτάλευρου, κριθάρι, πλιγούρι, σίκαλη, σιτάρι υπό μορφή φιδέ, φαγόπυρο, φύτρο σιταριού.
Ουδέτερα: αλεύρι γρανόλα, κρέμα ρυζάλευρου, φαρίνα.
Λαχανικά
Καλά: Γλυκοπατάτες, καρότα, κουνουπίδι, λάχανο, μαϊντανός, μελιτζάνες, μπρόκολο, παντζάρια, πιπεριές.
Κακά: Αβοκάντο, αγκινάρες, ελιές, καλαμπόκι, ντομάτες, ραπανάκια.
Ουδέτερα: Αγγούρια, αντίδια, ραντίτσιο, κολοκύθα, κολοκυθάκια, κρεμμύδια, iceberg, μανιτάρια, μπάμιες, πατάτες, πράσα, ρόκα, σέλινο, σκόρδο, σπανάκι, σπαράγγια.
Φρούτα
Καλά: Ανανάς, δαμάσκηνα, μπανάνες, παπάγια, σταφύλια.
Κακά: Ινδική καρύδα, ρόδια.
Ουδέτερα: Ακτινίδια, αχλάδια, βερίκοκα, καρπούζι, κεράσια, μανταρίνια, μήλα, νεκταρίνια, πορτοκάλια, ροδάκινα, σύκα, φράουλες.
Ποτά
Καλά: Πράσινο τσάι.
Κακά: Αναψυκτικά, ανθρακούχο νερό, αποσταγμένα οινοπνευματώδη.
Ουδέτερα: Καφές, κρασί, μπίρα, τσάι.
Ομάδα Αίματος ΑΒ
Κρέας
Καλό: Αρνί, γαλοπούλα, κουνέλι.
Κακό: Βοδινό, ελάφι, ζαρκάδι, κοτόπουλο, μοσχάρι, μπέικον, πάπια, χοιρινό.
Ουδέτερο: Συκώτι, φασιανός.
Θαλασσινά
Καλά: Βακαλάος, λούτσος, πέρκα, σαρδέλες, σκουμπρί, σφυρίδα, τόνος.
Κακά: Αντζούγια, αστακό, καπνιστό σολομό, καραβίδες, λαβράκι.
Ουδέτερα: Αθερίνα, γαρίδες, γλώσσα, καβούρι, καλαμάρι, μύδια, ξιφίας, ρέγκα, σολομός, χαβιάρι, χτένια, στρείδια, χταπόδι.
Γαλακτοκομικά και αυγά
Καλά: Γιαούρτι, κατσικίσιο γάλα και τυρί, κότατζ, μοτσαρέλα, ρικότα, φέτα.
Κακά: Βούτυρο, γάλα πλήρες, ροκφόρ, καμαμπέρ, μπρι, παρμεζάνα, προβολόνε.
Ουδέτερα: Γάλα, γραβιέρα, γκούντα, έμενταλ, ένταμ, τσένταρ, τυρί σόγιας.
Λίπη και έλαια
Καλά: Ελαιόλαδο.
Κακά: Βαμβακέλαιο, ηλιέλαιο, καλαμποκέλαιο, σουσαμέλαιο.
Ουδέτερα: Λινέλαιο, μουρουνέλαιο.
Ξηροί καρποί και σπόροι
Καλοί: Καρύδια, κάστανα, φυστίκια.
Κακοί: Ηλιόσποροι, σουσάμι, φουντούκια.
Ουδέτεροι: Αμύγδαλα, μακαντάμια, κουκουνάρι, φιστίκια Αιγίνης, κάσιους.
Όσπρια
Καλά: Φακές, φασόλια κόκκινα.
Κακά: Ρεβίθια, φάβα, φασόλια μαύρα και μαυρομάτικα.
Ουδέτερα: Κουκιά, μπιζέλια, φασολάκια.
Δημητριακά
Καλά: Αλεύρι βρώμης, δημητριακά ρυζιού, κεχρί.
Κακά: Καλαμποκάλευρο, κορνφλέικς, φαγόπυρο.
Ουδέτερα: Κρέμα ρυζάλευρου, κρέμα σιτάλευρου, κριθάρι, νιφάδες σόγιας, σιτάρι σε μορφή φιδέ, φαρίνα, φύτρο σιταριού.
Λαχανικά
Καλά: Αγγούρια, γλυκοπατάτες, κουνουπίδι, μελιτζάνες, μπρόκολο, παντζάρια, σέλινο, σκόρδο.
Κακά: Αβοκάντο, αγκινάρες, καλαμπόκι, πιπεριές.
Ουδέτερα: Αντίδια, ελιές, καρότα, κολοκύθα, κολοκυθάκια, κρεμμύδια, λάχανο, μανιτάρια, ραντίτσιο, iceberg, μπάμιες, ντομάτες, πατάτες, πράσα, ρόκα, σπανάκι.
Φρούτα
Καλά: Ακτινίδια, ανανάς, κεράσια, λεμόνια, δαμάσκηνα, σταφύλια, σύκα.
Κακά: Ινδική καρύδα, μπανάνες, μάνγκο, πορτοκάλια, ρόδι.
Ουδέτερα: Αχλάδια, βερίκοκα, καρπούζι, μανταρίνια, μήλα, νεκταρίνια, ροδάκινα, φράουλες.
Ποτά
Καλά: Καφές, πράσινο τσάι.
Κακά: Αναψυκτικά, αποσταγμένα οινοπνευματώδη, τσάι.
Ουδέτερα: Ανθρακούχο νερό, κρασί, μπύρα, σόδα.