Υλικά συνταγής
- 1.250 γρ. πράσα, όχι πολύ μεγάλα, κομμένα σε χοντρούτσικες ροδέλες
- μια φέτα μπακαλιάρος παστός, γύρω στα 750-1.000 γρ., χωρίς κόκαλο
- 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- ελαιόλαδο για το σοτάρισμα και λίγο επιπλέον για το φούρνο
- λίγη πάπρικα και μαύρο πιπέρι
- μαϊντανός ψιλοκομμένος
- χυμός από μισό ή ένα λεμόνι
Εκτέλεση συνταγής
- Ξαλμυρίζουμε τον μπακαλιάρο από την προηγούμενη μέρα (αλλάζοντας το νερό του κάθε 4 ώρες). Ρίχνουμε 3-4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και σοτάρουμε τα πράσα για 3-4 λεπτά. Προσθέτουμε νεράκι και τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν και να είναι σχεδόν έτοιμα.
- Αραδιάζουμε τα πράσα σε ένα ταψί ή πυρέξ καλύπτοντας τον πάτο σε μια στρώση. Στρώνουμε τον μπακαλιάρο από πάνω τους κομμένο σε κομμάτια. Προσθέτουμε λίγο ακόμη ελαιόλαδο στο φαγητό, ρίχνουμε το μαϊντανό, την πάπρικα και το πιπέρι, και ψήνουμε στους 180° C, μέχρι να ροδίσει το ψάρι. Αφού το βγάλουμε, περιχύνουμε με το λεμόνι και σερβίρουμε.
Υ.Γ. Ευχαριστούμε τον Στάθη που μας έδωσε τη συνταγή του. Την πρωτοδοκιμάσαμε στο αγαπημένο τσιπουράδικο-μπαράκι του, που διατηρεί σε ένα από τα πιο όμορφα σοκάκια της Πρέβεζας, στο Σεϊτάν Παζάρ (στη Χρήστου Κοντού, τηλ. 2682 060863).